Tinerii din Craiova, ofertaţi de instituţii de învăţământ din străinătate

0
357

Ieri, la Craiova, s-a desfăşurat, pentru prima oară, o sesiune din cadrul „World Education Fair”, un workshop destinat recrutării tinerilor români, de către instituţii de învăţământ din străinătate. Se poate vorbi despre un succes în ceea ce priveşte participarea la acţiune a adolescenţilor, dar rămânem cu un gust amar în ceea ce priveşte plecarea copiilor români în străinătate, iar una dintre cauze rămâne sistemul de învăţământ din România, plin de hibe şi de „can-can-uri”, unde „mondenităţile” sunt mai presus de pregătirea profesională. La Craiova au fost prezenţi reprezentanţi a peste 20 de universităţi din străinătate, care şi-au prezentat ofertele.

Animaţie, ieri, la „Ramada Plaza” din Craiova: reprezentanţi ai unor instituţii de învăţământ de anvergură din toată lumea au ţinut să fie prezenţi pentru a oferta tinerii talentaţi din Craiova. În Cetatea Băniei este pentru prima oară când se desfăşoară un astfel de workshop.

„Suntem pentru prima oară în Craiova, deşi, la nivel naţional, suntem la cea de-a 24-a ediţie. În Bucureşti, fiind capitală, am intrat pentru prima dată, apoi ne-am extins şi au apărut şi birouri regionale. La Craiova s-a lucrat ani de zile, fiind şi motivul pentru care s-a deschis acest birou regional. Astăzi sunt prezente peste 20 de universităţi din Danemarca, Franţa, Italia, Marea Britanie, Olanda şi S.U.A. Cu oferta cea mai generoasă a venit Marea Britanie. Depinde de fiecare elev ce alege, dar cele mai căutate sunt facultăţile de business management, urmate de inginerie, limbi străine şi, mai nou, de… criminologie. Pentru învăţământul liceal, începem discuţiile cu elevii de gimnaziu cu minimum un an, un an şi jumătate mai devreme de începerea cursurilor. Dosarul pentru înscrierea la facultate este destul de stufos, motiv pentru care tinerii ar trebui să ia legătura cu noi cât mai devreme, neavând Diploma de Bacalaureat. Dosarul este compus din situaţia şcolară pentru clasele a IX-a – a XI-a, la care se adaugă şi actele care vin din susţinerea activităţii de voluntariat”, a declarat Bogdan Dincă, şeful Centrului Regional Craiova al Programului de dezvoltare internaţională.

Un sistem care trebuie schimbat

Sunt întrebări care îşi aşteaptă răspunsul, iar una dintre ele este cea referitoare la „de ce pleacă tinerii din ţară?”. Răspunsul, măcar o parte, este oferit tot de Bogdan Dincă: „Elevii vor să urmeze o facultate în străinătate, acuzând situaţia învăţământului din ţară. La noi, ştim cu toţii, învăţăm mai multe materii, dar, la final, folosim una sau niciuna în cariera pe care vrem să o urmăm. Solicitările pentru instituţiile din străinătate sunt în creştere, iar, conform unui studiu al nostru, efectuat în 2015, sunt peste 25.000 de studenţi care învaţă în afară. În Danemarca şi Suedia, studiile sunt gratuite, iar în Marea Britanie Guvernul acordă împrumuturi, cu o singură condiţie: sunt finanţate studiile, urmând ca, la finalizarea şcolarizării, studentul să se angajeze şi, când va depăşi pragul de 21.000 de lire sterline anual, va începe returnarea banilor, plătind o dobândă de 6% din suma care depăşeşte suma de 21.000 de lire”, a mai precizat Bogdan Dincă.