Doi funcţionari publici craioveni arestaţi pentru trafic de influenţă

0
381

Doi funcţionari publici craioveni, Radu Smarandache – şef de serviciu la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj şi Rodica Ţenea – consilier juridic în cadrul Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei municipiului Craiova, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, miercuri seara, în baza mandatelor emise de Tribunalul Dolj pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă în formă continuată. Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova îi acuză pe cei doi că, în perioada 2012 – 2015, au obţinut diverse sume de bani, în lei sau euro, de la persoane care voiau certificate de încadrare în diverse grade de handicap sau să se pensioneze medical, ori să se angajeze în instituţii din Craiova. Ancheta în acest caz continuă, întrucât sunt vizate şi alte persoane, după cum au mai precizat anchetatorii.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au anunţat, ieri, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Radu Smarandache, şef serviciu din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj, cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, şi Rodica Ţenea, consilier juridic în cadrul Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei municipiului Craiova, (fost director al Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială din cadrul Primăriei Craiova, care a ocupat, pentru o scurtă perioadă, şi funcţia de director adjunct al Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova), acuzată de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată. Anchetatorii au comunicat faptul că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă că cei doi, în ultimii trei ani, folosindu-şi la rândul lor relaţiile, au cerut şi primit diverse sume de bani de la persoane care voiau certificate de încadrare în grad de handicap sau să se angajeze în diverse instituţii. Intermediarul „afacerilor” este acelaşi în ambele cazuri, mai exact o cunoştinţă comună a celor doi funcţionari şi, cel mai probabil, cel care i-a denunţat. Astfel, potrivit procurorilor DNA Craiova, „în perioada 2013 – 2015, inculpatul Smarandache Radu, în calitate de şef al Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanei Adulte cu Handicap (S.E.C.P.A.H.) din cadrul D.G.A.S.P.C. Dolj, printr-un intermediar, a pretins şi a primit, în şase rânduri, sume de bani cuprinse între 500 şi 1000 de lei, de la persoane interesate să obţină certificate de încadrare în grad de handicap, fără a fi îndreptăţite sau aparţinători ai acestora. În acest scop, inculpatul Smarandache Radu, care avea printre atribuţiile specifice şi pe aceea de a răspunde şi verifica, alături de ceilalţi specialişti ai serviciului, de a aviza raportul de evaluare complexă, respectând criteriile de încadrare în grad de handicap, a intervenit pe lângă membrii comisiei din cadrul Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj, în scopul încadrării acestor persoane în anumite grade de handicap”.

Rodica Ţenea se ocupa de pensionări medicale şi angajări

„Serviciile” doamnei Rodica Ţenea erau mai scumpe însă mai variate, după cum susţin anchetatorii. „În perioada 2012 – 2015, inculpata Ţenea Rodica, în calitate de consilier juridic în cadrul Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei municipiului Craiova, prin acelaşi intermediar, a pretins şi primit, în şase rânduri, sume de bani cuprinse între 2000 de lei şi 8000 de euro, de la persoane interesate să se angajeze la diverse instituţii din municipiul Craiova sau să se pensioneze medical, prevalându-se de relaţiile pe care le are cu factorii de decizie în cadrul acestor instituţii”, după cum se mai arată în comunicatul DNA. Celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile pe 31 martie a.c., când au fost ridicaţi de procurorii DNA Craiova, audiaţi şi apoi reţinuţi pentru 24 de ore, iar după ce au petrecut noaptea în arestul IPJ Dolj, miercuri, 1 aprilie a.c., seara, au fost prezentaţi Tribunalului Dolj care a dispus faţă de aceştia măsura arestului preventiv pe 30 zile. Anchetatorii spun că nu au pus punct dosarului, precizând că în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. Activităţile din dosar s-au desfăşurat cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi al ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.