Peste 1.000 de oameni au întâmpinat Trenul Regal

0
471

Ieri, pentru 20 de minute, Trenul Regal a poposit în Gara Craiova, unde a fost întâmpinat de peste 1.000 de persoane, care au ținut să vadă cum arată o garnitură feroviară care face parte din istoria României. Altețele lor Regale, Principesa Margareta, Principele Radu Duda și Principesa Maria au pășit, la coborârea din tren, pe covorul roșu, întins în onoarea lor, fiind întâmpinați de prefectul de Dolj, Nicolae Sorin Răducan, și de primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Trenul Regal are o valoare istorică imposibil de trecut cu vederea. În 1926, Regele Ferdinand a comandat o garnitură feroviară pentru Casa Regală a României, la Uzinele Ernesto Breda/Construzioni Meccaniche Milano. Aceasta a intrat în serviciul Casei Regale în iunie 1928, la un an după decesul Regelui Ferdinand „Întregitorul” sau cel „Loial”. La început a avut în componență 12 vagoane, iar în prezent mai are funcționale cinci. S-au folosit materiale de cea mai bună calitate (piele de Cordoba, furnir din nuc și trandafir, sticlă de Murano, cristal de Boemia etc.).  A fost folosit, după 1948, atât de Gheorghe Gheorghiu-Dej, cât și de Nicolae Ceaușescu, până în 1977. În 1955, în vagonul salon s-au purtat primele discuții între Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nikita Hrușciov, conducătorul Uniunii Sovietice, pe tema retragerii trupelor rusești din România, fapt care a avut loc în 1958, iar în 1975, Nicolae Ceaușescu s-a întâlnit cu președintele american  Gerard Ford și cu secretarul de stat  Henry Kissinger, câteva ore mai târziu semnându-se, la Castelul Peleș, documentele prin care România primea „Clauza națiunii cele mai favorizate” din partea SUA. Tot aici, în anii 1976-1977 au avut loc întâlniri între Nicolae Ceaușescu și Todor Jivkov, Leonid Brejnev și Erik Honecker.

Onoruri pentru Casa Regală

Ieri, trenul a ajuns în Gara Craiova, după o călătorie care a început la Drobeta-Turnu Severin și care s-a încheiat la București, în Gara Băneasa. A fost vorba de „Traseul aducerii aminte”, cel pe care, în 1866, Principele  Carol I, viitorul Rege al României, a mers până la București, după ce a intrat în țară, pe la Baziaș, uzând de un pașaport elvețian fals. În Gara Craiova, peste 1.000 de oameni au ieșit, ieri, în întâmpinarea Altețelor lor Regale Principesa Margareta, Principele Radu Duda și Principesa Maria. Onorul de gazde l-au făcut prefectul de Dolj, Nicolae Sorin Răducan, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, care i-au primit tradițional, cu pâine și sare, pe înalții oaspeți. Reprezentanții Casei Regale au vizitat expoziția din Sala de așteptare a Gării și au primit, din partea emisarilor Regionalei de Căi Ferate Craiova, medalii de onoare, cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la punerea în funcțiune a căii ferate Craiova-Calafat. Lumea prezentă a dorit să ia contact cu Altețe lor Regale, care le-au împărtășit bucuria. La plecare, Principesa Margareta le-a transmis craiovenilor un sincer „Vă iubesc!”, iar Principele Radu Duda a spus că „văzând atâta lume prezentă, înseamnă că avem o speranță, iar lucrurile vor merge spre bine în România”.