Unde dai şi unde crapă – Magistrala de agent primar a Craiovei, făcută franjuri

1
449

Magistrala care alimentează cu apă caldă cartierul Lăpuş şi jumătate din zona Calea Bucureşti este mai problematică decât se credea. Ieri, când s-a încercat repunerea în funcţiune a conductei avariată în noaptea de vineri spre sâmbătă, aceasta a pleznit din nou împroşcând o mare cantitate de apă. Reprezentanţii CET 2 au anunţat că, de această dată, magistrala s-a fisurat atât de grav încât este nevoie să fie înlocuită pe o porţiune de 100 de metri.

Dacă în alte cartiere ale Craiovei sunt destul de mulţi locatari care şi-au luat gândul de la apa caldă din cauza datoriilor, se pare că acest coşmar începe să se repete şi în zona Lăpuş. Sistată în urmă cu câteva zile, mai precis pe data de 13 august când a avut loc un incident la magistrala de transport, apa caldă nu venise nici până ieri după-amiază. În timp ce oamenii îşi faceau saună în micile bucătării încercând să încălzească apa necesară pentru baie pe aragazuri, reprezentanţii a două regii se străduiau să dea de cap avariei. «Am săpat destul de mult în cursul zilei de marţi şi am găsit o spărtură destul de urâtă prin care se infitrase o cantitate mare de agent primar. Am lucrat două zile ca să o remediem pentru că e, totuşi, vorba de o conductă cu un diametru larg, şi în acest timp a fost nevoie să întrerupem furnizarea apei calde către cartierul Lăpuş şi o parte din Calea Bucureşti», a declarat Constantin Goancă, directorul CET 2 Craiova.

Un bandaj, două avarii

Ieri însă, când a trebuit să fie pusă sub presiune, conducta de alimentare a crăpat din nou. De această dată  într-alt loc. Reprezentanţii CET 2 şi ai Regiei de Termoficare Craiova, care lucrează împreună la remedierea situaţiei, au oprit din nou furnizarea apei calde, şi-au adus utilajele şi au început pentru a doua oară să sape în subsolul Craiovei. «Magistrala a crăpat din nou la un cot, care se află pe traseul Căii Bucureşti. Pentru că se pierde foarte multă apă, am decis să oprim încă o dată furnizarea de agent primar. Acum (n.r. – ieri, în jurul orei 14.00) încercăm să remediem situaţia şi să vedem dacă se poate ca măcar o parte dintre locatari să primească, totuşi, apă caldă», spunea în după-amiaza de ieri director Hoancă, surprins în timpul inspecţiei. Din cauza faptului că noua fisureă a fost mai serioasă decât prima, cei doi operatori au decis să renunţe la a o mai cârpi şi au început operaţiunea înlocuirii conductei. «Magistrala aceasta este foarte veche, mai veche decât credeam. Nu se mai poate cârpi pentru că ar plezni din nou şi am luat hotărârea să o înlocuim pe o porţiune de 100 de metri», a mai spus Hoancă.

Încă o săptămână pe duşuri reci

Problema este că această operaţiune, fiind una de amploare, este preconizată să dureze aproape o săptămână, timp în care abonaţii nu vor avea apă caldă. «Ne cerem mii de scuze abonaţilor pentru că trebuie să prelungim această perioadă fără apă caldă şi îi rugăm să înţeleagă faptul că e mai bine să fie înlocuită porţiunea de conductă uzată ca să nu ne trezim în plină iarnă, la primul ger, că pocneşte». Cum magistrala alimentează punctele termice, într-un astfel de caz locatarii ar risca să fie lăsaţi şi fără agent termic în calorifere, situaţie care ar fi mult mai greu de depăşit decât în condiţiile de acum. «Una este să fie vară şi să îţi faci probleme că nu poţi să-şi faci un duş şi alta e iarna când rămnâi şi fără căldură, ca să nu mai vorbim de condiţiile grele în care se remediază o avarie de o aşa amploare», a comentat directorul CET 2. În situaţia de a rămâne fără apă caldă până miercuri, 21 august, se află locatarii care primesc apă caldă de la PT3 Lăpuş, celălalt punct termic – PT3 Calea Bucureşti – fiind pus, în cele din urmă, sub presiune în după-amiaza zilei de ieri.

Cărţile au fost distruse din neglijenţa Universităţii

Grav este că magistrala care conduce agentul primar responsabil pentru apa caldă şi căldura din apartamentele craiovenilor din cartierele Calea Bucureşti şi Lăpuş este un butoi de pulbere. Din cauza vechimii considerabile, specialiştii sunt circumpecţi că ar face faţă la primul ger puternic care ar veni în această iarnă, dar în acelaşi timp recunosc că nici nu au bani pentru a o înlocui. «Magistrala aceasta este foarte, foarte veche, nici măcar nu ne aparţine nici nouă şi nici regiei de termoficare. S-a aflat în proprietatea fabricii Electroputere, care a cedat-o nouă fără acte, deci nu putem decât să o întreţinem. Pe de altă parte, şi dacă am luat-o în proprietate, tot nu am reuşi să o schimbăm în întregime fiindcă are o lungime considerabilă», a mai spus Constantin Hoancă. În altă ordine de idei, directorul CET 2 a mai spus că furnizorul nu este responsabil pentru inundarea bibliotecii Universităţii şi distrugerea prin inundare a colecţiei de cărţi. «Nu trebuie să plătim nici o carte, iar cei de acolo au înţeles că ei sunt singurii vinovaţi întrucât nu au efectuat etanşeizările corespunzătoare după ce şi-au montat centrale de încălzire pe gaze».

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.