Expoziție omagială retrospectivă Mihai Dan-Călinescu, la împlinirea a 16 ani de la înființarea fotoclubului ce îi poartă numele

0
151

Asociația Fotoclubul „Mihai Dan-Călinescu” organizează astăzi, ora 18.00, la Galeriile de Artă ale Cercului Militar Craiova, vernisajul unei expoziții omagiale retrospective de artă fotografică a av. Mihai Dan-Călinescu – E.FIAP. Evenimentul este prilejuit de împlinirea, chiar în ziua Marelui Mucenic Gheorghe, ocrotitorul Armatei Romane, a 16 ani de la înființarea fotoclubului.

Anul acesta, expoziția dedicată artistului Mihai Dan-Călinescu are ca titlu „Unde ești copilărie…” și va prezenta o colecție de 30 de lucrări din această tematică atât de dragă marelui artist fotograf.

„Evident că imaginile sunt alb-negru, sunt originale și sunt printate de artist pe hârtie fotografică până în 1984, anul când acesta a plecat dintre noi. Fotografiile sunt de o calitate tehnică excepțională, același calificativ putându-se acorda fără reținere și compozițiilor, tonalităților și abordării personajelor pe care le-a imortalizat cu o măiestrie și o delicatețe specifice creațiilor călinesciene din toate domeniilor artei fotografice, regăsindu-se în întreaga sa colecție. Așteptam cu drag iubitorii de fotografie din Craiova la acest eveniment deosebit de important pentru noi”, a declarat col. (r.) Mircea Anghel, președinte al Fotoclubului „Mihai Dan-Călinescu”.

Asociaţia Fotoclubul „Mihai Dan-Călinescu” a luat fiinţă pe 23 aprilie 1999, pe lângă Cercul Militar din Craiova, ca membri fondatori având doar 12 împătimiți de fotografie.  În prezent are înscrişi peste 60 de membri, dintre care mai mult de jumătate cu activitate expoziţională curentă. Încă de la înfiinţare, fotoclubul a organizat un curs de Tehnică şi Artă Fotografică, pe care l-au absolvit 700 de tineri (32 de promoţii), care au constituit şi „pepiniera” viitorilor artişti fotografi din cadrul fotoclubului. Dintre aceştia, 20 sunt studenţi ori au absolvit facultăţi cu profil foto în ţară, în Anglia sau în Franţa.

Membrii fotoclubului au participat la foarte multe saloane naţionale şi internaţionale de fotografie, precum şi la expoziţii individuale şi de grup, atât în ţară cât şi peste hotare, obţinând numeroase diplome, premii şi medalii. Fotoclubul organizează bienal Salonul Naţional de Artă Fotografică „Mihai Dan-Călinescu”, aflat la a VI-a ediţie, care a avut participanți și din afara granițelor României (Italia și Republica Moldova), în acest an urmând să fie cooptați fotografi din toate țările vecine României.