Cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la sfințirea Bisericii Postelnicu Fir din Craiova, credincioșii au avut o bucurie aparte. Timp de două zile și trei nopți, au privegheat, înălțând rugăciuni și închinându-se Sfintelor Moaște ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, cea întocmai cu Apostolii, care a fost adusă special din Mănăstirea Pantocrator, județul Teleorman.
În nucul din curtea bisericii Postelnicu Fir s-a strecurat toamna. Cojile fructelor au crăpat și stau gata să cadă, semn că a mai trecut un an și miezul lor s-a copt. Copacul acesta, cu crengile noduroase, pare să fie obiectul temerar al locului. Duminică dimineață, umbra lui, neînfricată în zilele fierbinți de vară, s-a lăsat copleșită de lumina blândă a soarelui de septembrie. Coroana este toată un luminiș care mângâie creștetele credincioși. Care așezați pe scaune, care în picioare, oamenii ascultă slujba ce se săvârșește la un altar de vară. Preoții sunt îmbrăcați în veșminte strălucitoare, iar glasurile lor spun rugăciunile Sfintei Liturghii într-un fel anume de parcă niciodată nu au fost atât de calde și primitoare.
Postelnicu Fir, bisericuța care a adunat 200 de ani
Aproape strivită între blocuri, bisericuța Postelnicu Fir a împlinit 200 de ani. Albă precum o maramă din in proaspăt înălbit, n-ai crede că poartă în spate o vechime atât de mare și că este, de acum, istorie. Părinții care slujesc aici sunt primii care nu au uitat acest lucru și s-au pregătit anume pentru acest moment. Sub două corturi lipite și împodobite cu boboci de crizanteme, două racle aurite au fost scoase spre închinare, iar oamenii trec și se închină în liniște. Într-una se află moaștele Sfântului Ioan cel Milostiv, care veghează această bisericuță din anul 1793. Ca într-o adevărată întovărășire, îi stau acum alături moaștele Sfintei Maria Magdalena, care au fost special aduse acum pentru a-i bucura pe enoriașii care vin să se închine aici în fiecare sărbătoare.
Spre bucuria enoriașilor
„Vrednic este?” se aude întrebarea, adresată cu bucurie de ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei. Răspunsul sosește prompt din piepturile enoriașilor: „Vrednic este!”. În semn de apreciere pentru lucrarea sa, Mitropolia Olteniei i-a conferit preotului paroh Grigorie Vulcănescu Crucea „Sfântul Nicodim” – Clasa I. Stăpânit de emoție, preotul mărturisește că a făcut lucrurile acestea fiindcă și-a dorit ca enoriașii să se bucure. „Să știți că 200 de ani de existență sunt ani frumoși. Mai cu mult timp în urmă, am vorbit cu Înalt Prea Sfințitul pentru a ne da binecuvântarea de a aduce spre închinare și spre bucuria sufletească și duhovnicească a credincioșilor, racla cu sfintele Moaște ale Sfintei Mironosițe Maria Magdalena. Am găsit înțelegere și dragoste și din partea ÎPS Galaction, episcopie în care am slujit timp de 30 de ani”.
O seară în tovărășia minunilor
Sub un cer plin de stele, cu o seară în urmă, părinții de la mânăstirea Pantocrator, județul Teleorman, le-au povestit credincioșilor cum a ajuns Sfânta Maria din Magdala să locuiască în bisericuța lor cea nouă. Starețul Sebastian i-a încredințat pe cei toți prezenți în curtea bisericii Postelnicu Fir din Craiova că mâna cu care Sfânta Maria Magdalena l-a atins pe Mântuitorul Iisus Hristos după Înviere nu a putrezit niciodată, ci se păstrează caldă până astăzi, de parcă ar fi vie. Cuvintele lui și-au luat zborul, retezând pentru o clipă zumzetul mulțimii. Tânăr fiind, de cum a pășit la Mânăstirea Simonopetra din Sfântul Munte Athos, acolo unde se află acest odor sfânt, a avut o dorință nespus de puternică de a-i ridica Sfintei Mironosiței o căsuță de închinare. Și așa a luat viață mânăstirea din localitatea Drăgănești Vlașca, ridicată pe ruinele unui fost spital.
Darul prețios al cuvintelor înțelepte
În cuvinte simple, dar marcate de o tulburătoare frumusețe, ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, le-a arătat oamenilor traseul existenței noastre, oferindu-le astfel un alt dar prețios. „Domnul ni se adresează fiecăruia în parte, în diferite momente și în diferite locuri. Că suntem acasă, la serviciu, la Sfânta Biserică, El ne cheamă permanent. A veni după Mântuitorul Iisus Hristos este a merge în ritmul lui, a merge după poruncile Lui, după Sfânta Evanghelie. De îndată ce ai făcut primul pas, evident că El este lângă tine, în sufletul tău”. ÎPS Irineu le-a explicat apoi credincioșilor că, în mintea noastră, nu pot să existe concomitent două gânduri, unul rău și altul bun, ci trebuie să se gândească mai întâi la Dumnezeu. Iar ca să poată face acest lucru, fiecare dintre noi trebuie să facem mai întâi o curățenie interioară și apoi să ne luăm crucea. „Crucea este viața pe care Dumnezeu ne-a dat-o, cu relele și bunele pe care le întâmpinăm. Acesta este traseul existenței noastre care începe de aici, din biserică (…)”.
***
La Sfânta Maria Magdalena au venit o mulțime de credincioși să-i ceară ajutorul sau doar să o întâmpine. Așa cum primești în casă un oaspete nobil, fiecare s-a pregătit în felul său, așezând câte o floare în vasele de lângă raclă sau aprinzând o lumânare. Mai mult decât orice, fiecare a rostit în gând o rugăciune scurtă. Iar bucuria întâlnirii cu Sfânta Mironosiță nu a întârziat să apară. Fie că au fost vorbele pline de înțelepciune ale ÎPS Irineu, fie că a fost frumusețea slujbei săvârșite în aer liber sau, pur și simplu, căldura blândă a toamnei care le-a mângâiat chipurile, oamenii le-au primit pe toate în suflet cu încredințarea că acestea au fost darurile pe care Sfânta Mironosiță, înzestrată cu harisma recunoștinței, le-a oferit tainic, în clipele petrecute alături.