Pedepse cu executare pentru patru dintre “colegii” de dosar ai lui Romeo Berceanu

0
949

Magistraţii Tribunalului Dolj au pronunţat sentinţa pentru şase dintre inculpaţii din dosarul în care a fost reţinut şi Romeo Berceanu, fiul şefului Poliţiei de Frontieră Dolj, pentru constituire de grup infracţional organizat şi deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică. Patru dintre ei au primit pedepse de 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare, alţi doi au primit aceleaşi pedepse însă cu suspendare, iar cu privire la Romeo Berceanu şi Iulian Mandi s-a dispus disjungerea cauzei, astfel că procesul continuă. Sentinţa Tribunalului nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova i-au trimis în judecată pe Romeo Berceanu zis “Pompieru” fiul comisarului-şef Ionişor Berceanu, şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Dolj, Teodor Cristian Croitoru, Marian Piculeaţă, Lucian Zamfirache zis “Parma”, Marius Adrian Ştirbu, Florin Daniel Birceanu zis “Sponsoru”, Răzvan Olaru şi Iulian Marius Mandi, pentru iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi deţinerea de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică. Cauza a fost soluţionată destul de repede de magistraţii Tribunalului Dolj care au pronunţat, recent, condamnarea a şase dintre cele opt persoane trimise în judecată de procurori. Instanţa a disjuns cauza cu privire la inculpaţii Berceanu şi Mandi, faţă de care procesul continuă şi i-a condamnat pe Croitoru Teodor Cristian, Piculeaţă Marian, Zamfirache Lucian şi Ştirbu Marius Adrian la câte 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare. Birceanu Florin şi Olaru Răzvan au primit aceleaşi pedepse, de 2 ani şi 6 luni închisoare, însă instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 7 ani şi 6 luni. Între obligaţiile impuse de instanţă celor doi pe durata termenului de încercare se numără prezentarea la datele fixate la Serviciul de Probaţiune din cadrul Tribunalului Dolj, anunţarea oricărei schimbări de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă sau orice deplasare care depăşeşte 8 zile precum şi întoarcerea, justificarea schimbării locului de muncă, etc. În plus, cei şase sunt obligaţi să achite câte 4.500 lei cheltuieli judiciare.

Reamintim că Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Craiova împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova au efectuat, pe 9 martie a.c., 11 percheziţii domiciliare în Craiova, Calafat, dar şi în alte localităţi din judeţ, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 13 învinuţi, specializat în săvârşirea de infracţiuni cu cărţi de credit. În urma percheziţiilor oamenii legii au ridicat aparatură de skimming şi au găsit şi receiverele tip DIGI TV, în care membrii reţelei intenţionau să ascundă aparatura pentru a o trimite în SUA. Nouă persoane au fost ridicate şi aduse, pe rând, la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru audieri, la finalul acestora procurorii dipunând reţinerea unui număr de şase persoane. Este vorba despre Romeo Marian Berceanu, Teodor Cristian Croitoru, Răzvan Olaru, Marian Piculeaţă, Marius Adrian Ştirbu şi Lucian Zamfirache. Pentru un alt membru al grupului, Iulian Marius Mandi, despre există date că este plecat în SUA, şi că el ar fi trebuit să ridice coletul cu aparatura, procurorii au obţinut mandat de arestare preventivă în lipsă. Grupul respectiv era în atenţia poliţiştilor şi procurorilor de crimă organizată de anul trecut, după ce, în februarie 2010, lucrătorii BCCO Craiova s-au sesizat din oficiu cu privire la capturarea unui card blank în ATM-ul Băncii Transilvania – Agenţia Rovine, card de pe care se încercase retragerea sumei de 100 lei.