Sorin Cîmpeanu, desemnat premier interimar

0
341

„Este o responsabilitate mare, chiar dacă mandatul e limitat în timp”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, ieri, că l-a desemnat pe Sorin Cîmpeanu, ministru al Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice din decembrie 2014, drept premier interimar, după ce Victor Ponta şi-a depus, miercuri, mandatul, la presiunea străzii. Cîmpeanu (47 de ani) este, din 2012, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, condus anterior de Ecaterina Andronescu. Tot ieri, preşedintele s-a întâlnit cu premierul interimar, cu care a discutat despre priorităţile din perioada următoare, printre acestea figurând şi bugetul de stat pe 2016, informează Administraţia Prezidenţială.

“Discuţiile s-au axat pe priorităţile din perioada imediat următoare, şi anume bugetul de stat pe anul 2016 şi asigurarea a tot ceea ce este necesar spitalelor pentru a acorda cele mai bune îngrijiri persoanelor rănite în tragedia petrecută în urmă cu o săptămână. Trebuie sprijinite eforturile profesionale şi umane ale medicilor, care sunt alături de răniţi, contribuind cu medicamente, materiale şi sprijin pentru toţi pacienţii, precum şi cu acoperirea costurilor consultaţiilor şi a expertizei medicale”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Cîmpeanu a declarat, ieri, că îl onorează încrederea lui Iohannis de a-i încredinţa această funcţie şi a apreciat că responsabilitatea pe care o are este “foarte mare, chiar dacă mandatul este limitat în timp de prevederile Constituţiei”. “Guvernul va avea responsabilitatea gestionării tuturor problemelor curente, într-un spirit de total echilibru, fără a avea posibilitatea emiterii unor ordonanţe de urgenţă sau a unor proiecte de legi. Asta nu înseamnă că nu vom acorda toată atenţia întocmirii proiectului legii bugetului (…), lege de care depinde atât modul de derulare a investiţiilor, cât şi plata salariilor, a pensiilor şi nu numai”, a spus Cîmpeanu, într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria.

Acesta a susţinut că a discutat cu liderii partidelor politice al căror sprijin şi-l doreşte. “Îmi doresc sprijinul partidelor politice parlamentare şi pentru a putea duce la bun sfârşit această misiune pe care o consider dificilă, asigurându-i în acelaşi timp de disponibilitatea de dialog. România este şi trebuie să rămână un factor de stabilitate şi, în acest sens, mesajul către mediul economic este acela al concentrării eforturilor pentru asigurarea unui echilibru cât mai pronunţat în aşa fel încât să nu generăm pierderi de încredere. Îmi exprim speranţa şi convingerea că se va găsi o soluţie de stabilitate cât mai curând”, a adăugat premierul interimar.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, ieri după-amiază, cu partidele parlamentare, pe care le-a invitat la consultări pentru desemnarea unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, primele chemate la Cotroceni fiind PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale, în timp ce astăzi are loc o a doua rundă de consultări. Chemarea partidelor la consultări pe o perioadă de două zile este o premieră, până acum toate rundele de negocieri având loc pe parcursul unei singure zile.