Numărul pacienţilor cu tuberculoză mai mare decât în oricare altă ţară a Uniunii Europene, cazurile de multidrog rezistenţă şi mai ales sărăcia în care se zbate majoritatea bolnavilor de TBC sunt tot atâtea probleme cu care se confruntă sistemul de sănătate românesc. România este ţara UE cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei, de patru ori peste media europeană, iar Doljul se numără printre judeţele cele mai afectate de această boală.
Tuberculoza continuă să fie o problemă de sănătate publică, iar Doljul nu face excepţie. Chiar dacă numărul de îmbolnăviri a mai scăzut în ultimii ani, judeţul rămâne printre primele în ţară în privinţa incidenţei cazurilor de TBC. În Dolj, la sfârşitul anului 2014, se aflau în evidenţă 783 de bolnavi, din care 620 de cazuri noi. Incidenţa tuberculozei a scăzut la 113 cazuri la 100.000 de locuitori, iar rata de vindecare depăşeşte 80%. Şi rata de depistarea este foarte bună, ajungând la 86%. Ieri, la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, cu prilejul Zilei Mondiale de luptă împotriva Tuberculozei, specialiştii au tras însă un semnal de alarmă cu privire la pericolul reprezentat de TBC.
„Din păcate ne confruntăm cu destul de multe recidive ale cazurilor de TBC. Foarte mult contează în această ecuaţie şi sărăcia cu care se confruntă mulţi din aceşti bolnavi. 99% din ei nu au un loc de muncă şi nici şomaj. Nu mai spun că sunt consumatori de alcool şi fumători. Toate acestea agravează boala”, a precizat dr. Cornel Miu, coordonator judeţean al Programul Naţional de Supraveghere şi Control al Tuberculozei.
TBC ucide 1.200 de români în fiecare an
În România, tuberculoza constituie una din problemele prioritare de sănătate publică, iar Strategia Naţională de Control al Tuberculozei are ca bază direcţiile şi coordonatele stabilite de Planul Global OMS de stopare a Tuberculozei. Obiectivul major al Programului îl constituie oprirea cât mai rapidă a răspândirii infecţiei şi a bolii în rândul populaţiei, aceasta presupunând diagnosticarea cât mai promptă a tuberculozei la o persoană simptomatică şi tratarea ei până la vindecare. Potrivit medicilor, un tratament complet împotriva tuberculozei, desfăşurat sub supraveghere medicală, aduce, în mod normal, vindecarea în şase luni. În România, se înregistrează anual un număr de 1.200 de persoane decedate prin tuberculoză, iar boala atinge alte 15.000 pe an, în majoritate din rândul populaţiei tinere şi active.
„Tuberculoza este o problemă de sănătate publică. Pentru a o contracara există un program naţional de prevenire, supraveghere şi control, dar şi o strategie pentru perioada 2015-2020. Foarte importantă este şi educaţia pe care trebuie să o facem”, a explicat dr. Liliana Nica, medic primar epidemiolog în cadrul DSP Dolj. La întâlnirea de ieri a participat şi Florin Nicolăiţă, coordonatorul Centrului Antidrog Dolj, care a avertizat că un număr tot mai mare de cazuri de tuberculoză sunt descoperite la consumatorii de droguri, în special injectabile.
Numărul de cazuri MDR, foarte mare
Tuberculoza multirezistentă la medicamente (MDR) este una dintre formele cele mai agresive de TBC şi se instalează atunci când organismul bolnavului nu mai răspunde la medicaţie. În majoritatea cazurilor MDR apare din cauza abandonului sau a medicaţiei incomplete. Este cel mai negru scenariu pentru orice pacient care suferă de această boală, dar şi pentru medicul care îl îngrijeşte. Pe de-o parte, terapia devine multa mai complicată, pe de altă parte costurile cresc de câteva zeci de ori. În România trăiesc aproximativ 1.500 de pacienţi cu tuberculoză rezistentă la tratament. În situaţia în care pacientul abandonează tratamentul şi revine atunci când simptomatologia este mult mai gravă, acesta riscă să nu mai răspundă la medicaţie, adică să dobândească multidrog rezistenţă. În plus, costurile cresc de zece ori, întrucât medicamentele sunt mai puţin eficiente, mult mai scumpe iar tratamentul poate să dureze şi doi ani. În aceste condiţii, specialiştii spun că pentru bolnavii de tuberculoză care refuză să facă tratamentul ar trebui poate să se introducă o serie de măsuri care să-i oblige să urmeze medicaţia la timp şi în mod corect, adică sub supravegherea medicului.