Şeful ANRP , în şedinţă informală, la Craiova, cu prefecţii din şase judeţe

0
425

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii a fost, ieri, la Craiova, pentru o şedinţă informală cu prefecţii din cele cinci judeţe ale Olteniei, la care s-a adăugat şi Argeş. S-au discutat probleme referitoare la Legea nr.165/2013, cea a restituirii în natură sau în echivalent a proprietăţilor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist. După finalizarea discuţiilor, şeful ANRP a ţinut să facă unele precizări, în faţa mass-media.

George Băeşu, preşedintele ANRP a fost prezent, ieri, la Craiova, pentru a participa la o şedinţă cu prefecţii din şase judeţe – Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, Mehedinţi şi Argeş – discuţiile din plen axându-se pe aplicarea Legii nr.165/2013 şi de soluţionarea diverselor probleme apărute în timp. Sorin Nicolae Răducan, Simona Moise, prefectul, respectiv subprefectul judeţului Dolj, au participat, împreună cu reprezentanţii Guvernului în judeţele amintite, la întrunirea de ieri. „Am venit pentru a discuta personal cu responsabilii din teritoriu în ceea ce priveşte reglementarea retrocedărilor. Atât eu, cât şi colegii mei vrem să ne încredinţăm că se gândeşte peste tot la fel şi că normele de interpretare a legii sunt unitare. Nu ne dorim să existe viziuni diferite, de a ceea s-a trecut la o inventariere a tuturor imobilelor şi terenurilor care trebuie restituite”, a declarat George Băeşu.

Inventarierea, aproape încheiată

Practic, în acest moment, în România au rămas 16 localităţi care nu au încheiat procesul de inventariere, iar foarte multe dintre terenuri, care sunt pasibile de retrocedare, aflate , actualmente, în posesia administraţiilor publice locale, dar care nu au fot retrocedate, vor fi preluate şi administrate de către stat, şi, atunci când vor veni solicitări, vor fi predate proprietarilor. „Terenurile care au fost preluate de către Primării şi nu au fost date cetăţenilor, trec la stat şi vor rămâne disponibile restituirii. Vor trece în administrarea Domeniilor Statului şi, dacă este nevoie, vor fi redate proprietarilor după o verificare prealabilă a Comisiilor de Fond Funciar. Este vorba despre normalitate. Cred că este pentru prima dată, în istoria post-decembristă , când li de face dreptate deţinătorilor de drept. Este o veste bună şi pentru cei care au dreptul la despăgubiri, în sensul în care perioada de obţinere a acestora a scăzut de la şapte la cinci ani”, a mai precizat directorul ANRP.

La Craiova, invalidate 50% din dosare

Cum a fost prezent în inima Olteniei, întrebarea firească adresată şefului ANRP s-a referit la situaţia retrocedărilor din zonă. „Nu vă pot da date certe în acest moment, dacă vorbim despre întreaga regiune, însă vă pot spune că, la Craiova, 50% dintre dosarele depuse au fost invalidate. Sunt convins că, în foarte scurt timp, Legea nr.165 va fi soluţionată”, a mai spus George Băeşu.