Lume puţină, nereguli multe la alegerile din Neamţ şi Maramureş

0
306
Victor Ponta

Prezenţa la vot la alegerile parlamentare parţiale pentru Camera Deputaţilor a fost, ieri, la ora 14.00, de 32,11% în Colegiul uninominal 6 Neamţ şi de 12,17% în Colegiul uninominal 2 Maramureş, conform datelor furnizate de autorităţile electorale locale. Dacă de alegători au dus lipsă cele două colegii, nereguli au fost din belşug, cu precădere în judeţul Neamţ, după cum spune opoziţia. Astfel, candidatul USL la alegerile din judeţul Neamţ, Liviu Harbuz, susţine că au existat fraude mari la vot şi că reclamaţiile lui cu privire la autocarele care aduc oameni la vot  nu au avut nici o consecinţă. În una dintre comune unele persoane apareau ca si cum ar fi votat, deşi nu ajunsesera încă la secţiile de votare. Potrivit oficialilor, problema a fost rezolvata „din call center”.

Ponta: „România este îngenuncheată de PDL”

„Evident că instituţiile abilitate nu fac nimic, pentru că Gheorghe Ştefan (n.r. – preşedintele PDL Neamţ) stăpâneşte cu autoritate judeţul. Le spun cetăţenilor să iasă la vot, pentru că ce face acum Gheorghe Ştefan, sprijinit de Culiţă Tărâţă, nu înseamnă decât că îşi plăteşte, din banii tuturor românilor, protecţia de care a avut parte în afacerile cu energie ale familiei sale. Am văzut că oamenii sunt aduşi cu autobuzele la vot. Instituţiile care ar trebui să vadă nu fac nimic. Este trist. România este îngenuncheată de PDL. Doar reacţia fermă a oamenilor în faţa acestui fenomen poate schimba situaţia” a declarat şi preşedintele PSD, Victor Ponta.

O plimbare cu telegondola în schimbul votului

„PNL semnalează faptul că un număr de opt autocare asigură turism gratuit votanţilor din cele 19 comune arondate Colegiului 6 Neamţ, unde au loc  alegeri parţiale pentru Camera Deputaţilor. Înainte de a fi duşi la secţiile de votare, nemţenii sunt conduşi să viziteze municipiul Piatra Neamţ, sunt plimbaţi cu celebra telegondolă pedelistă şi, la întoarcere, pe drumul spre cele 82 de secţii de votare, nemţenii sunt instruiţi, probabil, ce candidat trebuie să voteze”, reclamă liberalii într-un comunicat de presă. „În plus”, spun aceştia, „semnalăm faptul că asistăm la o practică ce aminteşte de vremuri demult apuse, a celor care instrumentează această întreagă acţiune. Casele celor care au fost deja în „excursia” electorală sunt însemnate, pur şi simplu, cu cretă pe poartă, pentru a fi bifată lista tuturor votanţilor care trebuie manipulaţi”.

Un fost şi un actual secretar de stat se „luptă” la Neamţ

Cele două locuri de deputat au devenit vacante după decesului lui Victor Surdu (Neamţ) şi după ce Cătălin Cherecheş (fost PSD, ulterior membru PNL) a optat pentru funcţia de primar al municipiului Baia Mare. În judeţul Neamţ, în Colegiul uninominal 6, concurează în aceste alegeri parţiale medicul veterinar Liviu Harbuz (USL), fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, şi Adrian Rădulescu (PDL), actual secretar de stat în Ministerul Agriculturii. În Colegiul 2 din Maramureş concurează Florin Tătaru (USL) şi  Mariana Pop (PDL). În cursă s-au mai înscris alţi doi competitori – Mircea Dolha (Partidul Ecologist Român) şi Horsza Felician Emil, reprezentând Partidul România Mare.