80.000 de persoane au fost vaccinate împotriva gripei

0
321

Anul acesta a fost achiziţionat un număr de 500.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. 300.000 au fost deja distribuite la nivelul direcțiilor de sănătate publică pentru derularea campaniei, urmând ca de săptămâna aceasta să fie distribuite și celelalte 200.000 de doze. În total, la nivel naţional, în primele două săptămâni ale campaniei de vaccinare, au fost imunizate 80.000 de persoane, dintre care peste 4.000 în judeţul Dolj.

Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi. Sunt vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical şi gravide, conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Numărul de viroze, în creştere

În judeţul Dolj, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, în doar o săptămână, s-au înregistrat 1.801 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 597 de cazuri de pneumopatii acute. În momentul în care s-au prezentat la medic, bolnavii au acuzat dureri de cap, febră mare şi respiraţie greoaie. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii înregistrat în această săptămână (2.398) este mai crescut faţă de valoarea înregistrată în săptămâna anterioară (2.255), dar se încadrează, potrivit specialiştilor din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, în evoluţia multianuală a sezoanelor. Deoarece morbiditatea înregistrată se află în intervalul aşteptat şi nu există dovada circulaţiei de virusuri gripale în rândul populaţiei, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au caracterizat săptămâna prin lipsă de activitate gripală. Au fost vaccinaţi antigripal, într-o săptămână, 2.862 de doljeni din grupele de risc prin cabinetele de medici familie, spitale şi centre de plasament.

Cei care prezintă semne de răceală ar trebui să nu ezite să anunţe medicul de familie. În plus, pentru a preveni îmbolnăvirile, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică îi sfătuiesc pe doljeni să respecte o serie de măsuri. Medicii recomandă spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice. În caz de strănut, este recomandată folosirea batistelor din hârtie, de unică folosinţă, care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant.

Vaccinarea, cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei

Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi  recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripa.

 Medicația antigripală (antivirală) existentă în stoc la fiecare secție/spital de boli infecțioase se administrează la indicația medicului, în cazurile grave sau în prezența bolii la persoane cu factor de risc cu complicații, indiferent de rezultatul de laborator pentru gripă. Datele preliminarii ale unui Studiu privind povara clinică și economică prin gripă realizat pentru sezonul 2013-2014 de către INSP în colaborare cu experții Biroului OMS pentru Europa arată că, în România, costurile consultațiilor la medicii de familie și ale spitalizărilor pentru gripă, pentru afecțiunile clinice compatibile cu gripa (ILI),  pentru infecțiile acute respiratorii (ARI) și infecțiile respiratorii acute severe (SARI)  au depășit 2,4 milioane de euro. De exemplu, pentru 1.151 de cazuri SARI au fost cheltuite 1,7 milioane euro. Costul unui caz de SARI confirmat cu virus gripal a fost de 1.564 euro, în timp ce costul unei vaccinări antigripale este de 5,4 euro, se mai arată în studiu.