Dacă îşi va pierde jucătorii de bază, Universitatea poate ajunge într-o situaţia dramatică, fiindcă un an de zile nu are dreptul de a legitima fotbalişti, după interdicţia „obţinută” de managerul general Felix Grigore
La începutul lui 2016, situaţia Ştiinţei pare să fie extrem de delicată. Acţionarul Mihai Rotaru dă semne că nu mai este dispus să investească, strategia fiind ca echipa să se autofinanţeze, iar după ratarea play-off-ului, bugetul s-a subţiat dramatic. În aceste condiţii, acesta ar fi completat din vânzarea unor jucători, iar altora li s-ar putea rezilia contractele, îndeosebi celor mai bine plătiţi. Potrivit DigiSport, Gigi Becali a avut o discuţie cu Mihai Rotaru, oferindu-i 1,5 milioane de euro pentru Andrei Ivan, atacantul care ieri a împlinit 19 ani. Finanţatorul Stelei i-ar mai dori pe Vătăjelu, Mateiu şi Bancu, pentru care ar plăti încă 1 milion de euro. Totodată, conform sursei citate, clubul ar mai intenţiona să renunţe la alţi jucători cu salarii mari. Cei vizaţi ar fi Bălgrădean, Bawab, Ferfelea, Curelea, Zlatinski sau Madson. Despărţirea de toţi aceşti jucători, cu excepţia lui Curelea, Ferfelea şi Madson, care oricum nu au ajutat echipa, ar însemna practic retrogradarea la finalul sezonului, fiindcă gruparea din Bănie nu are dreptul de a legitima fotbalişti timp de un an de zile, iar la echipa satelit nu există vreun jucător capabil să facă saltul către prima ligă. Situaţia ar putea deveni tot mai critică, iar la inaugurarea noului „Ion Oblemenco”, în toamna acestui an, echipa-fanion a Olteniei s-ar putea afla într-o postură dramatică, totul plecând de la „manageriatul” dezastruos aplicat de mercenarul incompetent, Felix Grigore.
Urmează a patra „devalizare”, după cataclismele Neţoiu, Dinel şi Mititelu?
Dacă oferta lui Becali va primi un răspuns pozitiv, Universitatea Craiova ar trece printr-o nouă „devalizare”, urmând să-şi piardă “în bloc” cei mai buni jucători pentru a patra oară în ultimii 14 ani. Prima s-a produs în 2002, când Gigi Neţoiu a plecat la Dinamo cu întreg lotul de fotbalişti, doar Marius Sava refuzând să-l însoţească pe „Comandant” în „Groapă”. Neţoiu era atunci cel mai hulit om din România, un adevărat inamic public, însă acesta avea să fie „surclasat” ca antipatie de urmaşii săi în fruntea clubului, deoarece Ştiinţa avea să ajungă pe mâna unor patroni şi mai nocivi. Neţoiu a lăsat totuşi echipa în Liga I, dar ce avea să urmeze a fost inimaginabil pentru o echipă care preţ de aproape 4 decenii a fost în vârful fotbalului românesc.
Al doilea cataclism s-a produs în 2005, pe vremea când patron era Dinel Staicu. Pentru prima dată în istoria sa Universitatea Craiova a retrogradat în liga secundă, iar cei mai buni jucători ajungeau tot la Dinamo. Ulterior, mai mulţi fani aveau să se convingă că Adrian Mititelu fusese cel care „pusese umărul” la acea retrogradare, deoarece îşi dorea să preia echipa şi nu o putea face decât dacă aceasta era accesibilă, adică fără jucători şi retrogradată în liga secundă. De altfel, Adrian Mititelu şi-a pus amprenta ca nimeni altul pe istoria clubului, deoarece sub conducerea sa Universitatea a dispărut din fotbal. Cu Mititelu la cârmă, Universitatea Craiova a fost mutată din oraş, a retrogradat, a fost dezafiliată şi a intrat în faliment. Practic, nimic altceva mai rău nu se putea întâmpla!
Felix Grigore, “calul troian” al FCSB în Bănie?
Soluţia pentru resuscitarea Ştiinţei a fost renaşterea din Clubul Sportiv, în urmă cu aproape 3 ani, cu sprijinul Primăriei. Clubul-mamă, care deţine stemele legendare ale Ştiinţei, cea în dungi şi cea cu leul, şi Primăria, care a asigurat condiţiile de joc şi antrenament, s-au implicat pentru ca brandul oraşului să nu dispară. Numai că, indiferent de soluţiile pe care Lia Olguţa Vasilescu sau Pavel Badea le-ar avea la îndemână şi pentru viitor, echipa este grav prejudiciată de interdicţia de a legitima jucători timp de un an de zile. Mercenarul incompetent Felix Grigore a avut grijă să nenorocească echipa pe timp îndelungat, cu o interdicţie ce va dura şi după ce el va fi izgonit din Bănie. De altfel, pe Grigore nu-l recomanda nimic pentru a conduce un club de talia Craiovei şi a fost tolerat neverosimil de mult, inclusiv după ce a provocat una dintre cele mai mari umilinţe din istoria clubului. Astfel, dacă finanţatorul Mihai Rotaru ar dori să se dispenseze de echipă, înlocuitorul său n-ar avea soluţii de a o menţine pe linia de plutire, întrucât clubul este blocat timp de un an la capitolul achiziţii.
În schimb, pe Felix Grigore l-ar aştepta un loc călduţ la FCSB, unde amicul său declarat, Meme Stoica, l-ar aduce imediat după ce ar ieşi de la închisoare. În acest sens, tratativele pentru trecerea în Ghencea a celor mai buni jucători ai Ştiinţei ar fi înlesnite chiar de “calul troian” al FCSB în Bănie.
Comments are closed.