Comisia Europeană va prelungi măsurile de siguranță pentru sectoarele lactatelor, fructelor şi legumelor, ca o măsură de protecție împotriva extinderii embargoului rusesc, se precizează într-un comunicat de presă, postat pe site-ul Comisiei Europene.
Pentru sectorul fructelor și legumelor, măsurile prevăzute pot intra în vigoare în prima săptămână a lunii august, în timp ce pentru lactate acestea vor fi implementate începând cu 1 octombrie 2015. “Acţiunile semnificative întreprinse până în prezent au demonstrat solidaritatea UE cu fermierii afectaţi de către embargo şi au jucat un rol important în atenuarea efectelor acestuia. Trebuie să continuăm să oferim o plasă de siguranță producătorilor care se confruntă cu dificultăţi în urma prelungirii embargoului”, a spus comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan.
Pentru sectorul produselor lactate măsurile constau în achiziţii publice
Extinderea embargoului rusesc echivalează cu închiderea unei pieţe de export importante pentru producătorii europeni. Comisia este conştientă de provocările cu care se confruntă aceştia şi va depune toate eforturile pentru a-i sprijini. Pentru sectorul produselor lactate (unt şi lapte praf degresat), măsurile constau în achiziţii publice şi ajutor pentru depozitarea privată. Aceste măsuri sunt în vigoare şi fără această extindere ar expira la 30 septembrie 2015. Intervenţia va fi prelungită până la data de 29 februarie 2016.
Pentru fructe și legume, Comisia propune extinderea măsurilor până la data de 30 iunie 2016, aplicându-se principalelor fructe şi legume, inclusiv piersici şi nectarine. Comisia propune retragerea produselor de pe piaţă şi distribuirea gratuită către organizațiile de caritate, utilizarea lor ca furaje pentru animale, fabricarea compostului sau distilarea. Alte măsuri constau în recoltarea înainte de coacere sau ne-recoltarea fructelor.