Dabyeot Youth Wind Orchestra, din Coreea de Sud, va concerta joi la Craiova

0
501

Formată din 80 de adolescenți care, până în prezent, au susținut spectacole în faimoase săli de concert din întreaga lume, Dabyeot Youth Wind Orchestra, din Coreea de Sud, se va afla joi, 23 iulie, la Craiova, unde va prezenta un concert, începând cu ora 19.00, în centrul vechi – Piața „Frații Buzești”. Evenimentul este organizat de Filarmonica „Oltenia”, sub egida Asociației „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021” și în parteneriat cu Asociația Interculturală Româno-Coreeană și marchează împlinirea a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Coreea de Sud.

Orchestra Tinerilor din Dabyeot este condusă de dirijorul Gye Jun Jeon și îi are soliști pe soprana Soyung Yu, pe Han Yong Ju, Lee Jiwon și Kang Changhoon. Aflat într-un turneu european, orchestra va urca sâmbătă, 25 iulie, și pe scena Ateneului Român din București. Și la Craiova, ca și în capitală, tinerii muzicieni propun spre audiție creații de Jacob de Haan („Oregon”), Leonard Bernstein („I feel pretty”), George Gershwin („I got rhythm”), Ghoi Wan Gyu (Arirang for Bolero Rhythm and Marching Band; Korean Sound Collections 5), Hans Zimmer (Pirates of the Caribbean World end; Roll Tide), Rob Romeyn (Zeus: King of the Gods), Steven Reineke (Pilatus: Mountain of Dragons) și L. Anderson (Buglers Holiday).

Scopul muzicienilor care formează Dabyeot Youth Wind Orchestra este de a cultiva aprecierea pentru orchestre în întreaga lume. Orchestra a fost invitată în 2009 la Festivalul JIWEF la Centrul de Arte Jeju și la Cascada Cheonjaeyeon și a realizat mai multe interpretări memorabile. Primirea de care a avut parte a inspirat-o să evolueze pe scenele lumii și să își împartă în continuare muzica cu un public receptiv. Membrii orchestrei trec printr-o selecție periodică, de două ori pe an, și cântă și în alte tipuri de concerte în cadrul festivalurilor locale și altor evenimente, pe tot parcursul anului.

Concert de muzică clasică și pe esplanada Casei Băniei

Tot joi, 23 iulie, de la ora 20.30, craiovenii sunt invitați la un nou concert din cadrul stagiunii estivale «Filarmonica „Oltenia” (RE)descoperă orașul… în 33 de minute de muzică clasică». Acesta va avea loc pe esplanada Casei Băniei și va fi susținut de Cvartetul „Ad Hoc” al Filarmonicii craiovene, avându-i în componență pe Geo Fabian (vioara I), Floarea Bălășoiu (vioara a II-a), Mariana Comșa (violă) și Georgeta Anghelescu (violoncel).

În program sunt incluse lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart (Serenada nr. 13 în Sol major, K. 525, „Eine kleine Nachtmusik” – partea I, Allegro), Iosif Ivanovici („Valurile Dunării”), John Kander („New York, New York”), Johannes Brahms (Dans ungar nr. 5), Eduardo di Capua („O Sole mio”), Paul McCartney („Yesterday”), Dmitri Șostakovici (Vals din Suita nr. 2 de jazz) ș.a.

Stagiunea estivală «Filarmonica „Oltenia” (RE)descoperă orașul… în 33 de minute de muzică clasică» se desfășoară în perioada 9 iulie – 13 august și cuprinde șase concerte de muzică clasică open air în spaţii neconvenţionale, susţinute de artişti lirici şi artişti instrumentişti. Primele au avut loc în cartierul Lăpuș (9 iulie) și în părculețul Colegiului Național „Ștefan Velovan” (16 iulie), iar următoarele vor fi găzduite de Parcul Pușkin (30 iulie), Grădina Botanică (6 august) și Parcul Tineretului (13 august). Accesul publicului este liber.