La Craiova, s-a discutat despre cartea funciară

0
817

Ieri, la sediul Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova a avut loc o dezbatere legată de „Cartea funciară: aspecte şi probleme practice actuale”. A fost o premieră, la întâlnire fiind prezenţi mai mulţi reprezentanţi de marcă ai sistemului juridic românesc. Concluzia a fost că sistemul are nevoie de schimbări, pentru a fi aliniat la cerinţele europene moderne.

Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova, în parteneriat cu Centrul de Studii şi Cercetări de Drept Privat, Camera Notarilor Publici – Craiova, Baroul Dolj şi instituţia similară din judeţul Olt au organizat o dezbatere la care au participat reprezentanţi de marcă ai sistemului juridic românesc. „Suntem onoraţi că avem printre noi oaspeţi de seamă şi sunt convins că vor avea loc discuţii care vor avea şi o finalitate”, a spus, în deschiderea lucrărilor, prof. univ. dr. Sevastian Cercel, decan al Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova.

O istorie care trebuie completată

La seminar au participat prof. univ. dr. Valeriu Stoica (Universitatea Bucureşti, fost ministru al Justiţiei), Marian Nicolae (de la aceeaşi instituţie de învăţământ superior), Paul Vasilescu (Universitatea „Babeş – Bolyai” Cluj), Irina Sferdian (Universitatea de Vest Timişoara), conf. univ. dr. Adrian Circa (Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu), lect. univ. dr. Mihai David (Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu), conf. univ. dr. Oana Ghiţă (Universitatea din Craiova). Tema – „Este România uită? Sistemul integrat de cadastru şi de carte funciară – un veac de căutări şi neîmpliniri” – a fost propusă de Valeriu Stoica, cela care a fost primul vorbitor şi a preluat rolul de moderator.

„La momentul actual, nu avem un sistem integrat de cadastru şu publicitate imobiliară. Nu este o unitate a spaţiului juridic şi trebuie modificat ceva în acest sens. A apărut o încercare de cadastrare în 1938, prinţ Decretul nr. 115, au venit momente istorice dificile, s-a încercat în 1943 o punere în vigoare a prevederilor legale, s-au schimbat regimurile politice şi nu s-a făcut nimic palpabil până în 1996, când a fost adoptată Legea cadastrului, s-a modificat, ulterior, şi Codul Civil, dar tot nu este nimic pus la punct. Trebuie de urgenţă o nouă lege, deoarece ceea ce este acum seamănă cu un sac petecit, din care nu se mai poate face ceva. Au fost programe cu Banca Mondială, Uniunea Europeană, prin care 50 de comune trebuia să intre într-o cadastrare modernă, dar nu sunt mai mult de patru-cinci localităţi la nivelul ţării. Ori, în acest ritm, ajungem prin anul 2.300 cu finalizarea procesului. Trebuie să existe şi o voinţă politică, iar toată lumea trebuie să înţeleagă că este vorba de interesul naţional”, a spus Valeriu Stoica.

Mai multe teme discutate

S-au discutat mai multe probleme, fiecare invitat prezentându-şi punctele de vedere, de la „Dobândirea drepturilor tabulare fără înscrierea în cartea funciară” (Marian Nicolae), „Publicitatea situaţiilor personale prin cartea funciară” (Paul Vasilescu), „Înscrierea în cartea funciară a drepturilor dobândite prin accesiune imobiliară artificială” (Irina Sferdian), „Aspecte practice privind acţiunea în rectificare de carte funciară” (Adrian Circa), până la „Transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor prin convenţie matrimonială. Notarea locuinţei de familie în cartea funciară” (Oana Ghiţă). Dezbaterile au fost cât se poate de pline de conţinut, iar concluzia a fost una singură: este nevoie de o nouă lege a cadastrului şi publicităţii imobiliare.