Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Craiova, o mostră de management veritabil

0
2785

În urmă cu puţin timp, Şcoala Gimnazială nr. 30 „Mihai Viteazul” din Craiova a primit o veste plăcută, ce confirmă încă o dată că doar printr-un efort susţinut se pot face lucruri frumoase. Instituţia de învăţământ este singura din Dolj care a câştigat un loc pe podiumul unui concurs cu finanţare consistentă organizat de compania Kaufland. Concret, 20.000 de euro vor putea fi cheltuiţi de şcoală, bani mai mult decât necesari, având în vedere că unitatea se poate lăuda cu unul dintre cele mai mari efective de elevi aflaţi în studiu dintre toate celelalte şcoli.

Aşezată în cel mai populat cartier al Craiovei, de fapt al doilea ca mărime demografică din întreaga ţară, după cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca, la mică distanţă de esplanada din Craioviţa Nouă, Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” nu se dezminte nici de această dată. Loc de veritabilă formare educaţională a mii şi mii de tineri, de-a lungul vremii, instituţia de învăţământ probează că, în lumea dură a economiei de piaţă, proiectele cu finanţare extra-bugetară sunt ţinte permanente. Şi realizabile, dacă avem în vedere ultima reuşită a conducerii şcolii.

Aproape 1 miliard de lei vechi trebuie folosiţi

Campania „Olimpiadele Kaufland” a demarat pe 15 septembrie 2015, odată cu începerea şcolii, şi a desemnat câştigătorii la 29 februarie a.c. Înscrierile s-au făcut până în 31 decembrie 2015 pe un site special creat pentru această competiţie, unde şcolile au putea să-şi înscrie activităţile extracurriculare în echipă, cum ar fi cele de mediu, educaţie, creativitate, ştiinţă şi cultură. Pentru fiecare activitate au primit puncte. „Cu cât şcolile realizează mai multe activităţi, cu atât îşi vor creşte şansele de câştig”, anunţa compania într-un comunicat la debutul acţiunii. La final, s-au acordat premii, astfel: locul I – 40.000 de euro, locul II – 30.000 de euro, locul III – 20.000 de euro. Şcoala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Craiova a reuşit să cumuleze 7.720 puncte la evaluarea dosarului şi a urcat pe podium învingătorilor obţinând premiul al III-lea, în valoare de 20.000 de euro, respectiv 90.000 de lei în echivalent, la un curs de 4,5 lei/euro.

Investiţia trebuie să fie gata până la 1 octombrie a.c.

„Lucrăm, acum, la modalitatea concretă de a utiliza suma. Vom avea în vedere un sistem de prezentare şi comunicare ce va fi amenajat în 16 săli de clasă, o sală multifuncţională care va cuprinde şi o tablă interactivă cu soft încorporat şi videoproiector”, ne-a comunicat prof. Ana Nigrini, director al Şcolii Generale „Mihai Viteazul”.

Acordarea premiilor este condiţionată de parcurgerea mai multor etape. În primă fază, în intervalul 16 martie 2016 – 31 martie 2016 trebuie să realizeze trimiterea către organizatori a Planului de Investiţie. După primirea documentaţiei fiecărui Plan de Investiţie, organizatorul va anunţa recepţia documentelor necesare sau va semnala dacă există documente lipsă. Alături de Fişa Planului de Investiţiei, se va prezenta şi dovada acceptării oficiale de către Consiliul de Administraţie al şcolii desemnată câştigătoare a programului/investiţiei propuse, documentele trebuie să fie semnate de minimum trei membri ai consiliului şi să poarte ştampila unităţii şcolare.

Vor conta relevanţa şi impactul proiectului

Planul de Investiţii va trebui să ţină cont de relevanţa investiţiei. Se referă la măsura în care proiectul răspunde unor nevoi sau unor probleme ale unităţii de învăţământ şi de impact. Relevant, aici, este şi numărul beneficiarilor direcţi şi indirecţi, care sunt influenţaţi de punerea proiectului în realitate. Astfel, investiţia trebuie să fie una semnificativă, care să genereze impact în cadrul şcolii sau comunităţii de care şcoala aparţine şi care să aibă ca şi beneficiari direcţi elevii şi cadre didactice şi să crească calitatea educaţiei în unitatea de învăţământ.

„În cadrul proiectului, noi am participat cu 482 de elevi, dintre care 98 din învăţământul gimnazial şi 384 din cel primar. Eforturile realizate de elevi şi părinţi sunt lăudabile, mai ales că am intrat mai târziu în program şi trebuia să recuperăm decalajul”, ne-a precizat prof. Dana Cotfasă, director adjunct al Şcolii Gimnaziale “Mihai Viteazul”.

Acordarea primei tranşe, în valoare de 50% din valoarea premiului câştigat, se va face în intervalul 6 mai – 15 iunie 2016. La 30 iunie 2016 se va proceda la oferirea tranşei finale, în valoare de 50% din premiul câştigat.

Etalon pentru sistemul “Step by step”

Că foarte mulţi dintre absolvenţii acestei şcoli merg mai departe la licee de calibru din Craiova o dovedesc rezultatele anuale de la Evaluarea Naţională. Capacitatea instituţiei de învăţământ este impresionantă: 37 de săli de clasă, în prezent. „Am rămas pe baricade şi ne mândrim cu învăţământul în sistem Step by step. Suntem printre puţinele unităţi şcolare ce au serii complete, începând cu clasa zero şi încheind cu clasa a IV-a, pe segmentul Step by step. Dotarea cantinei unde cei mici primesc hrana zilnică este la standardele solicitate de autorităţile de profil. Cel mai important este că aceşti elevi se integrează mult mai uşor la trecerea la nivelul gimnazial”, ne-a menţionat prof. Ana Nigrini.

Minte sănătoasă… corp la fel de sănătos!

Olimpiadele la diverse discipline câştigate de mulţi elevi de la Şcoala “Mihai Viteazul” din Craiova sunt o constantă. Semn că speranţele părinţilor şi cadrelor didactice pot deveni realitate. Şi lucrurile frumoase despre o lume a copilăriei, care este şi trebuie să rămână la fel de atrăgătoare, nu se opresc aici. “La competiţia Kinder+sport ediţia a II-a, şcoala noastră a obţinut locul al II-lea la handbal. O dovadă în plus că încercăm şi reuşim, iată, să îmbinăm activitatea intelectuală cu cea sportivă”, a mai punctat prof. Dana Cotfasă.

O carte de vizită impresionantă

Şcoala cu clase I-VIII “Mihai Viteazul” Craiova este una dintre cele mai mari şcoli generale din judeţ, care dispune de o bază materială modernă, capabilă să răspundă exigenţelor impuse de comunitate în ceea ce desfăşurarea procesului de predare-învăţare-evaluare. Are în componenţă 37 de săli de clasă, un cabinet ecologic, două săli specializate de gimnastică cu aparatură modernă, cinci laboratoare; o bază sportivă cu două terenuri de fotbal, un teren handbal, un teren baschet, două gropi de sărituri în lungime, o pistă de alergări; o bibliotecă cu peste 15.000 volume dotată permanent cu fond de carte; două cabinete medicale; reţea de alimentare cu apă; reţeaua termică schimbată; camere de luat vederi în toată şcoala pentru siguranţa elevilor şi a personalului din unitate.

  Începând cu clasa a V-a, limbile străine engleză şi franceză se predau în regim intensiv, cu câte două clase pe nivel; pachete de opţionale atractive cu: Informatică, Teatru, Educaţie pentru sănătate, Drepturile omului, Matematică distractivă şi altele.