La Craiova s-au aniversat, onorabil, 50 de ani de francofonie

0
824

Ieri, în Sala „Albastră” a Universităţii craiovene a avut loc Colocviul Internaţional „50 ans de francais a l’ Universite de Craiova”, prin  care au fost celebraţi 50 de ani de francofonie la Craiova. Au fost prezenţi reprezentanţi de marcă ai mediului universitar din toată ţara şi din mai multe ţări ale lumii, simpozionul fiind desfăşurat sub patronajul Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova, al Agenţiei Universitare a Francofoniei şi al Ambasadei Franţei în România.

franceza (1)Manifestarea de ieri a fost deschisă de conf. univ. dr.  Daniela Dincă, coordonator al Catedrei de Limba franceză din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova. „Suntem mândri să avem lângă noi reprezentanţi ai unor instituţii de marcă: Guillaurme Dujardin  (Institutul Francez din Timişoara), Liliana Lupuşor – Agenţia Universitară a Francofoniei,  Cristophe Gigadaut (Institutul Francez Bucureşti), conf. univ. dr. Anamaria Preda, decan al Facultăţii de Litere, prof.univ.dr.  Nicu Panea, prorector al Universităţii din Craiova”, a menţionat Daniela Dincă.franceza

Mesaje de recunoaştere

Prof. univ. dr. Nicu Panea a dat citire mesajului transmis de prof. univ. dr. Cezar Spînu, rector al Universităţii din Craiova: «Suntem deosebit de onoraţi să aniversăm 50 de ani de francofonie la Craiova şi suntem convinşi că oaspeţii noştri se vor simţi foarte bine în Cetatea Băniei. Sunt foarte multe rezultate obţinute de-a lungul anilor, cu care ne mândrim. Am fost printre primii din România care am încurajat studiul limbii şi culturii franceze. După 1990, ne-am intensificat parteneriatele cu instituţii de învăţământ superior din Franţa şi ne-am desăvârşit pregătirea. De aceea, acum, la 50 de ani, vă urăm „Bine aţi venit!” tuturor».franceza (3)

La rândul său, prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu, conducător de Doctorat, a precizat: „Este un moment foarte important. Sunt 50 de ani de Lectorat francez, timp în care au fost mii de studenţi şi profesori care au învăţat limba şi cultura franceze. Vom lupta să ducem mai departe aceste valori şi suntem convinşi că şi peste 50 de ani vom vorbi despre francofonie la Craiova. De-a lungul acestei perioade, s-au intensificat legăturile cu lumea francofonă şi putem vorbi de foarte multe parteneriate, în cadrul cărora studenţii şi cadrele didactice s-au perfecţionat, iar foarte multe proiecte au fost, sunt şi vor fi în derulare.”franceza (2)