Proiect de anvergură în domeniul restaurării şi conservării patrimoniului cultural, la Craiova

0
369

Sala Albastră a Universităţii din Craiova a fost, ieri, punctul zero al celei de-a doua ediţii a Conferinţei Internaţionale „Materie şi materiale în/pentru restaurarea şi conservarea patrimoniuluiMATCONS 2011”, care reuneşte pentru trei zile specialişti din domeniul muzeologiei, restaurării şi conservării patrimoniului cultural din 17 ţări. Evenimentul, organizat de Consiliul Judeţean Dolj, Muzeul Olteniei, Universitatea din Craiova şi ICOM (Consiliul Internaţional al Muzeelor) România, este cel mai important proiect ştiinţific de acest gen din România în anul 2011.

Deschiderea lucrărilor s-a făcut în prezenţa reprezentanţilor instituţiilor implicate în organizarea Conferinţei MATCONS 2011, la Craiova: prof. dr. Mihai Fifor – managerul Muzeului Olteniei, Cristinel Iovan – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, prof. univ. dr. Daniela Traniţă – preşedintele Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Judeţean Dolj, prof. univ. dr. Nicolae Panea – prorectorul Universităţii din Craiova, Virgil Ştefan Niţulescu – preşedintele ICOM România şi prof. univ. dr. Ioan Opriş – de la Universitatea „Valahia” din Târgovişte.

Lucrările conferinţei au în vedere prezentarea capacităţilor diferitelor ştiinţe, precum chimia, fizica, ingineria, de a răspunde cerinţelor specifice conservării şi restaurării, expunerea rolului cercetării ştiinţifice şi a aplicaţiilor sale directe în tratamentele sau investigaţiile patrimoniului cultural, precum şi ilustrarea problemelor practice şi a posibilităţilor inovative din domeniul restaurării şi conservării patrimoniului cultural. Participanţii din ţară şi din străinătate au parte de un program divers de seminarii, expoziţii, work-shop-uri şi cursuri de formare în domenii conexe tematicii conferinţei.

„Craiova înseamnă ceva pe harta culturală a Europei”

Iniţiativa de a organiza acest eveniment la Craiova a fost apreciată de cei prezenţi la deschiderea de ieri, prorectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr.  Nicolae Panea, caracterizând-o drept „manifestarea responsabilităţii faţă de civilizaţie”, prin  „adunarea la un loc a oamenilor care se ocupă cu prezervarea marilor valori ale civilizaţiei, sub egida unei universităţi care are drept misiune socială crearea intelectualităţii, a elitelor”. La rândul său, prof. univ. dr. Ioan Opriş a afirmat: „Craiova ne întâmpină şi la această conferinţă cu realizări excepţionale. Capitala Olteniei înseamnă ceva pe harta culturală a Europei şi mai departe chiar.  Aici este aşezat un laborator de restaurare, unul dintre cele mai vechi muzee din România, o mişcare culturală, un climat de înţelegere a autorităţilor care conduc judeţul pentru cultură, materializată în sprijin financiar”.

„Laboratorul de restaurare va reveni în casă nouă”

Cu prilejul reuniunii specialiştilor în domeniu din ţară şi din străinătate a fost oficializată existenţa unui laborator performant de conservare şi restaurare a obiectelor din patrimoniul cultural naţional în incinta Muzeului Olteniei din Craiova, după mai mulţi ani în care acesta a funcţionat în condiţii precare, fiind de mai multe ori în pragul desfiinţării. „În urmă cu vreo opt ani, singurul şi cel mai titrat laborator zonal de restaurare din această parte a ţării trăia coşmarul existenţei sale, fiind aproape desfiinţat. Atunci se pierdea spaţiul, laboratorul fiind nevoit să se mute peste noapte şi să se împrăştie în câteva cămăruţe insalubre din clădirea Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei”, a amintit managerul Muzeului Olteniei, prof. dr. Mihai Fifor.

Anul trecut, Secţia de Istorie-Arheologie a instituţiei muzeologice a fost inaugurată după lucrări substanţiale de reabilitare şi modernizare. Aici a fost rezervat un spaţiu binemeritat laboratorului, în dotarea căruia au fost investiţi 100.000 de euro. „Cine ar fi crezut atunci că vor veni şi zile mai fericite pentru laborator, care nu numai că a supravieţuit, dar a continuat producă noi şi noi proiecte de anvergură internaţională, cum este cel de astăzi? Cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, laboratorul de restaurare va reveni în casă nouă”, a mai spus Mihai Fifor.

***

Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj: «Consiliul Judeţean Dolj nu a ezitat nici un moment să sprijine actul de cultură. Sub sloganul „Consiliul Judeţean Dolj investeşte în cultură”, instituţia s-a implicat prin investiţii directe, mărturie stând lucrările de reabilitare a unor clădiri din patrimoniul naţional şi european. Administraţia judeţeană a alocat fonduri pentru susţinerea a două proiecte europene, în valoare totală de 13 milioane de euro, prin intermediul cărora Muzeul Olteniei şi Muzeul de Artă sunt reabilitate şi vor readuce capitala Olteniei în circuitul cultural al României».

***

În această seară, începând cu ora 19.00, oaspeţii veniţi la Craiova pentru Conferinţa Internaţională MATCONS 2011, vor participa concertul „Art for the better”, prezentat la Filarmonica „Oltenia”. Programul cuprinde opere semnate de V. Rotaru, L. Ciubuc, L. Delibes, G. Donizetti, A Thomas, R. Rodgers, G. Verdi, G. Puccini, C. Saint- Saens, W.A. Mozart şi Liszt, în interpretarea câtorva artişti de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti: Lidia Ciubuc (pianoforte), Veronica Anuşca (soprană), Emanuela Pascu (mezzosoprană), Ioan Augustin Hotea (tenor) şi Adrian Preluca (bariton).