Pornit dintr-o idee frumoasă de a-i ajuta pe copiii din spitale, proiectul „Poveşti cu supereroi” a pus stăpânire rapid pe inimile generoase ale tinerilor. Elevi şi studenţi s-au adunat, într-un număr foarte mare, pentru a da o mână de ajutor şi, cel mai important, pentru a pune o picătură de speranţă şi bucurie pe chipurile micuţilor internaţi pentru tratament într-una din secţiile de pediatrie ale spitalelor craiovene. Acum, când proiectul a ajuns la jumătate de drum, se întâmplă ceva ce nici echipa de implementare nu a preconizat. Iniţiativa lor se dovedeşte a fi fermentul, acel ceva de care era nevoie pentru a aduna laolaltă, pe criterii de generozitate şi omenie, câteva zeci de tineri într-o adevărată familie a voluntarilor.
Radu Cașotă este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, iar trei ore pe zi şi le petrece alături de copiii care sunt internați la Secția de Pediatrie a Spitalului Filantropia, aflată în imediata vecinătate a parcului. Zâmbetul său cald îl ajută să-și facă repede noi și noi prieteni. De aceea, pentru el a fost uşor să ajungă la sufletele micuţilor. De câte ori deschide ușa saloanelor, este întâmpinat cu strigăte de bucurie, copiii ştiu că urmează cea mai frumoasă parte a zilei: joaca. Astăzi, Radu se pregăteşte să intre în saloane cu o cutie de culori și o carte cu desene pentru că şi-a propus să-și provoace prietenii la o întrecere de colorat. ”Am participat la mai multe acțiuni de voluntariat. Am strâns și am reciclat gunoaiele, am plantat copaci, dar niciodată nu am fost implicat într-un proiect de voluntariat pentru copii. Iubesc să interacţionez cu ei și când am auzit de această inițiativă, am ştiut că este pentru mine. Îmi place foarte mult să pot să ajut”, mărturiseşte Radu, arătându-ne cu mândrie tricoul pe care scrie „Poveti cu supereroi”, titlul inimosului proiect de voluntariat în care este implicat.
Pentru Radu, voluntariatul este pasiune
Din pasiune pentru voluntariat, Radu și-a convins aproape toată clasa să participe, astel că mulți dintre colegii săi de la „Frații Buzești” le sunt astăzi alături micuților internați la Pediatrie. Fiindcă este vorba de copiii, inițiativa i-a atras și pe alți liceeni de la alte colegii din Craiova. În proiectul „Povești cu supereroi” sunt implicați tineri care învață la colegiile „Carol I” și „Elena Cuza”, dar și studenți de la mai multe facultăți, cum ar fi Facultatea de Litere, Facultatea de Științe Sociale și Kinetoterapie. „De la 80 de voluntari, cât ne-am propus inițial, am ajuns la un număr de peste 150 de tineri care au dorit să ni se alăture în acest proiect. Pentru noi acest lucru a însemnat foarte mult pentru că am constatat că inițiativa noastră prinde foarte mult la tineri, aceștia fiind extraordinar de deschiși să participe la acțiuni de voluntariat”, a mărturisit Traiana Diaconu, manager de program al Asociației de Consultanță și Consiliere Economico-Socială (ACCES) Oltenia, care implementează proiectul „Povești cu supereroi”.
Elena dăruiește din bucuria sa și celorlalți
Elena-Laura Păsărin este studentă în anul III la Litere, secția Română-Engleză, și participă la acest proiect de voluntariat convinsă fiind că micuții au nevoie de alți copii care să-i facă să uite că se află pe un pat de spital. Când au auzit că și studenții se pot implica într-un proiect de voluntariat, s-a decis imediat să participe, iar astăzi este pe holurile de la Filantropia gata să aducă bucuria în sufletele micuților pacienți. „Am dorit foarte mult să particip la acest proiect deoarece mie îmi plac copii și eu cred că ei au mare nevoie de noi aici. Chiar dacă sunt internați cu părinții, ei trebuie să întâlnească alți copii pentru a se juca și pentru a uita să sunt internați într-un spital. Mă bucur foarte mult că pot să-i ajut și că mi se oferă această șansă de a le fi alături și de a face o faptă bună, până la urmă”. Ca și Radu, Elena este pregătită cu culori și cărți și abia așteaptă să-i întâlnească pe copii pentru a colora împreună. Zâmbetul său sincer spune același mesaj, cât de bucuroasă se simte că poate să aducă un strop de bucurie în viața unor copii.
