La Craiova s-au pus bazele revitalizării zootehniei şi produselor tradiţionale

0
411

După foarte mult timp, statul român recunoaşte că este nevoie de promovarea produselor tradiţionale şi va încuraja orice fel de acţiune de acest fel. Ieri, sediul Facultăţii de Agronomie şi Horticultură Craiova a fost gazda unui eveniment care se poate dovedi important: promovarea creşterii suinelor – rasele „Bazna” şi „Mangaliţa”. Este vorba de rase pure, care pot aduce câştiguri imense producătorilor români. La simpozionul dedicat acestei teme au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, care au recunoscut că judeţul Dolj are un potenţial imens, dar, din păcate, nevalorificat.

 Toată ziua de vineri a fost destinată, la Facultatea de Agronomie şi Horticultură, simpozionului referitor la creşterea suinelor de rasă – „Bazna” şi „Mangaliţa”. S-au susţinut referate de specialitate, s-au purtat discuţii la obiect şi s-au pus la cale planuri pentru viitor. În jurul prânzului, în cadrul unei conferinţe de presă, au fost făcute publice şi primele concluzii.

În faţa reprezentanţilor mass-media au fost dr. ing. Viorel Morărescu –  director general în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ing.  Ioan Tătăran – vicepreşedinte al Federaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, drd. ing. Alexandru Nagy – director al Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Turda, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Suine Autohtone „Mangaliţa” şi „Bazna”. Fiecare dintre ei şi-a susţinut punctul de vedere, unul în pas atât cu legislaţia, cât şi cu normalitatea.

Se doreşte înfiinţarea unor nuclee de reproducere a suinelor de rasă

Viorel Morărescu a început cu o prezentare de ansamblu şi a pus accentul pe faptul că este vorba despre o afacere de „nişă”: «Această întâlnire a avut un dublu scop: să fie promovate produsele tradiţionale şi să fie încurajată creşterea porcilor de rasă. Rasele „Bazna” şi „Mangaliţa” sunt mult mai bune calitativ şi pe noi ne interesează să promovăm aceste produse. Aceste rase sunt foarte indicate fermelor mici, familiale. Continuăm colaborarea cu Staţiunea de cercetare de la Turda». Întrebat dacă autoritatea tutelară are în vedere şi crearea unor nuclee de reproducere pură, reprezentantul ministerului a precizat: „Chiar asta ne şi dorim – să avem rase pure de suine, care să ne şi reprezinte, iar colaborarea cu Staţiunea de la Turda va continua”.

Staţiunea de Cercetare de la Şimnic vrea să crească porci de rasă

Prezent la Craiova, Alexandru Nagy, directorul SCDA Turda, a accentuat importanţa creşterii de porci din rasele amintite: „Tocmai asta ne şi dorim – să populăm România cu rase pure şi tradiţionale. Vrem, dar, de fapt, şi avem, acele nuclee de reproducere, iar produsele pot fi achiziţionate de orice crescător de suine. Nu este nevoie decât de bunăvoinţă, pentru că putem depăşi Ungaria, că tot este lângă noi, o putem înfrânge pe această piaţă. Ştiu, deja, că reprezentanţii Staţiunii de Cercetare de la Şimnic, de lângă Craiova, şi-au manifestat dorinţa de a cumpăra scrofuţe, pentru a creşte aceste rase”.

Doljul şi Oltenia – pieţe tentante

Doljul, în special, şi Oltenia, în general, sunt pieţe bune, dar care nu sunt valorificate. „Ne-am deplasat aici deoarece cunoaştem potenţialul şi nu ştim de ce nu este valorificat. Este o zonă foarte potrivită pentru creşterea acestor rase. Este şi o sursă importantă de câştig, pentru cei  care investesc în acest sens. Noi încercăm să terminăm cu tot felul de nespecialişti, ca să nu le zic altfel, care organizează fel de fel de târguri, fără a avea autorizaţie, şi ne dorim ca, pentru evenimente de acest gen, să fie numai persoane licenţiate în astfel de activităţi”, a precizat Ioan Tătăran.

Fără produse tradiţionale omologate, Doljul încearcă să intre în normalitate

În altă ordine de idei, reprezentantul MADR a spus că „printre cele 17 judeţe, care nu au înregistrată nicio marcă originală, se află şi Doljul şi chiar nu înţeleg de ce. Eu sper să văd şi judeţul dumneavoastră să rezolve această problemă, fiindcă vrem să arătă întregii lumi că avem produse tradiţionale cu care ne putem mândri”. Prezentă la întâlnire, Cristina Vladu, director al Direcţiei Agricole Dolj, a afirmat: „Ştim problemele cu care ne confruntăm. Vreau să spun că această întâlnire a fost de bun augur. Încurajarea creşterii de suine de rasă este dovada că ne dorim să ne facem cunoscute produsele tradiţionale. În ceea ce priveşte mărcile tradiţionale înregistrate în Dolj, este adevărat că nu avem niciuna, dar avem în intenţie să omologăm produsele de panificaţie ale unui investitor din Băileşti, dar nu depinde numai de noi ”.