Şantier în toată regula şi, totuşi, vizitat de craioveni

0
375

Oaza naturală de relaxare cea mai plăcută a municipiului Craiova este, în aceste zile splendide de iarnă calendaristică, un imens front de lucru pentru echipele ce se ocupă cu modernizarea Parcului „Nicolae Romanescu”. Deşi, oficial, este închis publicului, oamenii nu pot sta departe de acesta şi nu-şi refuză plăcerea unei plimbări pe aleile arhicunoscute. Lacul încă mai păstra, ieri, o subţire gheaţă la suprafaţă, lemnul proaspăt prelucrat se ridica în formarea noilor foişoare, câţiva alergători profitau de vremea prielnică, iar cei mici se bucurau cu gingăşia firească la locurile de joacă. Se poate vorbi, evident, de cea mai mare lucrare de reabilitare a parcului, urmând proiectul iniţial al arhitectului Edouard Redont.

  Lucrările de modernizare a Parcului „Nicolae Romanescu” sunt în plină desfăşurare, mai ales după ce temperaturile foarte scăzute ne-au părăsit. Adevărate tranşee sunt vizibile pe toate aleile. Sute de metri de conducte sunt, deja, îngropate în pământ, iar noile foişoare se ridică, unele pe vechile amplasamente, altele pe locuri noi. Oficial, accesul publicului în parc este interzis pe perioada lucrărilor de modernizare, începând cu data de 19 octombrie 2015. O suprafaţă impresionantă cum este cea de aici nu poate decât să dea mult de furcă echipelor de muncitori. S-au săpat zeci de kilometri de şanţuri pentru a introduce conductele ce vor asigura irigarea computerizată, s-au asfaltat noi alei şi se lucrează la împrejmuirea corespunzătoare a parcului în zona dinspre strada Potelu.

Doar copacii găunoşi au fost doborâţi

  La intrarea în parc dinspre Direcţia Sanitară Veterinară şi Siguranţa Alimentară Dolj, zeci de crengi căzute erau strânse de localnicii din apropiere. Se chiverniseşte fiecare cum poate. Mergând spre velodrom, zărim câţiva copaci doborâţi la pământ. Nici pe departe să fie vorba de rea-voinţă. Doar necesitatea de a proteja pe oricare dintre noi care vizităm parcul. Distruşi din interior, găunoşi de-a dreptul, aceştia sunt un pericol concret ce poate ameninţa integritatea fizică a craiovenilor. Nu credem că e cineva atât de prieten în timpul serviciului cu etnobotanicele, încât să dispună tăierea arborilor fără nicio noimă. Şi, fiindcă tot am adus în discuţie responsabilitatea celor care au în grijă flora Parcului „Nicolae Romanescu”, ar mai trebui să spunem că nu ar strica deloc ca noile coşuri menajere să fie confecţionate profesionist, nu ca cele existente, a căror vopsea s-a exfoliat, dând cu aspect rudimentar.

Teatrul de Vară, o cupolă magnifică

  Zeci de muncitori puteau fi văzuţi, tot ieri, pe un alt şantier complex din incinta parcului „Romanescu”. Vorbim de cei care ridicau cupola Teatrului de Vară. O construcţie impresionantă, vizibilă de la mare distanţă. Reabilitarea Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu” atrage cu sine creşterea calităţii vieţii prin reabilitarea infrastructurii urbane specifice culturii ca factor ce stimulează creşterea şi dezvoltarea economică a polului de creştere, respectând principiile dezvoltării durabile şi ale protecţiei mediului, printr-o valorificare superioară a potenţialului cultural şi artistic.

Într-un plan mai larg, implementarea proiectului privind reabilitarea Teatrului de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu” Craiova va conduce de asemenea la valorificarea potenţialului cultural local şi regional; crearea unei imagini bune a comunităţii; creşterea importanţei culturii, ca factor care stimulează creşterea economică, respectând principiile dezvoltării durabile şi ale protecţiei mediului. Se vor puncta odată cu darea în folosinţă a teatrului şi îmbunătăţirea accesului şi participării la cultura a publicului, cu accent special dedicat tinerilor, precum şi formarea unei atitudini responsabile şi promovarea valorilor sociale, în special, în rândul tinerilor.

Locurile de joacă, magnetul irezistibil pentru cei mici

Aleile ce duc spre cele două amplasamente unde sunt locuri de joacă pentru cei mici sunt acoperite, acum, cu noroi. Ba chiar o mămică făcea eforturi să deplaseze căruciorul cu un bebeluş peste câteva denivelări, destul de pronunţate. Totuşi, acestea nu au fost obstacole prea mari pentru copiii ce şi-au luat de mână mămicile sau bunicile şi au urcat în leagăne, balansoare şi tobogane. Şi, totul, în timp ce soarele se arăta a fi mărinimos, iar adierea caldă printre ramurile copacilor punea în scenă un adevărat atelier de sunete. Cel mai mare parc din Craiova nu se dezminte şi dovedeşte că, indiferent de amploarea lucrărilor, este preferatul locuitorilor.

Privirea marelui poet dezgheaţă lacul!

O gheaţă fragilă, ce-i drept, mai acoperă încă lacul din zona Debarcaderului. Trebuie amintit, însă, că lucrările de reabilitare includ şi decolmatarea pârâului în aval de acest lac, refacerea cascadelor şi a căderilor de apă. Acesta este şi motivul pentru care podul de la marginea lacului este, acum, blocat complet.

Generaţii la rând au trecut pe lângă bustul marelui poet Mihai Eminescu, situat în imediata vecinătate a lacului. Prinzând culori dintre cele mai spectaculoase datorate razelor pătrunse printre ramurile copacilor înalţi şi a vegetaţiei uscate ce, încă, mai poposeşte pe marginea îngheţată a lacului, luciul apei pare să reflecte şi privirea plină de melancolie a geniul poetic, ce inspiră şi azi trăirile amorului firesc. La mică distanţă de bustul lui Eminescu se află cel al lui Tudor Arghezi. Deocamdată, din păcate, nu mai există literele cu numele său. Mai mult ca probabil că o asemenea scăpare va fi remediată cât mai curând posibil.

Monitorizare video cu 100 de camere şi dispecerat de control

De măsurile de reabilitare vor avea parte toate aleile incluse pe lista de lucrări, inclusiv cele de pe lângă cursul de apă, ce vor fi acoperite cu piatră spartă. Totodată, podul suspendat şi celelalte podeţe de peste râu vor fi reabilitate. Iar în aval de lac se va efectua decolmatarea pârâului. Vor mai fi modernizate toate pavilioanele din parc, dar şi băncile şi grupurile sanitare. Cişmelele vor fi recondiţionate şi, pe lângă acestea, se vor construi altele noi.

Cum ultimul eveniment tragic consumat în parc este încă neelucidat, municipalitatea îşi i-a măsuri de precauţie şi va asigura funcţionarea a 100 de camere de supraveghere video. Acestea vor fi amplasate după finalizarea lucrărilor.

Că Parcul “Nicolae Romanescu” nu şi-a pierdut niciodată farmecul incontestabil este o realitate. Tot un adevăr de netăgăduit este că, în prezent, se desfăşoară prima renovare de o asemenea amploare.