Hellvig: Nu suntem perfecţi, dar suntem performanţi pentru că am prevenit orice atentat în România

0
336

Eduard Hellvig, directorul SRI, a declarat, marţi, că instituţia pe care o conduce este “performantă”, dar nu “perfectă” explicând că este “performantă” pentru că s-a “prevenit orice atentat terorist în România”.

Directorul SRI Eduard Hellvig a declarat marţi, la bilanţul instituţiei pe anul 2015, că “suntem performanţi, dar nu perfecţi, suntem preformanţi pentru că am prevenit orice atentat terorist în România şi am ţinut sub control terorismul şi crima organizată, am furnizat permantent intelligence de calitate”.

“Nu suntem perfecţi pentru că mai avem de lucru în ce priveşte transparenţa activităţii serviciului şi nu am atins maximul eficienţei serviciului”, a mai spus Hellvig în cadrul conferinţei de presă.

Potrivit SRI, în anul 2015, au fost 336 de persoane care nu au fost lăsate să intre în România, “comportând riscuri de profil terorist” iar în “atenţie mai sunt alte 9.000 de persoane care nu au acces pe teritoriul naţional”.

Serviciul Român de Informaţii anunţă că în anul 2015, zece persoane au fost declarate indezirabile, “fiind vorba în majoritate despre adepţi Daesh, care au desfăşurat în România diverse activităţi conexe terorismului, îndeosebi propagandă, radicalizare, recrutare, coagulare a unor grupuri restrânse de adepţi. Unii dintre aceştia au manifestat declarativ disponibilitatea de a se implica în organizarea unor atacuri teroriste pe teritoriul naţional, în numeleDaesh”, se arată în raport.

Totodată, în anul 2015, precizează SRI, instituţia a contribuit la destructurarea unei reţele specializate în traficul cu heroină dinspre Asia spre Europa, cea mai amplă identificată la nivel european, în colaborare cu parteneri externi, fiind identificate operaţiuni care totalizau două tone de heroină traficate în ţări europene.

În 2015 a fost destructurat un grup infracţional de la nivelul unei entităţi din domeniul procesării şi comercializării produselor petroliere, ai căror reprezentanţi au fost implicaţi în activităţi de evaziune fiscală, spălare de bani şi folosire cu rea-credinţă a creditului societăţii , prejudiciile estimate fiind de 230 de milioane de euro.