Evenimente dedicate “Earth Hour”

0
340

Asociaţia Studenţilor din cadrul Facultăţii de Fizică, Universitatea din Craiova (ASFFC), în parteneriat cu Asociaţia Junior Chamber Internaţional Craiova (JCI Craiova) şi Centrul Local Craiova Cercetaşii României (ONCR), organizează sâmbătă, 28 martie, o serie de evenimente dedicate Earth Hour. JCI Cycling Day – tur ciclist al oraşului începand cu ora 11.00, cu plecarea din Parcul Naţional “Nicolae Romanescu”.

Conferinţa “EURONEAR şi contribuţia românească în studierea asteroizilor apropiaţi de Pământ”, orele 19.00, la Sala Albastră, Universitatea din Craiova, prezintă dr. Ovidiu Văduvescu, astronom internaţional de origine română. Se continuă cu un marş stradal – Universitate-Piaţa Mihai Viteazul susţinut de cluburile de dans din oraş. Observaţii astronomice oferite de Centrul ASTROED – Universitatea din Craiova. Şirul manifestărilor se vor încheia cu “Dance for Earth”, toţi cetăţenii oraşului Craiova fiind invitaţi să danseze în Piaţa Mihai Viteazul Craiova. Parteneri în acest eveniment sunt: Primăria municipiului Craiova, Asociaţia Craiova Capitala Culturală Europeană 2021, Universitatea din Craiova, Departamentul de Fizică, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Casa de Cultură a Studenţilor din Craiova, Regia Autonoma de Transport Craiova, RAADPFL, Muzeul Olteniei, Centrul Multifuncţional, Sala Polivalentă, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, Clubul Sportiv Municipal Craiova, Fundaţia de Integrare a Tinerilor în Societate, Centrul ASTROED.

Conştientizarea problemei schimbărilor climatice

“Earth Hour” a fost organizat pentru prima dată de către WWF-Australia în Sydney, pe 31 martie 2007, fiind brand înregistrat de organizaţia World Wide Fund for Nature la nivel global. Peste 2.2 milioane de oameni şi 2000 de sedii de companii din Sydneyau stins luminile pentru o oră în acea seară, ca semn al conştientizării problemei schimbărilor climatice. Implicarea oamenilor de pe tot globul a făcut în doar câţiva ani ca Earth Hour să devină cel mai mare eveniment de mediu din istorie. La ediţia 2014, peste 7000 de oraşe din peste 162 de ţări au stins lumina de Earth Hour. Sărbătorim Earth Hour de fiecare dată în ultima sâmbătă din luna martie, care este foarte aproape de echinocţiu, astfel încât toate oraşele au parte de întuneric în intervalul 20.30 – 21.30.

Dăruieşte naturii din energia ta!

Mesajul este acelaşi, peste tot: problemele cauzate de schimbările climatice şi de extra-consum sunt atât de grave, actuale şi complexe, încât este nevoie urgentă de acţiune, la nivel global. Iar vocea comună a milioane de pe tot globul ajunge chiar şi în cele mai înalte foruri ale decidenţilor. Campania de anul acesta este o invitaţie să ne dăruim energia naturii – de Earth Hour şi apoi în fiecare zi, pentru a contribui la un mediu mai curat, mai bine îngrijit şi, deci, mai sănătos. Mesajul şi îndemnul nostru pentru comunitatea Earth Hour din România este Dăruieşte naturii din energia ta! Îi invităm pe români să stingă luminile în case şi să iasă la o simplă plimbare simbolică prin oraş, împreună cu prietenii, vecinii, familia, colegii. În loc să consumăm energie acasă, putem alege să dăruim propria energie, în aer liber.

JCI Cycling Day – prima ediţie 2015

Prima ediţie a acestui proiect se desfăşoară sub umbrela “Earth Hour” deoarece sloganul de anul acesta este: Dăruieşte naturii din energia ta! Dacă vrei să dăruieşti din energia ta, te aşteptăm alături de prietenii tăi în prima cursă cu biciclete de anul acesta în Parcul Naţional ”Nicolae Romanescu” (intrarea de la statuie), sâmbată, 28 martie 2015 începand cu ora 10.30. Proiectul este o acţiune dedicată cetăţenilor din Craiova şi are ca scop constientizarea publicului larg şi a presei de nevoia promovării utilizării bicicletei ca o componentă esenţială a mobilităţii urbane durabile şi alternativă viabilă la transportul automobilistic, alături de transportul în comun şi deplasarea pietonală. Prin acest eveniment Asociaţia Junior Chamber Internaţional Craiova – JCI Craiova îşi propune: susţinerea comunităţii de biciclişti; să aducă la cunoştiinţă autoritătilor problemele deduse din lipsa pistelor pentru biciclete; formarea unui grup de discutii activ alaturi de celelalte initiave din zona ciclismului.
Acţiunea constă într-o plimbare paşnică pe biciclete, având următorul traseu: Parcul Naţional “Nicolae Romanescu” (statuie) – Str. Calea Uniri – Str. Alexandru Macedonski – Str. Aries – Str.A.I. Cuza (Teatrul National) – Piaţa Prefecturii (Str. A.I.Cuza) – Str. Popa Sapca – Str. Mihai Viteazul – Str.Bibescu – Str. Brestei – Str. Iancu Jianu – Bld. Nicolae Titulescu (Billa) – Str. Maria Tanase – Str. Brestei – Str. Raului – Bld. Stirbei Voda – Parcul Tineretului – Bld. Stirbei Voda – Bld. 1 Mai – Parcul Naţional “Nicolae Romanescu”.
Traseul are aproximativ 15 kilometri şi poate fi parcurs fără a cauza blocaje în trafic. Persoanele care nu posedă biciclete pot închiria de la centrul de închieri din Parcul Naţional “Nicolae Romanescu” , plătind o taxă în acest sens.