Parcul Romanescu este un mare şantier

0
539

De mai bine de trei luni, se lucrează de zor în Parcul Romanescu. În fiecare zonă sunt echipe de muncitori care răscolesc pământul pentru a monta instalaţia de irigaţii, consolidează podeţele din lemn şi decolmatează lacul. De jur-împrejur, se ridică gardul din fier forjat, iar la intrare se repară arcele porţii. După multă aşteptare, şi teatrul de vară se apropie, în sfârşit, de o formă finală.

În fiecare loc al parcului se munceşte, planul de lucru al constructorului fiind să se atace pe mai multe fronturi astfel încât să se câştige timp şi „plămânul verde” al oraşului să fie redat cât mai repede vizitatorilor. Arcele de la intrare sunt încadrate de schele, iar unii muncitori repară, iar alţii se ocupă de vopsitul lor. Din interiorul parcului, intrarea, care a căpătat acum o culoare de alb imaculat, scoate în evidenţă mult mai bine profilul acestor arce. Tot la intrare, se află în lucru şi chioşcul în formă rotundă, locul preferat al fotografilor de nunţi. Aici se refac acoperişul şi scările, care se aflau într-o stare de degradare avansată.

Se face curăţenie pe insula lebedelor

În şantier a intrat şi lacul cu toată salba de ochiuri de apă, inclusiv cel situat în imediata apropiere a zonei principale de acces. Pe insula lebedelor – care pe timpul acestor intervenţii au fost mutate în alt loc – se lucrează la montarea unui gard. Deocamdată, au fost aduşi stâlpii de metal care vor susţine gardul. Apa va fi curăţată de vegetaţia uscată şi mâl, iar căsuţa în care se adăposteau păsările va fi şi ea refăcută. Constructorii spun că atunci când va fi terminată, această insulă ar trebui să arate precum o oază de verdeaţă în care lebedele se vor simţi în mediu natural, iar vizitatorii vor aprecia curăţenia locului.

Podeţele, îmbrăcate în lemn de stejar

Când a fost amenajat parcul, în urmă cu mai bine de 100 de ani, una din atracţiile principale au fost podurile şi podeţele, care au fost aşezate ca o adevărată reţea peste ochiurile de apă. Ca şi acum, ele erau realizate din lemn şi nimeni, de-a lungul timpului, nu a schimbat acest design. Nu se va întâmpla nici acum. Podeţele îşi păstrează forma originală, dar traversele de lemn se înlocuiesc în totalitate. Muncitorii ne-au arătat că podeţele începuseră să putrezească şi se impunea să fie înlocuite deoarece, cu timpul, deveneau impracticabile. Lemnul folosit acum este stejar, o esenţă tare care asigură un termen de garanţie mult mai mare.

Mâlul din lac este dragat pe mal

O lucrare importantă se desfăşoară, în acest timp, la lacul cel mare din mijlocul parcului. După mulţi ani, albia sa este decolmatată, mâlul fiind scos pe mal cu o tehnologie specială. În urmă cu o săptămână, mai exact de pe data de 21 februarie, a început să se golească apa, dar pentru că există peşte în lac, se păstrează totuşi un ochi de apă. Constructorii ne-au explicat că se degajează terenul lacului de depunerile accentuate şi vegetaţia acvatică de pe taluzuri şi radier, folosindu-se utilaje specifice de tip amfibiu, dragă absorbantă, excavator şi cositoare. Materialul rezultat din dragare se depune în benturi pe malul lacului, după decantare urmând a fi încărcat în autovehicule şi transportat.

Albia lacului nu va fi betonată

Autorităţile locale au ţinut să precizeze că partea inferioară a albiei lacului din Parcul Romanescu nu va fi betonată, aşa cum circula o serie de zvonuri. Însă noutatea este că parcul va fi irigat cu apa din lac. Pentru acest lucru, se va executa o captare de apă printr-o conductă de aducţiune, de diametru 350 mm, la o staţie de pompare, care va fi amplasată la circa 20 metri distanţă de malul lacului, în zona restaurantului „Ciobănaşul”. Potrivit constructorilor, staţia de pompare constă într-un bazin-tampon de 15 metri cubi, ce va prelua apa din lac. Va exista şi o cameră de pompare unde vor fi amplasate atât grupul de pompare, cât şi sistemul automatizat de irigaţie.Tot ansamblul va fi încadrat în peisaj, majoritatea lucrării fiind subterană.

Teatrul de vară îşi aşteaptă copertina

Teatrul de vară este o lucrare separată de proiectul de reabilitare a parcului, fiind o lucrarea care a început cu mult timp în urmă. După mai mule ghinioane – întâi constructorul a avut probleme financiare, apoi s-a găsit cu greu copertina pe care au cerut-o proiectanţii – lucrarea se apropie de sfârşit. Clădirea în care se află culisele şi grupurile sanitare, este gata, iar acum se munceşte la realizarea structurii din fier pe care se va monta copertina. De departe, structura pare o pânză de păianjen, care însă va fi acoperită în curând cu o prelată specială. După aşezarea acoperişului – partea cea mai dificilă a investiţiei – teatrul de vară va primi şi dotările specifice pentru găzduirea spectacolelor.

Și podul suspendat va fi consolidat

Podul suspendat, care este o marcă a parcului, una dintre principalele atracţii, va intra şi el în renovări. Ca şi podeţele, lemnul traverselor va fi schimbat cu stejar şi se va consolida şi partea metalică. În proiect mai sunt cuprinse lucrări de reabilitare/recondiţionare a cascadelor şi căderilor de apă existente, reamenajarea aleilor pietonale, restaurarea prin curăţare şi şablare a anrocamentelor din jurul lacului, cascadelor şi podeţelor. O lucrare extrem de dificilă şi foarte importantă este montarea sistemului de irigare automată. Parcul va fi supravegheat printr-o reţea video, cu 100 de camere, iar stâlpii de iluminat şi băncuţele vor fi în stilul începutului de secol XX.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU