Peste 300 de doljeni se luptă cu HIV/SIDA

0
442

Peste 300 de doljeni se află în evidenţele medicale ca fiind purtători ai virusului HIV sau bolnavi de SIDA. Şi chiar dacă în ultimii 25 de ani s-au făcut progrese importante în plan medical, în continuare obiective importante rămân accesul universal la prevenţia HIV, tratament, îngrijiri şi suport, dar şi reducerea numărului persoanelor infectate cu HIV/SIDA sau informarea şi educarea populaţiei, mai ales a grupurilor cu risc crescut.

În judeţul Dolj, la sfârşitul anului 2014, se aflau în evidenţă activă 292 de cazuri, din care 176 cu infecţie HIV şi 116 cu boală SIDA. În cursul primelor nouă luni ale anului 2015 au fost înregistrate 25 cazuri reactive, din care nouă au fost confirmate cu infecţie cu HIV de către Institutul Cantacuzino Bucureşti.

Pentru a reduce numărul cazurilor noi, specialiştii atrag atenţia că este foarte importantă o mai bună informare şi educare în legătură cu HIV/SIDA. De asemenea, ar fi necesară creşterea numărului de persoane, în special din grupele de risc, care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV şi creşterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos în relaţie cu HIV/SIDA.

Numărul de cazuri HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile, în creştere

La nivel naţional, conform Raportului Naţional al Departamentului pentru Monitorizarea şi Evaluarea HIV/SIDA al Institutului de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, trăiau, la 30 iunie a.c., 13.277 persoane infectate cu HIV/SIDA, (20.646 total cumulativ 1985-2015). Principala cale de transmitere a fost heterosexuală (60% din toate cazurile noi în 2014 şi 57% în primele 6 luni ale anului 2015). Numărul de cazuri HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile a fost de 20 la sută în 2014 şi 23 la sută în primele şase luni ale anului 2015. Proporţia de homosexuali fost de 15 la sută în 2014 şi 14 la sută în primele  şase luni ale anului 2015. Cele mai multe cazuri noi (55%) au fost înregistrate în grupul de vârstă 30-34 ani, urmat de 25-29 ani (54%).

  În 2014, pe plan mondial, un procent estimat de 36.9 milioane de persoane au fost infectate cu HIV în 2014, şi 2,6 milioane dintre acestea au fost copii. Aproximativ 150 de milioane de copii şi adulţi, din 129 de ţări cu venituri mici şi mijlocii au primit servicii de testare HIV, 14,9 milioane de persoane care trăiesc cu HIV au primit tratament antiretroviral (ART) la nivel global, dintre care 13,5 milioane au primit ART în ţările cu venituri mici şi medii. Se estimează că aproximativ două milioane de persoane au fost recent infectate cu virusul în 2014, iar 34 de milioane de oameni au murit din cauze legate de SIDA până în prezent, inclusiv 1,2 milioane în 2014.

Testarea HIV este voluntară şi anonimă

În România există un Program naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV ce îşi propune să reducă răspândirea infecţiei HIV prin depistarea precoce a persoanelor infectate în rândul celor cu comportament la risc pentru infecţia HIV, precum şi prin depistarea precoce a persoanelor infectate HIV simptomatice. Un alt punct important este reducerea morbidităţii asociate cu infecţia HIV prin asigurarea tratamentului bolnavilor cu infecţie HIV/SIDA.

Reţeaua legală HIV/SIDA din România promovează respectarea drepturilor omului şi se bazează pe colaborarea dintre instituţii, fără a fi o structură formală. Prin activităţile sale, reţeaua îşi propune să ofere, pe lângă informaţii şi analize, un spaţiu de dezbatere şi de exprimare a opiniilor privind reglementări, politici şi practici legate de infecţia cu HIV, astfel încât profesioniştii şi beneficiarii de servicii să ia decizii şi să acţioneze în cunoştinţă de cauză. Iniţiată în 2008 de asociaţiile non-guvernamentale ARAS (Asociaţia Română Anti-SIDA) şi Integration, Reţeaua legală HIV/SIDA este o structură informală deschisă către orice instituţie sau persoană ce doreşte să se implice în activităţi de promovare a drepturilor persoanelor vulnerabile. Reţeaua este deschisă către orice instituţie sau persoană ce doreşte să se implice în activităţi de promovare a drepturilor persoanelor vulnerabile.

Foarte important, testarea HIV este voluntară şi/sau anonimă, cu garantarea confidenţialităţii şi a consilierii pre şi post test, atât în sectorul de stat cât şi în cel privat.