Avocat condamnat definitiv pentru şantaj

0
564

Avocatul Gheorghe Geamănu, acuzat de procurorii craioveni din cadrul DNA de şantaj şi asistenţă şi reprezentarea neloială, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 90 de zile de muncă în folosul Primăriei Craiova. Sentinţa a rămas definitivă pe 15 ianuarie a.c., când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins avocatului apelul ca nefondat.

Reamintim că, avocatul Gheorghe Geamănu a fost trimis în judecată, la începutul lunii mai 2015, de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj şi asistenţă şi reprezentarea neloială. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au reţinut în sarcina lui faptul că „la data de 25.03.2015, avocatul Geamănu Gheorghe (Baroul Olt) a constrâns-o pe persoana vătămată Mită Constantin să-i dea suma de 7500 lei, în caz contrar ameninţând că va solicita instanţei de judecată (Curţii de Apel Craiova), în calitate de apărător ales al părţii vătămate minore Corneanu Ionela Maria, ca fiul sus-numitului – Mită Ionuţ Aurelian (minor – condamnat de Tribunalul Dolj la măsura educativă a internării într-un centru de detenţie, pe o durată de 5 ani, pentru comiterea infracţiunii de viol –  prev. de art. 218 alin. 1,2,3 lit. c Cod penal) să fie condamnat la o pedeapsă mai mare iar cuantumul daunelor morale stabilit de instanţa de fond să fie majorat. De asemenea, avocatul Geamănu Gheorghe a precizat că, dacă pretenţiile sale vor fi satisfăcute, va solicita instanţei de judecată clemenţă faţă de inculpatul minor Mită Ionuţ Aurelian, atât cu privire la latura penală cât şi cu privire la latura civilă, fiindu-i indiferent dacă partea vătămată pe care o apără va fi sau nu despăgubită pentru suferinţele morale la care a fost supusă”. Pentru că nu avea de unde să-i dea suma respectivă, Constantin Mită l-a reclamat pe avocat la Parchet, a povestit totul, iar anchetatorii, după ce s-au convins că se confirmă totul, au pus la punct flagrantul. Astfel, joi, 16 aprilie 2015, Constantin Mită l-a sunat pe avocatul Gheorghe Geamănu şi i-a spus că poate să-i dea suma de 5.000 lei, din cea pretinsă de 7.500 lei, pentru a face ceea ce-i promisese, mai exact să-i ajute fiul în instanţă (la Curtea de Apel Craiova, dosarul aflându-se în calea de atac a apelului), în sensul de a cere o pedeapsă mai mică şi un cuantum al daunelor morale mai mic, contrar intereselor minorei. Cei doi s-au întâlnit chiar la biroul avocatului, din apropierea Judecătoriei Craiova, iar imediat după înmânarea banilor şi-a făcut apariţia echipa operativă formată din procuror şi ofiţeri ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, avocatul fiind ridicat şi dus la audieri. A fost reţinut pentru 24 de ore, iar o zi mai târziu a fost prezentat Curţii de Apel Craiova care a dispus arestarea acestuia pentru 30 de zile. La instrumentarea dosarului, procurorii au colaborat cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

A recunoscut comiterea faptei

Pe 9 iulie 2015 Curtea de Apel Craiova a pronunţat sentinţa în dosar. Avocatul Geamănu a recunoscut comiterea infracţiunii de şantaj, a cerut să beneficieze de reducerea limitelor de pedeapsă şi a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” sau în cadrul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public al Fondului Locativ (Primăria Municipiului Craiova). Odată cu pronunţarea sentinţei, instanţa a dispus şi punerea în libertate a inculpatului. Nemulţumit de sentinţă, Gheorghe Geamănu a declarat apel, soluţionat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 15 ianuarie a.c.. Judecătorii Curţii Supreme i-au respins apelul ca nefondat. Menţinând hotărârea Curţii de Apel Craiova: „Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Geamănu Gheorghe împotriva sentinţei penale nr.125 din 9 iulie 2015 a Curţii de Apel Craiova, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori. Obligă apelantul inculpat la plata sumei de 460 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 260 lei, reprezentând onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Definitivă”, se arată în hotărârea ÎCCJ.