Atenţie la incendii!

0
315

Ieri, în Amfiteatrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a avut loc întâlnirea reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dolj cu responsabilii pe acest domeniu, din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar, tema principală a discuţiilor fiind punerea la punct în ceea ce priveşte stabilirea normativelor legale a măsurilor care trebuie aplicate în cazul prevenirii incendiilor şi a altor dezastre.

La întâlnirea de ieri au participat câteva zeci de reprezentanţi, cu prerogative în domeniul prevenirii şi combaterii  incendiilor, şi nu numai, din cadrul instituţiilor de învăţământ preuniversitar, precum şi emisari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj: lt. col. Bogdan Vlăduţoiu, şef al Serviciului Prevenire, lt. Andrei Anghel, inspector al aceluiaşi Departament, şi col. Petre Grigorescu, şef al Serviciului „Protecţia Populaţiei”. Unii dintre participanţi, reprezentanţi ai unităţilor şcolare, păreau că nu cunosc legislaţia, astfel că întrebările puse de ei păreau departe de realitate, cu atât mai mult cu cât erau obligaţi să cunoască metodologia din domeniu.

„Este obligatorie obţinerea avizelor împotriva incendiilor”

Lt.col. Bogdan Vlăduţoiu a punctat, în câteva fraze, ceea ce se cere de la persoanele care răspund de prevederea şi stingerea incendiilor, din cadrul unităţilor şcolare: „Atrag atenţia că este obligatorie obţinerea avizului de asigurare pentru securitate împotriva incendiilor. Nicio construcţie nu mai poate fi ridicată, pe lângă avizele altor instituţii cu competenţe în domeniu, fără acceptul nostru, în ceea ce priveşte paza împotriva incendiilor. Este vorba şi de imobilele nou construite. Dacă vorbim pe această linie, pot spune că am avut, în anul trecut, 54 de situaţii, unde au fost ceva probleme. Nu ascund că, în peste 30 de cazuri, nu ni s-a solicitat autorizaţie de securitate împotriva incendiilor, cele mai multe venind din parte grădiniţelor. Mai avem o problemă, mai ales în mediul rural, una tipic românească. Conform legislaţiei, grupurile sanitare trebuie să fie în interiorul clădirilor. Ori, aşa cum se ştie, la sate erau în exterior. S-au mutat în spaţiul adecvat, dar nu ni s-a cerut autorizaţia de securitate împotriva incendiilor”.

S-au dublat amenzile

Conform declaraţiilor lt.col. Bogdan Vlăduţoiu, inspectorii de profil nu vor fi neînţelegători, nu vor face exces de zel, dar vor respecta legea, cu atât mai mult cu cât s-a dublat şi valoarea amenzilor: „Inspectorii îşi vor da tot concursul pentru a ajuta unităţile de învăţământ şi vreau să fiţi convinşi că,atunci când se aplică o sancţiune contravenţională, este ultima măsură înaintea altora, care pot fi mai periculoase. Legiuitorul a stabilit, de curând, să fie introdusă şi răspunderea penală, astfel că nu mai putem glumi cu legea, cu atât mai mult cu cât valoarea amenzilor s-a dublat. Vă recomand tuturor să ţineţi cont de cele scrise în metodologie”.Conform cutumelor legale, sunt prevăzute mai multe clase de sancţiuni: clasa I – între 500-1.000 lei; a II-a, între 1.001-2.500 lei; următoarea – 2.501-5.000 lei; a IV-a – 5.001-10.000 lei; a V-a – până la 20.000 lei, iar ultima, care poate aduce şi sancţiuni penale, între 30.000-100.000 de lei.