Bani în plus pentru spitale

0
329

Ministerul Sănătății a alocat anul acesta 244 de milioane de lei pentru programele destinate îngrijirii celor mai grave cazuri internate în spitale. Printre unităţile sanitare care beneficiază de aceste fonduri se numără şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Anul trecut au fost alocate 200 milioane de lei pentru implementarea a cinci programe care asigură achiziția de medicamente, materiale sanitare și reactivi necesare îngrijirii celor mai grave cazuri internate în secțiile de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI), finanțarea stenturilor pentru pacienții cu Infarct Miocardic Acut (IMA) tratați în urgență, asigurarea defibrilatoarelor implantabile intracardiace pentru salvarea pacienţilor cu tulburări cardiace de ritm a căror viaţă se află în pericol iminent (profilaxia Morții Subite), a medicamentelor trambolitice necesare bolnavilor cu Accident Vascular Cerebral  Acut (AVC) şi finanțarea dispozitivelor medicale speciale de osteosinteză pentru tratamentul pacienţilor critici cu leziuni traumatice acute (TRAUMĂ).

Programe de chirurgie endovasculară și intervenții endoscopice digestive

Anul acesta sunt dezvoltate programe de chirurgie endovasculară și intervenții endoscopice digestive. Astfel,  în cadrul programului de Chirurgie Endovasculară Periferică (AP-EVA), Ministerul Sănătății asigură materiale consumabile necesare tehnicilor moderne de  intervenții endovasculare care asigură rezolvarea unor cazuri severe fără intervenție chirurgicală deschisă, cu rezultate superioare. În acest program a fost inclus un număr de opt spitale care au dotarea și expertiza profesională necesară (Centrul Clinic de Urgență de Boli Cardiovasculare „Academician Vasile Cândea” – București, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C.C. Iliescu” – București, Spitalul Universitar de Urgență București, Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” – Cluj Napoca, Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” – Iași, Spitalul Județean de Urgență Târgu Mureș, Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, Spitalul Județean Timișoara).

Alte 19 spitale vor fi finanțate în cadrul Programului de intervenție endoscopică digestivă (AP-ENDO) pentru achiziția de materiale consumabile specifice intervențiilor endoscopice digestive  necesare pacienților cu Hemoragii Digestive Superioare, Ictere mecanice obstuctive, Neoplasmele esofagiene sau alte tipuri de neoplasme ale tubului digestiv (Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, Spitalul Clinic Colentina Bucureşti, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgență București, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Spitalul Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu – Severin, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Spiridon” Iași, Institutul Regional de Oncologie Iaşi ,Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tg. Mureş, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara).

Cele două programe au un buget total de 2 milioane de lei

Începând din acest an, în programele speciale numite acțiuni prioritare au fost incluse și 23 de secții de neonatologie și de Terapie Intensivă Nou-Născuţi din maternitățile de grad III. Ministerul Sănătății consideră că, prin acest pachet de AP-uri, se asigură o creștere semnificativă a calității îngrijirii pacienţilor internați în spitalele de urgență, precum și realizarea unui Sistem Național Integrat pre și intraspitalicesc de management al marilor urgențe medico-chirurgicale. Cele 5 programe implementate anul trecut de către Ministerul Sănătății au dus la asigurarea asistenței medicale de urgență pentru peste 100.000 de pacienți critici și scăderea de la 13% la numai 5% a mortalității prin infarct miocardic acut.

Rezultatele deosebite obținute prin implementarea acestor programe sunt apreciate și pe plan internațional, reprezentanții Școlii Medicale românești și ai Ministerului Sănătății fiind invitați să prezinte la diverse întâlniri de specialitate ceea ce este denumit „modelul românesc”.