Boboteaza a venit cu stropi de bucurie şi sănătate

0
414

Cu crengile copacilor încărcate de o promoroacă îngheţată, dar fără proverbialul ger, Boboteaza a venit, totuşi, cu aceeaşi bucurie specială pe care credincioşii o simt ori de câte ori participă la slujbă şi sunt atinşi pe creştete de stropii reci de agheasmă. În toate bisericile din Craiova, preoţii au sfinţit apă şi au împărţit-o oamenilor odată cu povaţa de a o pune la loc ferit pentru a se putea ajuta, la nevoie, de puterea sa dumnezeiască.

La Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru” au fost pregătite nu mai puţin de 18 butoaie mari cu apă pentru a fi sfinţită şi împărţită oamenilor. Ca de fiecare dată, slujba de Bobotează a fost oficiată de ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, care s-a aflat în mijlocul unui sobor numeros de preoţi. După Sfânta Liturghie, care a fost oficiată în biserică, a urmat slujba de sfinţire a apei ce s-a petrecut sub cerul liber. Un nor gros plumburiu s-a aşezat pe bolta cerului, dar, ca prin minune, ploaia îngheţată ce căzuse răzleţ până atunci s-a oprit cu totul.

Botezul credincioşilor

În curtea Catedralei, oamenii au luat un rând la coadă încă de dimineaţă. Adăpostindu-se sub paltoane şi umbrele, de la rândul lor au ascultat cuminţi slujba şi rugăciunile speciale ale preoţilor. Tot de acolo, din coloană, l-au văzut pe ÎPS Irineu cum a coborât de la altar ţinând în mâini o legătură mare de busuioc şi o cruce de lemn. Sub privirile credincioşilor, a făcut semnul crucii pe fiecare luciu de apă, rugându-l pe Dumnezeu să sfinţească apele şi întreg văzduhul. Cu o ploaie binecuvântată, a stropit apoi creştetele oamenilor, punându-le instantaneu şi zâmbete pe chipuri. Bucuria a fost mare cu atât mai mult cu cât ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, nu l-a uitat nici pe ultimul om de la coadă, mergând până la el pentru a-l boteza cu busuiocul.

Agheasma Mare, medicamentul cel tare

ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, i-a îndemnat pe oameni să îndrăznească şi să vină să ia apă sfinţită, apoi să o păstreze cu multă evlavie şi credinţă. „Agheasma Mare este atât de importantă în viaţa noastră de zi cu zi, o luăm atunci când suntem amărâţi şi suferinzi, când suntem bolnavi, bineînţeles cu ajunare, când suntem bântuiţi de duhurile rele, sfinţim casele noastre prin preotul care vine, sfinţim toate ale noastre, pentru că această Agheasmă este îmbunătăţită de lumina harului Duhului Sfânt. Și în cercetările ştiinţifice s-a demonstrat că Agheasma Mare are un plus de fotoni de lumină mai mult decât apa obişnuită. Ceea ce înseamnă că această apă care a fost sfinţită este aducătoare de bine, aducătoare de mult folos în viaţa şi în activitatea noastră”.

„Ne vom întoarce acasă cu sfinţenia lui Dumnezeu”

Agheasmă Mare are o mare putere tămăduitoare şi, prin faptul că nu se alterează niciodată, devine proba care arată că ortodoxia este credinţa cea adevărată. „Ne vom întoarce acasă cu sfinţenia lui Dumnezeu şi vom demonstra tuturor celor care tăgăduiesc adevărul credinţei noastre ortodoxe, chiar şi prin acest indiciu, că biserica noastră este cea sfântă, una sobornicească şi apostolică. Din lucrarea Duhului Sfânt, noi vedem şi adevărul credinţei noastră şi vedem că mărturirea noastră este corectă şi concretă, păstrează învăţătura evanghelică, tradiţia pe care Sfinţii Apostoli ne-au lăsat-o, iar noi o facem permanent prezentă prin această Agheasmă sfântă şi aceste sărbători pe care le ţinem cu sfinţenie în biserica noastră”, i-a învăţat pe credincioşi ÎPS Irineu.

Bobotează cu lumină şi la „Sfântul Ilie”

Sărbătoarea de Bobotează a fost cum nu se poate mai frumoasă şi la Biserica „Sfântul Ilie”. În acest an, recipientele pline cu apă sfinţită au fost scoase chiar pe strada „C.S. Nicolăescu-Plopşor”, care a devenit pietonală, şi au fost lăsate afară până seara târziu pentru ca toţi credincioşii să poată să-şi procure Agheasmă. Preoţii au vegheat butoaiele în tot timpul şi le-au dăruit oamenilor şi câte un fir de busuioc parfumat cu care să-şi boteze casele şi gospodăriile. Târziu, în lumina lampadarelor şi a reflectoarelor care luminează zidurile bisericii, oamenii s-au oprit, şi-au încărcat sticluţele, au luat o mică povaţă despre cum se întrebuinţează Agheasma Mare şi au plecat bucuroşi acasă.