Un gest de mecenat cultural preţuit de organizatorii Festivalului Internaţional „Shakespeare” de la Craiova

0
301

Prezent, la mijlocul lunii iulie, la Festivalul „Shakespeare” de la Gyula, din Ungaria, apoi, în primele zile ale lunii august, la Festivalul de la Gdansk, unde a vizionat câteva din spectacolele cuprinse în proiectul Programului Festivalului Internaţional „Shakespeare” de la Craiova, din anul 2012, Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului, a fost invitat să participe, în perioada 18-27 septembrie a.c., în China, la cea de a II-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Studenţesc.

Organizat de Alianţa Mondială a Şcolilor de Teatru şi Academia Centrală de Dramă din Beijing, evenimentul va reuni minispectacole pe tema „Richard III” prezentate de studenţi din mai multe, directorul festivalului craiovean intenţionând să invite o parte din aceste producţii pe scena din Bănie. „Pe lângă marile spectacole realizate de reputate teatre şi regizori faimoşi din întreaga lume, Festivalul, consecvent funcţiei sale educative şi formative pe care şi-a asumat-o, va organiza şi Atelierele internaţionale studenţeşti de Arta Actorului, Regie, Scenografie şi Teoria Teatrului”, a menţionat Emil Boroghină.

Toate aceste participări la manifestări internaţionale – la care prezenţa domniei sale era mai mult decât necesară – nu ar fi fost posibilă fără înţelegerea şi sprijinul unui sponsor de o mare generozitate: ing. Mihai Anghel, preşedinte-director general la „Cerealcom Dolj” şi „Domeniul Coroanei” Segarcea. De altfel, într-o scrisoare adresată recent cotidianului „Cuvântul Libertăţii”, ca urmare a apariţiei articolului intitulat «Mihai Anghel, „farul” agriculturii doljene», Emil Boroghină mărturiseşte:

«(…) O spun cu regret: nu am fost şi nu sunt unul dintre apropiaţii domnului Mihai Anghel, dar îl apreciez enorm. Şi, mai ales, îl respect enorm. Sigur, s-ar putea spune că pot fi subiectiv, că pot fi chiar uşor interesat. Este adevărat, şi mă bucur pentru asta, de trei ediţii domnul Mihai Anghel se înscrie în rândul celor care, de multe ori cu mari eforturi, sponsorizează Festivalul Internaţional „Shakespeare” de la Craiova. Trebuie să spun însă că o face cu o discreţie şi o delicateţe greu de cuprins în cuvinte. (…)

După cum mi-am putut da seama, domnul Mihai Anghel nu este sponsorul numai al Festivalului „Shakespeare”. Sponsorizează, probabil cu aceeaşi înţelegere, şi alte manifestări culturale, precum excepţionalele spectacole ale lui Tudor Gheorghe şi, mai de curând, prezentarea spectacolului „Egoistul”, cu marele actor Radu Beligan în rolul principal. Fie şi numai pentru faptul că sprijină evenimente şi manifestări de valoarea acestora, domnul Mihai Anghel merită tot respectul  şi recunoştinţa noastră (…)».

Recunoscător pentru efortul «sponsorizării unui eveniment cultural de amploarea şi calitatea Festivalului „Shakespeare” – manifestare artistică exemplară care face cinste Craiovei şi culturii româneşti –, chiar şi în momente mai dificile pentru societăţile sale», Emil Boroghină are – ca şi noi, de altfel – convingerea că „Mihai Anghel este un model care trebuie făcut cunoscut”. Iar gesturile sale de mecenat cultural – apreciate şi, de ce nu, urmate…