Craiova va fi împânzită cu stâlpișori negri, cu luciu

0
526

Moda stâlpișorilor pietonali, plantați pe marginea trotuarelor centrale din Bănie, făcea furori cu câțiva ani în urmă, fiind lansată de vicele Gheorghe Nedelescu după modelul unor orașe mai avansate la capitolul estetică urbană. Când au început să cadă la datorie, fiind și aceștia învinși de șoferii teribiliști, stâlpii de protecție au fost scoși din uz pentru o vreme. Se pare însă că revin în forță, străzile din Bănie având toate șansele să fie împânzite cu piloni din plastic nou-nouți pe care municipalitatea urmează să-i cumpere acum.

Primăria Craiova ascos la licitație, la sfârșitul lunii trecute, achiziția a 600 de stâlpi care vor fi utilizați pentru delimitarea trotuarelor de partea carosabilă. Valoarea achiziției este de 34.516 de lei, dar suma ar putea fi puțin mai mică, prețul scăzut fiind principalul criteriul după care va fi adjudecată și această licitație. Atentă la detaliul estetic, autoritatea le solicită, printre altele, ofertanților să se prezinte și cu câte o schiță și o mostră a stâlpului astfel încât comisia să poată „să aprecieze aspectul estetic”, după cum se precizează în documentația de licitare. Totodată, ofertanții trebuie să ia în vedere faptul că prețul pe care îl licitează include și eventualele accesorii și furnituri pe care municipalitatea ar putea să le ceară ulterior.

Cum arată noii stâlpișori

Dacă foștii stâlpișori procurați de fosta administrație aminteau de pionii jocului de șah, autoritățile au lăsat, de această dată, ofertanții liberatea să cocheteze cu imaginația. Primăria cere ca stâlpișorii să aibă „forme ornamentale”, fără a preciza un model anume după care se merge. Însă, pilonii de protecție trebuie să fie confecționați dintr-un plastic dur, care poate să fie polietilenă de înaltă densitate sau oricare alt material, și mai trebuie să fie și rezistenți. Totodată, este obligatoriu ca stâlpii să fi ranforsați la interior cu țeavă metalică pe toată lungimea „pentru creșterea rigidității stâlpului”, așa cum se menționează în caietul de sarcini al achiziției.

Să nu îmbătrânească prematur

Noii stâlpișori moștenesc de la părinții lor culoarea. Primăria Craiova dorește ca și viitori 600 de piloni pentru protecție să aibă culoarea neagră, cu luciu. Pentru vizibilitate, stâlpișorii mai trebuie să dețină și elemente reflectorizante, care pot să fie benzi sau plăcuțe, după imaginația ofertantului. Autoritățile au avut grijă să se asigure și că noile achiziții își vor păstra farmecul cu care ies din frabrică mult timp de acum încolo și au inclus o clauză și în acest sens. „Stâlpii trebuie să fie rezistenți la acțiunea razelor ultraviolete și alți agenți naturali care duc la îmbătrânirea prematură a materialului”, se solicită prin caietul de sarcini. Tot prin documentație, ofertanților li se cere să precizeze care este durata de viață a stâlpișorilor pe care ei le oferă.

Montați pentru protecția pietonilor

Stâlpișorii nu vor fi livrați toți odată, ci în loturi mai mici, după cum va veni comanda de la autoritatea locală, ofertantul suportând și transportul. Ca și primii, piloni vor fi montați pe marginea trotuarelor, acolo unde există carosabil. Primii stâlpi de acest gen au fost montați în Craiova pe strada „A.I.Cuza” (trotuarul de la Colegiul Carol I și până la Universitate), apoi pe strada „Nicolăescu-Plopșor”. Cum centrul istoric a devenit pietonal și nu mai este nevoie de protecție suplimentară a trecătorilor, noile achiziții vor împânzi orașul, ajungând, mai mult ca sigur, și pe străzi intens circulate din cartierele orașului. Municipalitatea nu a precizat deocamdată unde vor fi amplasați cu exactitate.