Optimismul și energia Iuliei
Două ore din timpul său liber și le petrece alături de copii și Corina-Agnana Pasăre. Este studentă în anul II la Litere, Secția Română-Franceză, iar acest proiect ede voluntariat a ajutat-o să-și descopere anumite calități pe care nu știa nici ea că le are. „Îmi plac copii, îmi place să mă joc cu ei, dar nu am știut că am atât de multă răbdare să mă joc ore întregi cu ei. Dar acum am descoperit că pot să fac acest lucru și chiar îmi aduce liniște și mă ajută foarte mult și pe mine”, spune Corina, o tânără cu trăsături delicate și un chip luminos. Lângă ea, prietena sa, Iulia Nedelcu, studentă anul II la Litere, Secția Română-Engleză, debordează de energie. Ochii scânteietori și optimismul său se transmite și celor din jur. Voluntariatul a captivat-o din momentul în care l-a descoperit, cu mulți ani în urmă, iar acum este ceva-ul care îi aduce multă satisfacție. Se implică în tot ceea ce face și nu este greu să inventeze mici trucuri pentru a-i atrage și pe alții de partea sa. Cu micuții prieteni de la Filantropia nu îi este deloc greu să comunice deoarece face exact ce-i place cel mai mult. „E o plăcere să particip la acest proiect de voluntariat care are ca temă copii internați în spitale. Ei sunt așa de bucuroși să ne vadă încât aproape că am devenit prieteni”, spune zâmbind larg.
„Proiectul a fost gândit pentru a crea o legătură între oameni și comunitate”
Proiectul „Povești cu supereroi” este parte a campaniei sociale „Eroi de poveste”, desfășurat de Asociația de Consultanță și Consiliere Economico-Socială Oltenia (ACCES OLTENIA), în parteneriat cu Asociația pentru Sprijin și Implicare Socială (A.S.I.S.), prin Programul de finanțare nerambursabilă susținut de Consiliul Județean Dolj, pentru anul 2015. „Proiectul urmărește dezvoltarea comunitară ca modalitate de îmbunătățire a calității vieții în mediul social și dezvoltarea unei cetățenii active prin demararea unor acțiuni colective care să genereze soluții pentru sistemul asistenței sociale din municipiul Craiova. În cadrul proiectului, a fost dezvoltat un program de voluntariat specializat în asistență socială, care a fost gândit pentru a crea o legătură între oameni și comunitate, cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții prin consiliere și terapie pentru persoanele care necesita spitalizare și pentru a crește nivelul responsabilității sociale în rândul tinerilor”, spune Traiana Diaconu, managerul de programe al ACCES Oltenia.
Mai aproape de sufletele copiilor
Programul de voluntariat a fost finalizat de 77 dintre voluntari, iar 63 de tineri încă așteaptă să le vină rândul. Fiindcă nu este un lucru chiar simplu să interacționezi cu copii, prin intermediul proiectului, fiecare voluntar a fost instruit de specialiști cum trebuie să se comporte pentru a se apropia de sufletele lor. Potrivit coordonatorilor proiectului „Povești cu supereoi”, până în prezent au fost realizate peste 15 sesiuni de training cu teme de Psihoterapie (psihoterapeut Gabriela Predu), Terapie prin joc și Consiliere în Asistență Socială (lect. univ. Emilia Sorescu), sesiuni la care au participat aproximativ 150 de tineri, elevi si studenți. În perioada septembrie – decembrie se furnizează activități de „art therapy” la Spitalul Clinic Județean de Urgență nr.1 – Secția Oncopediatrie, Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” și Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”. În cadrul proiectului au fost achiziționate cărți de colorat, creioane, jocuri interactive, echipament pe care voluntarii îl utilizează, totul pentru ca sarcina și obiectivul lor să fie atins, și anume să-i ajute pe copiii internați la aceste secții să depășească situațiile nu tocmai plăcute, în unele cazuri chiar dificile, în care se află, cunoscut fiind faptul că, de multe ori familiile micuților sunt incapabile să le soluționeze singure.
Interesanta si frumoasa povestea. Nu stiam ca de la CJ Dolj se ofera astfel de finantari. Noi avem grup de voluntari in sectia de oncopediatrie a Spitalului Judetean nr. 1 infiintat acum 6 ani si cu o functionare neintrerupta, dar nimeni nu ne-a oferit vreo finantare. Dezavantajul tacerii…
Comments are closed.