Poliţiştii locali din Craiova solicită un spor de 15% la salariu pentru condiţii periculoase şi vătămătoare de muncă. Proiectul de hotărâre se află pe ordinea de zi a şedinţei de azi, iar dacă va primi votul consilierilor municipali, banii suplimentari vor fi primiţi începând cu 1 decembrie.
Ceea ce atrage atenţia însă este motivaţia pe baza căreia Poliţia Locală Craiova solicită acest spor de 15% la salariu. Argumentele de natură ştiinţifică şi medicală par rupte dintr-o revistă de umor. Dar să vedem despre ce este vorba. Reprezentanţii instituţiei spun că au întreprins toate demersurile legale, pentru expertizarea locurilor de muncă solicitând sprijin de specialitate din partea Direcţiei de Sănătate Publică Dolj şi Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii S.A. – Sucursala Direcţia Radiocomunicaţii Timişoara, ultima pentru a efectua măsurători de câmp electromagnetic. Au fost vizate, potrivit raportului, următoarele locuri de muncă: birou director executiv, birou director-executiv adjunct, serviciul resurse umane, serviciul financiar contabilitate, birou achiziţii publice şi logistica, birou contencios, juridice şi procesare contravenţii, birou sisteme informatice, dispecerat şi evidenţa persoanelor, serviciul disciplina în construcţii, afişaj stradal şi activitate comercială, birou relaţii cu publicul, circuitul documentelor şi acces persoane, arhivă.
Supuşi unei solicitări psiho-senzoriale
Experţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au efectuat expertiza respectivă şi a reieşit că poliţiştii locali efectuează o muncă care le dăunează grav sănătăţii. În buletinul de determinare se consemnează că personalul care utilizează calculatorul este expus la acţiunea radiaţiilor electromagnetice neionizante. Tot aceştia sunt supuşi unei solicitări psiho-senzoriale „determinată de volumul datelor şi informaţiilor ce trebuie introduse în calculator, de mărimea detaliului de 0,5 mm, poziţia statică la locul de muncă, distanţa ochi-monitor, ochi-tastatură mai mare de 0,5 m şi efortul vizual”, sună explicaţia ştiinţifică. Agenţii din stradă sunt şi ei afectaţi. Raportul spune că aceştia sunt expuşi la o mulţime de factori de risc profesional, cum ar fi solicitare neuro-psiho-senzorială crescută, solicitare osteo-musculo-articulară, microclimat nefavorabil, pulberi anorganice, zgomot, gaze şi vapori iritaţi. Personalul care lucrează la arhivă trebuie să beneficieze de sporul de 15% deoarece este şi el este expus la „pulberi, agenţi biologici-microbi, spori şi mucegaiuri”.
Slăbesc şi le cade părul
Riscurile nu se opresc aici, poliţiştii locali fiind nişte adevăraţi eroi că rezistă în astfel de condiţii de muncă. Societatea Naţională de Radiocomunicaţii SA/ Sucursala DR Timişoara a efectuat măsurători ale densităţii de putere a câmpului electromagnetic şi a ajuns la concluzia că munca poliţiştilor locali este supusă unor factori de risc profesionali. Unul dintre aceşti factori sunt radiaţiile electromagnetice de radiofrecvenţă care au, potrivit specialiştilor, valori ale densităţii de putere mai mici decât limitele maxime admise. Ca să-i convingă pe consilierii municipali că nu este de glumă cu aceste radiaţii electromagnetice de joasă frecvenţă, au dat fuga la manualul de medicină. În raport sunt extrase simptomatologii din tratatul de Patologie Profesională, vol. II, sub redacţia prof. dr. Toma Niculescu. Reiese că poliţiştii locali pot să fie vizaţi, din acest motiv, de mai multe boli cum ar fi „sindrom asteno-vegetativ, caracterizat prin astenie intermitentă, ameţeli, fatigabilitate crescută, scăderea atenţiei, a memoriei, irascibilitate, palpitaţii, tulburări de somn” sau sindrom cardio-vascular. Meseria lor poate să le provoace tulburări endocrine şi tulburări trofice: scădere ponderală, friabilitatea unghiilor şi căderea părului!