Săltaţi cu “mascaţii” pentru fraude informatice

0
1025

O amplă acţiune de destructurare a două grupări infracţionale specializate în fraude informatice şi spălare de bani s-a desfăşurat ieri, fiind efectuate 20 de percheziţii în Craiova şi alte 15 în mai multe judeţe din ţară, într-un dosar al DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova. Între cele 23 de persoane ridicate şi aduse la audieri se află membri ai clanului Pară, dar şi alţi craioveni implicaţi de-a lungul timpului în diverse scandaluri sau cercetaţi pentru infracţiuni similare. Anchetatorii au stabilit că, prin retrageri frauduloase de numerar de la bancomate din România şi din alte ţări, membrii celor două grupări infracţionale au creat un prejudiciu de peste 300.000 euro.

Zeci de persoane din Craiova şi din alte câteva judeţe din ţară s-au trezit, ieri-dimineaţă, cu “mascaţii” la uşă, în cadrul unei ample acţiuni a poliţiştilor şi procurorilor de crimă organizată care viza destructurarea a două grupări infracţionale specializate în fraude informatice. Cele două reţele interacţionau şi chiar lucrau împreună uneori, mai ales că unii dintre membrii acestora se înrudesc.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova împreună cu luptători de la Serviciul de Intervenţie Rapidă din cadrul IPJ Dolj şi jandarmi ai Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Craiova, au efectuat 35 de percheziţii domiciliare, dintre care 20 în Craiova, cinci în Bucureşti, patru în Galaţi, trei în Constanţa – Mangalia, una în Săcele, una în Timişoara şi încă una în Feteşti, la locuinţele unor persoane suspectate că ar desfăşura activităţi de tip skimming.

Potrivit procurorilor craioveni din cadrul DIICOT, primul grup era format din Jianu Aurel Eugen zis “Gorila” sau “Relu”, Muchie Marinel zis “Spirache”, Camen Vică Stelian, Florea Iancu Ovidiu, Cotoc Viorel, Popescu Adrian zis “Schilaci”, fiul cunoscutului impresar de fotbal Marcel Popescu, Teodor Sorin, zis “Periuţă”, Tiron Laurenţiu Mirel, Tiron Daniel Cosmin, Gherganu Radu Ionel şi alte persoane. Aceştia produceau sau cumpărau de la alţii aparatură de skimming pe care o foloseau apoi pe teritoriul Italiei – unde vizau în special magazinele prin amplasarea pe POS-uri –, dar şi în Olanda, Franţa sau Spania, pentru a copia fraudulos datele de identificare a mijloacelor de plată electronice utilizate de rezidenţi/nerezidenţi la diferite terminale ATM/POS.

Îşi cumpărau pietre preţioase şi maşini de lux

“Datele obţinute sunt folosite pentru producerea unor mijloace de plată electronică false, cu ajutorul cărora sunt extrase mari sume de bani din conturile titularilor, activităţi ce se desfăşoară de regulă în Columbia, Republica Dominicană, S.U.A. sau Mexic. O parte din banii astfel obţinuţi în străinătate sunt trimişi în ţară prin intermediul serviciilor de transfer internaţional de bani, pe numele altor persoane, sau prin curieri. De asemenea, s-a constatat că membrii acestui grup infracţional organizat obişnuiesc să investească aceste sume în metale şi/sau pietre preţioase, automobile de lux ori alte bunuri mobile de valoare, în scopul de a le ascunde originea ilicită, pe care le transferă apoi în România, unde sunt vândute sub preţul de achiziţie”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Cât priveşte cel de-al doilea grup, potrivit anchetatorilor, acesta era format din învinuiţii Camen Cosmin zis “Lale”, Pară Ilie zis “Elvis”, Vanghelie Traian Gabriel, Stănescu Nicolae zis “Boabă”, Gherganu Radu Ionel, Petrovici Marcel Ionuţ zis “Cântar”, Văcuţă Sidonia Florentina, Cîţă Narcis Florin, Ionescu Cosmin Ştefan zis „Beni” şi Sanda Ştefăniţă zis “Pepa„ sau “Calu”. Aceştia se ocupau cu retragerile frauduloase de numerar, amplasarea dispozitivelor artizanale de copiere a datelor de pe carduri bancare la ATM-uri şi clonarea de carduri. “În acest mod, membrii grupării au efectuat în perioada 25 octombrie 2009 – 7 noiembrie 2009 mai multe retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri de pe raza municipiilor Bucureşti şi Craiova, totalizând aproximativ 200.000 lei (50.000 euro)”, se mai precizează în comunicatul DIICOT.

Prejudiciul cauzat de membrii celor două grupuri infracţionale organizate este estimat la peste 300.000 de euro. Învinuiţii sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui  grup infracţional organizat, spălare a banilor şi infracţiuni săvârşite prin intermediul sistemelor şi reţelelor informatice sau de comunicaţii – infracţiuni prevăzute în Legea nr. 365/2002 privind comerţul electronic şi de Legea nr. 161/2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice.

Audierile la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au durat până noaptea, târziu, la ora 17.00 fiind emise ordonanţe de reţinere pentru cinci dintre persoanele ridicate. Suportul tehnic şi informativ al operaţiunii a fost asigurat de DGIPI şi de către SIPI Dolj, prin structurile specializate.

***

O parte din membrii celor două grupări sunt cunoştinţe mai vechi ale poliţiştilor craioveni. Astfel, Ilie Pară zis “Elvis”, împreună cu Cristian Pară, Eduard Pară, Constantin Pară şi Ionel Căldare au fost acuzaţi în 2008 de săvârşirea infracţiunilor de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, distrugere, lovire, vătămare corporală, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi port ilegal de armă albă, în urma unui scandal din faţa Curţii de Apel din Craiova. Magistraţii i-au condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

Camen Cosmin zis “Lale” a fost condamnat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor la un an de închisoare cu suspendare, după ce, împreună cu un alt craiovean, au introdus ilegal în ţară pistoale din Bulgaria. În plus, acesta a mai fost implicat în scandalul cu împuşcături din cartierul craiovean George Enescu, din septembrie 2007.

Cîţă Narcis Florin este deja învăţat cu sediul DIICOT Craiova, întrucât face parte din “lotul Tiugan”, trimis în judecată la sfârşitul anului trecut, tot pentru fraude informatice şi falsificare de carduri