Prof. dr. Corneliu Sabetay, premiat de Academia Română

0
813

Chirurgul pediatru craiovean prof. dr. Corneliu Sabetay se numără printre câştigătorii premiilor Academiei Române, care sunt decernate astăzi, în cadrul unei ceremonii ce are loc în Aula prestigioasei instituţii din Bucureşti. Academia este cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, care reuneşte personalităţi marcante din ţară şi din străinătate, din toate domeniile ştiinţei, artei şi literaturii.

Reputatul medic craiovean va primi astăzi Premiul „Iuliu Haţieganu” din partea Academiei Române, la secţiunea Ştiinţe Medicale. Înalta distincţie este acordată pentru lucrarea pe care prof. dr. Corneliu Sabetay a coordonat-o: „Tratat de Chirurgie”, vol. III – „Chirurgie Pediatrică” (ediţia a II-a).

„Este o onoare deosebită pentru mine să primesc acest premiu din partea Academiei Române. O astfel de distincţie ridică prestigiul chirurgiei pediatrice şi al Universităţii de Medicină şi Farmacie de care am fost şi voi rămâne ataşat. Premiul încununează o muncă de peste 45 de ani, iar în spatele acestei lucrări se află şi maeştrii mei: Constantin Vereanu, Alexandru Pesamosca şi Petre Georgescu. Este, totodată, rezultatul eforturilor depuse alături de colectivul de chirurgi pediatri de la Craiova şi din celelalte mari centre ale ţării. De asemenea, vreau să le mulţumesc colegilor noştri din Franţa şi SUA cu care am colaborat”, a afirmat prof. dr. Corneliu Sabetay.

Tratatul de chirurgie pediatrică, apreciat de comunitatea academică

„Tratatul de Chirurgie” – vol. III, „Chirurgie Pediatrică” (ed. a II-a) a apărut la Editura Academiei Române şi a venit ca o completare la prima ediţie. Precedenta apariţie a Tratatului fusese concepută între anii 2006-2009, dar, între timp, era nevoie de o lucrare care să înglobeze cele mai noi descoperiri din domeniul chirurgical. Lucrarea a fost lansată în luna aprilie 2014, în cadrul unui eveniment ce a avut loc la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, fiind cel de-al treilea volum din cadrul „Tratatului de chirurgie”, apărut sub redacţia prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale.

După cum a declarat coordonatorul, prof. dr. Corneliu Sabetay, volumul a fost gândit astfel încât să conţină şi unele subiecte tratate de medici din străinătate, cum ar fi Benoit Galifer, profesor la Universitatea de Medicină din Montpellier (Franţa), Michel Schmitt din Nancy (Franţa) sau Yehuda Yona de la Chicago (SUA). Părintele chirurgiei pediatrice, regretatul profesor Alexandru Pesamosca, este prezent în câteva din paginile acestui prestigios tratat. Anul trecut, Tratatul de chirurgie pediatrică a fost premiat şi de Academia de Ştiinţe Medicale.

 Academia Română acordă premii în 14 domenii ale ştiinţei, artei şi literaturii

Premiile Academiei Române se acordă oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti. Conform regulamentului, propunerile pentru acordarea premiilor anuale se fac de institutele de cercetare ştiinţifică, de universităţi sau de membrii Academiei Române până la data de 1 septembrie a anului calendaristic următor prezentării publice a lucrării şi se înaintează secţiilor ştiinţifice ale Academiei Române, care desemnează membrii juriului.

Membrii juriului întocmesc referate de apreciere, evaluând originalitatea fiecărei lucrări propuse, contribuţia acesteia la domeniul respectiv şi impactul asupra domeniului la nivel naţional. Aprecierea juriului este dezbătută în secţiile ştiinţifice, trimisă apoi spre analiză către Biroul Prezidiului Academiei, care o supune spre aprobare Prezidiului Academiei Române. Durata întregii proceduri de propunere, evaluare, dezbatere şi decizie este de doi ani. Decernarea premiilor are loc în luna decembrie a fiecărui an, în şedinţă solemnă a Adunării Generale a Academiei Române.

La ceremonia de astăzi, Academia Română va acorda premii în 14 domenii: filologie şi literatură; ştiinţe istorice şi arheologie; ştiinţe matematice; ştiinţe fizice; ştiinţe chimice; ştiinţe biologice; ştiinţe geonomice; ştiinţe tehnice; ştiinţe agricole şi silvice; ştiinţe medicale; ştiinţe economice, juridice şi sociologie; filosofie, teologie, psihologie şi pedagogie; arte, arhitectură şi audiovizual; ştiinţa şi tehnologia informaţiei.

Premii şi pentru alţi profesori şi cercetători craioveni

Premiile Academiei Române vor răsplăti şi meritele altor craioveni. Aşa este prof. univ. dr. Nicu Panea, decan al Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova, căruia îi va fi acordat astăzi – la Secţiunea Arte, Arhitectură şi Audiovizual –  Premiul „Simion Florea Marian” în domeniul etnografiei şi folclorului pentru lucrarea „Oraşul subtil”, apărută la Editura Enciclopedica din Bucureşti. De altfel, volumul a mai primit, anul trecut, Premiul „Cartea Anului” pe 2013 din partea Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România. La Secţiunea Filologie şi Literatură, scriitorii Toma Velici şi Tudor Nedelcea vor primi Premiul „Titu Maiorescu” pentru lucrarea „I.D. Sîrbu. Opere” – „Jurnalul unui jurnalist fără jurnal” (vol. I) şi „Corespondenţă” (vol. II). De asemenea, profesorului Adrian Otovescu îi va fi înmânat Premiul „Dimitrie Gusti” pentru lucrarea „Conservarea identităţii culturale în mediile de imigranţi români din Europa”, la Secţiunea Știinţe Economice, Juridice şi Sociologie.