Europarlamentarul Marinescu vrea ca parcul de la Teatrul Naţional să fie refăcut…dar de constructor

0
393

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu şi consilierul local, Pavel Badea, au susţinut, ieri, o conferinţă de presă, în cadrul căreia au discutat despre investiţiile care s-au făcut în Craiova, despre modul în care s-au implementat anumite proiecte cu finanţare europeană, dar şi despre proiectele care se găsesc în structura de buget pe 2016.  Marinescu a spus că este un susţinător al alegerilor locale în două tururi, dar este şi pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean în urma unui vot uninominal. Vicepreşedintele EPP consideră că aceste lucruri ar încadra  România în categoria statelor cu democraţie solidă şi s-ar evita astfel negocierile de tristă amintire.

         Pavel Badea, candidatul liberalilor la fotoliul de primar, a analizat modul în care se investesc banii în infrastructura şcolară. Nu a trecut neobservat nici bugetul pentru Sănătate. S-a discutat şi despre investiţiile în acest domeniu, dar şi despre Cultură. Preşedintele PNL Craiova consideră că cea mai bună investiţie este în tineri, în educaţia lor. „Educaţia pentru noi este foarte importantă. În anul 2015, am avut un buget alocat învăţământului de 197 de milioane de lei, la o cheltuială de personal de 126 de milioane. Anul acesta, în 2016, conform informaţiilor pe care le-am primit la dezbaterea pe buget, avem mai puţin, în jur de 187 de milioane de lei alocaţi, la o cheltuială de personal de 167 milioane de lei. Ne vor rămâne pentru investiţii aproape 4 milioane, o sumă extrem de mică. Ce poţi să faci cu suma asta ?! Am văzut că iar se fac studii de fezabilitate, tot la fel de multe am avut şi până acum, dar nu s-au realizat proiectele pentru că nu a existat resursa şi iar expiră aceste studii…şi iar facem altele şi iar aruncăm banii craiovenilor pe geam. Suntem sătui de promisiuni. Eu consider că investiţiile în tineri sunt cele mai sigure investiţii, copiii noştri sunt cei ma importanţi. Trebuie să aibă condiţii decente pentru a putea spune că suntem un oraş capitală de regiune. Ne băteam pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, dar avem unităţi şcolare care sunt departe de standardele din UE”, susţine candidatul PNL la Primăria Craiova.

Termen nou pentru Spitalul Municipal

Badea nu mai crede în promisiunea cu spitalul municipal, el spune că ar fi trebuit făcut deja până acum, pentru că au trecut patru ani de când a auzit pentru prima oară despre acest proiect. „M-am uitat şi la bugetul pe sănătate şi am constatat că de patru ani ni se spune acelaşi lucru, că va începe spitalul municipal. Mai sunt patru luni până la încheierea primului mandat al primarului în funcţie şi nu am mai văzut spitalul nici început, dar terminat. Ni l-a pus acum în buget. I-a alocat suma de 180 miliarde de lei. Se vorbeşte foarte mult de investiţiile pe care le-a făcut actuala administraţie în spitalele din subordinea primăriei. Nu e suficient să dai doar cu lavabil şi să repari acoperişul. Din punctul meu în vedere e important să investeşti în aparatura necesară actului medical”, a mai spus Pavel Badea.

Unde este parcul….?!

            Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a vorbit despre proiectul cu finanţare europeană, care vizează parcarea subternă, proiect ce se apropie de inaugurare. Preşedintele PNL Dolj s-a arătat consternat de ceea ce a apărut recent în presă şi anume, posibilitatea să nu se mai refacă parcul de la Teatrul Naţional. Marinescu spune că a fost oprit pe stradă de cetăţeni, înainte să înceapă şantierul. Aceştia erau interesaţi dacă vor mai avea parte de ceva umbră şi verdeaţă în verile caniculare. „Am trecut recent pe lângă parcarea respectivă, am vrut să văd cum arată, am mai auzit şi că nu s-ar mai reface spaţiul verde sau că va fi făcut de RAADPFL, ceea ce mi s-a părut curios şi am căutat caietul de sarcini, cel care a fost la licitaţie. Am vrut să verific două lucruri în acest caiet de sarcini. Mi s-a confirmat primul şi anume că deasupra trebuie să fie parc. În caietul de sarcini sunt specificate şi operaţiunile, cum trebuie să refaci parcul, cum trebuie să aduci pământul, cum pui iarba, arbuştii şi arborii. Aşadar, deasupra trebuie să fie parc şi sper să se întâmple acest lucru, pe banii celui care a licitat lucrarea. Se spune în caietul de sarcini chiar şi despre mutarea statuilor şi locul unde vor fi amplasate şi acest lucru sper să se întâmple. Este un proiect european. Nu înţeleg cum altă entitate ar putea să facă o lucrare care a fost licitată. O astfel de situaţie poate duce la cererea banilor înapoi, după regulile Uniunii Europene. Sper că tot firma care a făcut parcarea subterană să facă şi parcul şi nu altcineva şi acel parc va fi acolo în momentul în care cu mare tam-tam se va inaugura parcarea. Eu sunt convins că cetăţenii vor insista pentru acest lucru. Un parc este foarte important şi mai ales în centru, unde nu avem foarte mult spaţiu verde. Sunt trei bucăţi. Una am apărat-o eu foarte tare, când eram prefect şi doreau unii să facă cinematograf. V-am spus acest lucru ca să înţelegeţi că nu mă intersează parcul doar acum, în campanie. Nu, pentru mine nu este o temă de campanie. Pe mine spaţiul verde mă interesează tot timpul. Peste tot în Uniunea Europeană, în marile capitale aţi văzut grija faţă de verde, faţă de parcuri. Am invidiat tot timpul aceste oraşe, care au întotdeauna un copac pe marginea drumuluil. Dau exemplu Parisul…Ei apreciază foarte mult a avea ceva verde pentru oameni şi sper să fie la fel şi la noi. Gândiţi-vă ce se întâmplă vara. S-a schimbat clima, este foarte cald vara. Avem cantităţi mari de asfalt şi de ciment, care automat ridică temperaturile. Este mare nevoie de un parc acolo, la Teatrul Naţional. Orice suprafaţă verde ne ajută..  ”.

A fost sau nu a fost scară…?!

          Marinescu spune că a mai avut o surpriză când s-a uitat în caietul de sarcini…şi anume… a găsit scara, declarată pierdută prin toamnă, când s-a motivat întârzierea finalizării parcării. „Undeva în toamnă am auzit o declaraţie că se întârzie finalizarea parcării, pentru că s-a uitat să se pună o scară. Căutând în caietul de sarcini am găsit o secţiune  unde apare scara. Aş vrea să ne lămurim cu acest lucru, dacă a fost scară sau nu a fost scară…Sper că nu ne-am obişnuit cu stilul de a minţii fără niciun fel de jenă. Am avut deja un premier care a minţit tot timpul. Aşa va rămâne în Istorie. Cred că se va găsi o cale să lămurim aceste lucruri. Ar fi bine, mai ales pentru noi, pentru craioveni, pentru a ne respecta unii pe alţii”, a mai spus deputatul european Marian Jean Marinescu, care a mai discutat şi despre modul în care se pregăteşte PNL pentru campania electorală.