România va prelua pentru prima dată, în al doilea semestru al anului 2019, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, iar ţara noastră trebuie să fie la “înălţimea acestui moment”, a afirmat, ieri, Klaus Iohannis, cerând autorităţilor, dar şi diplomaţilor, să înceapă deja pregătirile în acest sens.
“Va fi prima acţiune internaţională majoră pe care ţara noastră o va desfăşura după celebrarea centenarului Marii Uniri, în 2018. Nu există altă opţiune decât să fim la înălţimea acestui moment, cu temele făcute, şi să ştim ce vrem. Va fi o responsabilitate deosebită şi un exerciţiu complex, a cărui pregătire trebuie deja demarată“, le-a spus Iohannis ambasadorilor români, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei.
Mai mult, preşedintele vrea ca autorităţile să gândească încă de pe acum priorităţile la nivelul Uniunii Europene pe care România le va urmări în timpul exercitării mandatului său. “Este, în acelaşi timp, foarte necesară consultarea îndeaproape în acest proces cu celelalte state membre, şi mai ales cu Austria şi Finlanda, care ne vor preceda, respectiv succeda în exercitarea preşedinţiei. Ambasadelor noastre în capitalele comunitare le revine un rol deosebit în această privinţă”, a mai spus Iohannis. Ieri, preşedintele Klaus Iohannis i-a primit la Palatul Cotroceni pe şefii misiunilor diplomatice ale României în străinătate, cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.
„Aderarea la spaţiul Schengen va continua să fie un obiectiv al perioadei următoare”
Preşedintele Iohannis le-a spus diplomaţilor, cu prilejul Reuniunii Diplomaţiei, că aderarea la spaţiul Schengen va continua să fie un obiectiv al perioadei următoare, arătând că e important să se reafirme că includerea României în acest spaţiu va contribui la întărirea securităţii frontierelor UE. “Aderarea la spaţiul Schengen va continua, desigur, să fie un obiectiv al perioadei următoare“, a spus şeful statului, în discursul susţinut cu ocazia primirii şefilor misiunilor diplomatice ale României în străinătate la lucrările Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române. “Dincolo de îndeplinirea condiţiilor aferente, este important să reiterăm că includerea României în acest spaţiu va contribui la întărirea securităţii frontierelor externe ale Uniunii”, a mai spus Klaus Iohannis.