World Vision a oferit programe de recuperare pentru tinerii cu dizabilităţi – Proiectul continuă

0
368

Peste 300 de copii şi tineri cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din judeţele Dolj Cluj, Vâlcea, şi Constanţa, beneficiari direcţi ai terapiilor zilnice de recuperare, ai activităţilor de socializare şi de terapie ocupaţională, ai sesiunilor de orientare vocaţională sau ai cursurilor de formare profesională, de orientare şi consiliere în căutarea unui loc de muncă. Acesta ar fi bilanţul la finalul primului an de desfăşurare a proiectului „Centru multifuncţional, o şansă pentru viitorul copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale din regiunea Nord-Vest, Sud – Est şi Sud-Vest Oltenia”, lansat de Fundaţia World Vision România şi finanţat de Uniunea Europeană. În proiect au fost incluşi însă şi peste 1.000 de părinţi şi reprezentanţi ai structurilor decizionale locale şi centrale, care au primit informaţii cu privire la drepturile copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi, în cadrul a şase campanii de informare, educare şi conştientizare.

În Dolj au fost 116 beneficiari

În judeţul Dolj, 65 de copii şi 51 de tineri cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale au fost beneficiari direcţi ai proiectului în decursul primului an de derulare. În cadrul activităţilor prevăzute, 26 de tineri au mers, aceasta vară în staţiunea Straja unde s-au putut bucura de activităţi cu specific montan în aer liber. De asemenea, 32 de copii au fost în tabără la Băile Felix unde au beneficiat de servicii de recuperare: bai termale, kinetoterapie dar şi activităţi de socializare prin care au reuşit să comunice mai bine. „Dorinţa noastră cea mai mare a fost să aducem la nivelul comunităţilor, în special al celor rurale, aceste servicii de recuperare, reabilitare şi sprijinire  a copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi. Am primit şi continuăm să primim cereri de înscriere în acest proiect, iar acest lucru dovedeşte nevoia acută de servicii specializate pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale, la nivelul comunităţii. La finalul primului an de proiect putem spune că obiectivele noastre au fost atinse şi, în unele cazuri chiar depăşite”, a declarat Beatrice Ciubotaru – manager de proiect în cadrul Word Vision.

Se va pun accent pe inserţia tinerilor pe piaţa muncii

Obiectivele specifice ale proiectului se referă la intervenţie timpurie şi recuperare cu educaţie specializată, logopedie, kinetoterapie pentru copiii cu dizabilităţi, orientare vocaţională şi facilitarea accesului la cursuri de formare profesională pentru cei aflaţi între 16 şi 20 ani, facilitarea accesului pe piaţa muncii a tinerilor cu dizabilităţi şi vulnerabili sociali situaţi în grupa de vârstă de 18-23 ani şi consolidarea capacităţii comunităţii şi a societăţii civile pentru sprijin social. Beneficiarii acestui proiect sunt: persoanele cu dizabilităţi fizice, psihice şi sociale, persoanele care suferă de boli care afectează viaţa socială şi profesională (HIV şi SIDA, cancer etc.), tinerii de peste 18 ani care părăsesc sistemul instituţionalizat de protecţie a copilului, persoanele de etnie roma, victimele traficului de persoane şi ale violenţei domestice. Terapiile se fac chiar şi la domiciliu. Proiectul va continua până în 2013, iar pentru cel de al doilea an de implementare organizatorii vor derula mai multe campanii de informare, educare şi conştientizare a comunităţilor locale cu privire la drepturile copiilor şi tinerilor şi dizabilităţi şi activităţi de inserţie pe piaţa muncii.