În luna iunie, faţă de luna precedentă – Câştigul salarial mediu nominal brut a crescut cu 0,9%

0
314

Câştigul salarial mediu nominal brut a crescut în luna iunie cu 0,9% faţă de luna precedentă, cifrându-se la 2.026 lei, iar cel nominal net s-a majorat cu 1% (14 lei), ajungând la 1.472 lei. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (3.948 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (866 lei). Indicele câştigului salarial real pentru luna iunie 2011 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 101,3%. „Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 118,6%, cu 1,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna mai 2011” se precizează într-un comunicat al INS .

Fluctuaţii

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Potrivit INS, în luna iunie 2011, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost în creştere faţă de luna mai 2011 ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanţă), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete cadou) ori realizărilor de producţii şi încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Telecomunicaţiile, bine plătite

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat între 9% şi 11% în telecomunicaţii şi fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, între 6% şi 8% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, între 4% şi 6% în fabricarea băuturilor, fabricarea produselor din tutun, cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, activităţi de editare, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a., fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, fabricarea produselor textile.