Sentinţă definitivă! Romii lui Sărdaru au scăpat de dosarul traficului de migranţi în SUA şi Canada

0
963

Trimişi în judecată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru trafic de migranţi pe relaţia România – Mexic – Statele Unite ale Americii – Canada, toţi cei şapte romi au scăpat de dosar. Dacă pe fond, la Tribunalul Dolj, doi dintre membrii grupării, Filip Sărdaru şi Luigi Cristinel Popescu, au fost condamnaţi la un an, respectiv 2 ani de închisoare, la sfârşitul săptămânii trecute Curtea de Apel Craiova a decis să-l achite şi pe Luigi Popescu, în timp ce Filip Sărdaru a primit 8 luni de închisoare, instanţa de apel constatând că pedeapsa a fost executată, întrucât inculpatul a stat în arest preventiv de la 27.03.2013 până la 21.11.2013. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

Reamintim că romii lui Sărdaru, mai exact Filip Sărdaru, Ovidiu Bil Chiciu, Dumitru Chiciu, Liviu Rădulean, Daniel Rădulean, Luigi Cristinel Popescu şi Florin Isvoranu, au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pe 4 iulie 2013 pentru iniţiere, constituire sau aderare la grup infracţional organizat şi trafic de migranţi pe relaţia România – Mexic – Statele Unite ale Americii – Canada. În cuprinsul actului de sesizare a instanţei procurorii DIICOT Craiova au reţinut că inculpaţii „în perioada 2012 – 2013 au constituit un grup infracţional organizat, care urmărea racolarea, îndrumarea şi călăuzirea mai multor persoane în vederea trecerii frauduloase a frontierei dintre Mexic şi SUA, în vederea obţinerii ilicite de beneficii financiare. Fiecare membru avea sarcini prestabilite în cadrul grupului, fie racolarea persoanelor, fie păstrarea legăturii cu o agenţie de turism în vederea obţinerii biletelor de avion, fie păstrarea legăturii cu persoanele de contact din Mexic, care să ajute la trecerea frauduloasă, organizarea efectuându-se din România, fără a fi nevoie de deplasarea acestora în străinătate, creând posibilitatea acestor persoane de a săvârşi fapte antisociale, respectiv cerşetorie, prostituţie sau furturi”.

Gruparea, destructurată în martie 2013

Acţiunea de destructurare a grupării s-a desfăşurat pe 26 martie 2013, când poliţiştii BCCO Craiova şi procurorii DIICOT Craiova au făcut 13 percheziţii domiciliare, majoritatea la palate din cartierul „Faţa Luncii”, din Craiova. Au fost ridicaţi Ovidiu Bil Chiciu, Dumitru Chiciu zis „Paris”, Liviu Rădulean şi Filip Sărdaru, arestaţi preventiv pe 27 martie, în timp ce Daniel Rădulean şi Luigi Cristinel Popescu au primit mandate de arestare preventivă în lipsă. „Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind Chiciu Dumitru, zis “Paris” (39 de ani), Serdaru Filip (40 de ani) şi Popescu Luigi Cristinel (44 de ani), exponenţi ai lumii interlope din municipiul Craiova. În sarcina membrilor grupării s-a reţinut că, în schimbul sumei de aproximativ 8.000 USD/migrant, au racolat, îndrumat şi călăuzit persoane de etnie rromă, provenind din judeţele Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi, facilitându-le acestora trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Mexic şi SUA, respectiv SUA – Canada”, după cum au comunicat, la momentul respectiv, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova.

La un an de la trimiterea în judecată mai exact pe 8 iulie 2014, magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa pe fond. Toţi inculpaţii au fost achitaţi pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina lor s-a schimbat în înşelăciune, însă doar doi dintre ei au fost condamnaţi. Astfel, Filip Sărdaru a primit un an de închisoare, iar Luigi Popescu, doi ani de închisoare, în ambele cazuri cu executare. Hotărârea nefiind definitivă, Filip Sărdaru, Luigi Popescu, dar şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au declarat apel, care s-a înregistrat pe 9 octombrie 2014 la Curtea de Apel Craiova. La sfârşitul săptămânii trecute, joi, 23 iulie a.c., instanţa a soluţionat cauza. Astfel, judecătorii au admis apelurile celor doi inculpaţi, au constatat încetat şi procesul împotriva lui Luigi Popescu, în timp ce Filip Sărdaru a primit o pedeapsă de 8 luni închisoare. Instanţa a constatat că bărbatul a executat deja pedeapsa, întrucât a fost arestat preventiv: „Încetează procesul penal împotriva inculpatului Popescu Luigi Cristinel pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Condamnă pe inculpatul Sărdaru Filip la pedeapsa de 8 luni închisoare. În baza art.72 Cod penal deduce din pedeapsa aplicată durata reţinerii şi arestării preventive de la 27.03.2013 până la 21.11.2013 şi constată executată pedeapsa aplicată. (…) Definitivă”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Craiova.