Centrul vechi al Craiovei a primit, ieri, vizitatorii mult așteptați. De cum au ajuns în piațeta „Frații Buzești” și au găsit locul preferat, au hotărât că nu vor mai pleca de aici fiindcă le place enorm peisajul…
Statuile îndelung așteptate, fiindcă despre acestea este vorba, au apărut, ieri, în centrul vechi al Craiovei. Câțiva lucrători de la Recon au muncit o zi întreagă să le așeze cât mai bine, acolo unde ochiul unui regizor a văzut că se încadrează în peisaj. Așa se face că, dacă veniți de pe Lipscani și admirați calcanul acoperit cu pictura 3D, nu se poate să nu observați felinarul pe care este cocoțat un vizitator rătăcit în oraș. Lângă terasa Iberico, o doamnă îmbrăcată după moda anilor 1900, cu cinolină dantelată și pălărie, a luat loc pe o băncuță și se odihnește, invitându-i amical pe trecători la o șuetă. Artiștii au gândit că totul trebuie să fie pregătit și au pus alături și o băncuță liberă.
Toate statuile sunt turnate în bronz
Cele trei statui, așezate ieri, au stârnit imediat amuzamentul trecătorilor, care nu au pierdut prilejul de a-și face și primele poze. Doamna cu evantaiul, care se pare că are și cei mai mulți admiratori, a fost realizată de artistul Mihai Păcurar din Arad, acesta fiind prezent la fața locului când a fost amplasată statuia intitulată „Zița”, pentru a-i ghida pe muncitori. Și celelalte patru – doamna cu umbrela care a fost amplasată la piațeta Femina, un vânzător de ziare, un om rătăcit în oraș și un flanșnetar – au fost concepute tot în stilul La Belle Epoque, fiind realizate de Dan Nica din Craiova, Mihai Ţopescu din Târgu-Jiu, Paul Popescu din Târgu-Jiu și Bogdan Ioan din Alba-Iulia. Toate sunt alcătuite în mărime naturală și au fost turnate în bronz după ce au fost aprobate în prealabil de Comisia Națională a Monumentelor.
Un proiect de 800.000 de lei
Statuile în stilul „ La Belle Epoque” completează seria de cinci care au fost gândite pentru mobilarea centrului vechi al Craiovei. Trebuie precizat faptul că aceste statui nu au făcut parte din proiectul principal de revitalizare a zonei istorice, ci au fost realizate separat, printr-un concurs de soluții. De la prima ediție nu s-a putut decide nici un câștigător, autoritatea locală relansând competiția la care s-au prezentat artiști cu o imaginație mai bogată. Cele cinci statui au fost realizate cu un buget de aproximativ 800.000 de lei, bani alocați de la Uniunea Europeană. O altă lucrare de-a dreptul interesantă va fi compoziția pe care sculptorul Lucian Irimescu o pregătește pentru calcanul de la biserica „Sfântul Ilie”.