Centre de consiliere înfiinţate în Dolj, pentru prevenirea abandonului copiilor

0
365
Florin Stancu

Din cauza crizei economice şi a posturilor blocate din sistemul bugetar, conducerea Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj a decis să înfiinţeze, cu ajutorul actualului personal, centre de consiliere pentru tinerele familii care întâmpină greutăţi financiare şi care aşteaptă un copil. Conducerea Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj consideră că prin consilierea cuplurilor care aşteaptă un copil se poate preveni abandonul nou-născuţilor.

„Asistenţa socială nu poate fi făcută în lipsă de resurse umane, dar, cu toate acestea, am încercat să ne pliem şi să facem un pas înainte. Am încercat să dezvoltăm centre de consiliere, să mărim capacitatea la cele care există deja şi să creăm spaţii pentru ca această consiliere să se facă în condiţii optime. În acest sens, am reabilitat o clădire care în luna septembrie va deveni funcţională şi unde familiile care traversează o perioadă de dificultate vor beneficia de consiliere pentru a trece peste aceste probleme. Practic, în această perioadă în care fenomenele sociale au luat o amploare alarmantă, vorbim de la abandonul copiilor la delicvenţa juvenilă, am zis că este bine să dezvoltăm aceste centre de consiliere pentru a tempera oarecum dezvoltarea acestor fenomene sociale”, a declarat Florin Stancu, directorul executiv al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.

Tabere de vară pentru copii cu dizabilităţi

Peste 200 de copii dizabilităţi, din cei 2.500 câţi sunt înregistraţi în Dolj, au fost trimişi în tabere în localitatea gorjeană Baia de Fier, pe toată perioada verii. Pentru a face posibil acest lucru, reprezentanţii DGASPC Dolj au implementat un proiect care le-a dat posibilitatea copiilor cu dizabilităţi să participe la o tabără de o săptămână, împreună cu însoţitorii, dar şi cu cadre didactice, unde au avut posibilitatea să socializeze, dar şi să se bucure de vacanţă.

“Am încercat ca în perioada de vară să le creăm o bucurie copiilor noştri şi, în acest sens, să îi putem trimite într-o tabără, să socializeze şi să se bucure cumva de vacanţă. Ne-am organizat pe mai multe componente. Una dintre ele se referă la copilul cu handicap şi împreună cu o fundaţie am reuşit să implementăm un proiect în care copiii cu dizabilităţi să participe la o tabără de o săptămână cu un însoţitor şi, de asemenea, cu cadre didactice care să fie formate în lucru cu copilul cu dizabilităţi, încercând în acest fel să îi integrăm în învăţământul de masă şi să existe cât mai multe cadre didactice care să ştie să lucreze cu aceşti copii. Proiectul s-a derulat pe toată perioada verii şi continuă să se deruleze, urmând a se finaliza în luna septembrie. Din aproape cei 2.500 de copii cu dizabilităţi din judeţul Dolj, au ajuns peste 200 de copii în tabăra care s-a desfăşurat în localitatea gorjeană Baia de Fier”, a explicat Florin Stancu.

Înaintaşii la învăţătură au mers la mare

Nici copiii instituţionali în cadrul DGASPC Dolj nu au fost uitaţi, pentru ei, reprezentanţii instituţiei organizând o tabără la mare, în staţiunea Eforie Sud. “Pentru copiii din sistem, instituţionalizaţi, am reuşit să organizăm o vacanţă de vară, la mare, în staţiunea Eforie Sud, pentru şapte zile. Sigur, i-am avut în vedere pe cei care s-au remarcat în cursul anului şcolar 2010-2011 şi acest an, având o componentă specială, putem vorbi şi de cei care au luat Bacalaureatul. Pentru cei care nu avut loc în această tabără organizată de noi cu fonduri de la Consiliul Judeţean Dolj, încercăm să găsim soluţii cu ONG-uri cu sponsori şi cu societatea civilă, în general, pentru ca toţi copiii din sistem să beneficieze de o săptămână de vacanţă într-o tabără specială”, a conchis conducerea DGASPC Dolj.