„Parcarea subterană este o catastrofă urbanistică”

1
1101

Arhitecţii din Craiova sunt oripilaţi de modul cum arată parcarea subterană din zona Teatrului Naţional. Ordinul Arhitecţilor din Oltenia îi recomandă primarului Olguţa Vasilescu să lanseze un concurs de soluţii naţional sau chiar internaţional pentru a mai estompa din urâţenia „monstrului de beton”, care, spun ei, nu are nimic de-a face cu arhitectura gândită de Alexandru Iotzu.

Radu Ionescu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din Oltenia, a povestit un fapt mai puţin cunoscut despre parcarea subterană. Acesta a spus că arhitecţii din Craiova au avut o întâlnire anterioară cu proiectantul lucrării căruia, după ce au vizionat planşele, i-au atras atenţia că merge pe o compoziţie greşită, care pleca din start cu şanse 100% să nu se armonizeze cu arhitectura dominantă a teatrului.

„Noi am chemat arhitectul, care este o firmă din Bucureşti, să ne prezinte şi nouă cum va arăta parcarea subterană. A venit un băiat la sediul nostru şi ne-a pus pe perete nişte planuri. Precizez că nu am văzut niciodată imaginea propriu-zisă a parcării, dar, cum noi, arhitecţii, avem imaginaţie, ne-am putut da seama cum va arăta. I-am spus proiectantului că adoptă o compoziţie prea rigidă şi simetrică, care nu are nici o legătură cu arhitectura teatrului. Ori Iotzu, când a proiectat teatrul, a vrut să evite tocmai simetria”.

„Au mers cu această formulă rigidă până în pânzele albe”

Potrivit acestuia, proiectantul şi-a strâns planşele şi a plecat, fără ca să ţină cont de sugestiile pe care arhitecţii de la Craiova le-au făcut. „Ei nu au vrut să accepte sugestiile noastre şi au mers cu această formulă rigidă până în pânzele albe. Au dublat scările, rampele, şi au ajuns la această construcţie care frizează absurdul”, a explicat Radu Ionescu.

Peste puţin timp, muncitorii de la Mitliv s-au apucat de lucru. Ce a ieşit este, în viziunea specialiştilor în arhitectură, o catastrofă de care oraşul Craiova nu va mai scăpa, „gafa aceasta rămând ca o plagă pe obrazul oraşului”.

„Nu am pus la îndoială utilitatea acestei parcări, dar modul cum a fost realizată la suprafaţă afectează foarte, foarte grav, atât parcul, cât şi teatrul. De fapt, acolo nu mai este nici un parc, sunt numai nişte rampe de beton şi parapeţi, iar teatrul este o redută care a fost asediată”.

Se recomandă un concurs de soluţii

Arhitecţii spun că acum nu se mai poate salva imaginea de acum a parcării subterane, ci doar, eventual, să se mai estompeze răul produs. Pentru acest lucru, Ordinul Arhitecţilor din Oltenia îi recomandă primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, să iniţieze un concurs de soluţii.

„Nu cred că se mai poate face ceva radical în bine, dar se mai poate doar estompa această catastrofă arhitecturală. Întâi Primăria trebuie să recunoască că parcarea subterană este un eşec şi că trebuie să se ia nişte măsuri. Dacă Primăria Craiova acceptă să lanseze concursul de soluţii, poate se găsesc nişte minţi luminate care pot să facă ceva acolo. Ca să faci un pas înainte trebuie să să fie făcut unul înapoi. Să fie demolate întâi scările şi parapeţii pentru că este prea mult beton. ADR Sud-Vest Oltenia va spune că nu ne putem atinge de lucrare timp de 5 ani, fiind pe fonduri europene, dar, pentru Dumnezeu, trebuie să se mai renunţe din tonajul de beton, din aceste metereze carenu ajută la nimic”.

Concursul de soluţii poate fi iniţiat doar de Primăria Craiova, deoarece lucrarea a fost făcută pe fonduri europene. „Noi am sugerat autorităţii să lanseze acest concurs, iar noi îi vom oferi ajutorul nostru. Nu este de dragul concursului, ci este un demers necesar pentru a se repara o greşeală. Sunt scări duble, rampe pentru personale cu dizabilităţi, la fel duble. Nu ştiu cum au făcut toate acestea când au luat acordul de la Mediu pe proiect cu condiţia să refacă parcul de deasupra”, a atras atenţia arhitectul Radu Ionescu, preşedintele OAR Oltenia.

1 COMENTARIU

Comments are closed.