Iohannis a semnat decretul privind reluarea atribuţiilor de premier de către Victor Ponta

0
301

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, ieri-dimineaţă, decretul privind încetarea interimatului în exercitarea funcţiei de prim-ministru pentru Gabriel Oprea şi reluarea atribuţiilor de premier de către Victor Ponta.

Victor Ponta a ajuns la Guvern, ieri-dimineaţă, în jurul orei 10.00, el urmând să îşi preia atribuţiile de premier după o absenţă de aproape o lună. Premierul a venit singur, urcând scările Palatului Victoria sprijinindu-se în cârje, ca şi cu o zi în urmă.

Administraţia Prezidenţială a anunţat, ieri-dimineaţă, că preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind încetarea interimatului în exercitarea funcţiei de prim-ministru. „La data publicării prezentului decret în Monitorul Oficial al României, Partea I, încetează interimatul domnului Gabriel Oprea în exercitarea funcţiei de prim-ministru al Guvernului României. La aceeaşi dată, domnul Victor-Viorel Ponta îşi reia exercitarea atribuţiilor constituţionale şi legale de prim-ministru al Guvernului României”, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Victor Ponta s-a întors în România, din Turcia, unde a fost operat la genunchi, şi a mers miercuri la Guvern, el intrând în cârje în Palatul Victoria, unde a stat aproximativ patru ore. Într-o adresă transmisă miercuri Administraţiei Prezidenţiale, Victor Ponta îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să ia act de reluarea activităţii sale la Guvern, „având în vedere înlăturarea cauzelor care au generat imposibilitatea exercitării atribuţiilor de prim-ministru”.

„Având în vedere înlăturarea cauzelor care au generat imposibilitatea exercitării atribuţiilor de prim-ministru, vă rog să luaţi act, conform legii, de reluarea activităţii mele la Guvern, începând cu data de 9 iulie, şi de încetarea interimatului în funcţia de prim-ministru, potrivit prevederilor art. 107, alin.3, teza finală din Constituţia României, republicată”, se menţionează în adresa transmisă de Ponta Administraţiei Prezidenţiale. Adresa transmisă Preşedinţiei este datată 8 iulie şi este semnată atât de Victor Ponta, cât şi de Gabriel Oprea, în calitate de premier interimar.

Premierul Victor Ponta a fost internat în 14 iunie la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng. În urmă cu o săptămână, surse oficiale declarau pentru Mediafax că Ponta intenţionează să participe, în 11 iulie, la deschiderea punctului de frontieră Nădlac (România)-Csanadpalot (Ungaria), dar prezenţa sa la eveniment este condiţionată de acordul medicilor care îl vor examina din nou.