Proiect internaţional la Universitatea din Craiova

0
386

Ieri, Universitatea din Craiova a fost gazda evenimentului „International StudyDay”, la care au participat zeci de studenţi interesaţi de ofertele de studiu în străinătate. Aceştia au putut să cunoască modul în care pot urma un stagiu universitar sau post-universitar în SUA, Marea Britanie, Franţa ori Germania.

Prof.univ.dr.  Cristiana Teodorescu, prorector al Universităţii din Craiova, a subliniat deschiderea pe care instituţia de învăţământ superior o arată, „aceste manifestări internaţionale intrând, deja, în obişnuinţa noastră. Vrem să permanentizăm astfel de acţiuni şi să internaţionalizăm instituţia noastră. Avem foarte multe schimburi de experienţă, atât la nivelul studenţilor, cât şi la cadrele didactice, numărul burselor alocate fiind ridicat, ceea ce arată un grad înalt de pregătire. La rândul nostru, asigurăm studii pentru tineri din ţări îndepărtate, cum ar fi China şi Coreea de Sud. Nu vorbim numai de învăţare în limbile de circulaţie internaţională, ci şi de cele care nu sunt atât de răspândite. Există, la Universitatea din Craiova, de exemplu un lectorat în bulgară şi unul în polonă, la cel din urmă fiind conducătoare o fostă studentă de-a noastră, venită din Polonia, Magdalena Filary.Din nefericire, s-a închis, în urmă cu câţiva ani, lectoratul de limbă rusă, facem toate eforturile să-l redeschidem, fiindcă sunt convinsă că sunt mulţi cărora pe place cultura rusă”.

Idee născută în 2012

Proiectul a fost lansat în 2012 şi are scopul de a facilita studiul în limbile acreditate, precum şi accesul tinerilor la diverse programe de pregătire şi formare profesională. Peste 15 centre universitare sunt înscrise în program, iar beneficiile nu s-au lăsat aşteptate. „Ideea s-a născut în urmă cu trei ani, când ne-am dat seama că este un interes mare din partea tinerilor. Am constatat că, în oraşele mari, o dată pe an, acolo unde sunt Centrele Academice Consacrate, se organizează târguri educaţionale, unde marile universităţi îşi prezintă ofertele de studii. Ne-am dat seama că marile ţări – SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania –,dacă tot au reprezentanţe la Bucureşti, de ce să vină studenţii acolo, când putem veni noi în întâmpinarea lor, şi să deschidem aceste de pregătire”, a declarat Matei Demetrescu, referent în cadrul DeutcsherAkademischerAustauchDienst – DAAD, unul dintre organizatorii proiectului, alături de Exchange British Council, FulbrightCommission şi Campus France International.