Peste o sută copii s-au întors la şcoală cu păduchi

0
360

A devenit deja un obicei ca după fiecare vacanţă, medicii să depisteze sute de copii cu diverse afecţiuni medicale, dar şi cu… păduchi. Aşa s-a întâmplat şi în urma triajului epidemiologic efectuat după vacanţa de iarnă din acest an, când 143 de elevi s-au întors la şcoală cu pediculoză. Nu au fost însă singurele probleme de sănătate sau igienă descoperite cu această ocazie. Destui copii au fost diagnosticaţi cu varicelă, rubeolă, micoze sau alte boli infecţioase. 

În primele săptămâni după vacanţa de iarnă, odată cu reîntoarcerea elevilor în sălile de clasă, cadrele medicale au vrut să se asigure că aceştia nu suferă de boli contagioase pe care să le transmită mai departe. În plus, din experienţa anilor trecuţi, o altă problemă cu care medicii se confruntă în această perioadă este că unii elevi se întorc cu râie şi păduchi. Şi nu s-au înşelat nici de data aceasta. În urma triajului epidemiologic care se face după fiecare vacanţă medicii au descoperit, printre altele, nu mai puţin de 143 de cazuri de pediculoză (păduchi). Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în unităţile de învăţământ din mediul urban (122), în timp ce în mediul rural au fost 21.

Controale s-au făcut în nouă creşe, 28 de centre de plasament, 384 de grădiniţe, 329 de şcoli, 46 de licee şi 14 şcoli profesionale. Din cei 79.434 de copii de grădiniţă şi elevi înregistraţi, au fost examinaţi 70.546, probleme fiind depistate la 475 dintre ei – 418 în şcolile din oraşe şi 57 în unităţile de învăţământ care funcţionează la sat. 

Un caz de rubeolă şi trei cazuri de varicelă, depistate de medici

În urma controalelor efectuate de medici, au fost depistate şi trei cazuri de varicelă, o afecţiune contagioasă care foarte uşor se poate transmite în interiorul unei comunităţi. De asemeanea, a fost diagnosticat un caz de rubeolă. Din acest motiv, medicii i-au trimis acasă pe cei infectaţi. Abia după ce se vor vindeca, aceştia se pot întoarce la şcoală. Pe lângă varicelă,  au fost descoperite şi destul de multe cazuri de elevi cu micoze. Potrivit statisticilor realizate de Direcţia de Sănătate Publică, în Dolj au fost identificate 24 de cazuri. Tot în urma acestor controale, au fost descoperiţi elevi cu angine. Conform situaţiei prezentate de Direcţia de Sănătate Publică Dolj, 149 de copii sufereau de această afecţiune la momentul efectuării controalelor în şcoli. În plus, încă 148 de elevi au fost trecuţi, în raportul DSP, la capitolul „alte boli infecţioase”. Din fericire, spre deosebire de alţi ani, cu ocazia ultimelor controale nu au mai fost descoperite cazuri de rujeolă, o afecţiune care este foarte contagioasă.

Afecţiunile, depistate în urma triajului epidemiologic

Scopul triajului epidemiologic a fost acela de a controla elevii care vin din afara comunităţii şi pot aduce cu ei diverse afecţiuni, unele cu potenţial infecto-contagios. Controlul s-a făcut, în fiecare clasă, de medicul şcolar sau, după caz, de medicul de familie şi cadrele didactice. Fiecare copil a fost întrebat dacă a avut probleme de sănătate. Cei care au fost identificaţi cu afecţiuni contagioase sunt scoşi în afara comunităţii şcolare până se vindecă. În tot acest timp au primit, acolo unde a fost cazul, tratament. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, aceste controale se desfăşoară periodic, de obicei pe parcursul a două săptămâni, imediat după vacanţă şi pornesc de la ideea că este necesară o supraveghere pe o perioadă cât mai îndelungată a întregii comunităţi şcolare.

Anul trecut, în aceeaşi perioadă, medicii doljeni au descoperit numeroase cazuri de pediculoză şi scabie odată cu reînceperea cursurilor după vacanţa de iarnă. Aproape 300 de elevi din unităţile de învăţământ doljene s-au întors la şcoală, atunci, cu râie şi păduchi.