Proiect româno-scoţian pntru tinerii cu deficienţe de auz

0
365

Ieri, a avut loc prima întâlnire dintre reprezentanţii a trei parteneri care fac parte dintr-un proiect destinat atragerii pe piaţa muncii a tinerilor cu dizabilităţi de auz, elevi sau absolvenţi ai cursurilor Liceului Tehnologic Special „Beethoven” din Craiova. Astăzi, urmează ca detaliile să fie definitivate, astfel încât proiectul să poată porni la drum.

    Organizaţia Teatrul „Solar Bear Limited” din Glasgow (Scoţia), Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova şi Asociaţia „Window ” România fac parte din Parteneriatul strategic pentru tineri, cu titlul „Career Development of Deth Deat Young People in Drama”. Acesta este axat pe un grup de 30 de tineri cu deficienţe de auz, care au abilităţi în domeniul artelor, teatrului şi dansului. Partenerul britanic are peste 15 proiecte desfăşurate în ultimii ani, prin care a dezvoltat tehnici şi metode folosind limbajul teatral al semnelor în ateliere de lucru specifice.

       Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova a promovat spectacole de teatru şi pantomimă realizate de către elevii cu dizabilităţi de auz, avîndu-l ca regizor pe actorul Cătălin Baicuş. În acelaşi timp, „Window România” va constituie grupul ţintă de urmare a proiectului din 15 tineri de la Liceul Tehnologic Special „Beethoven” Craiova. „Tema acestui parteneriat este acela de a dezvolta abilităţi în tatru, multimedia, arte pentru 30 de tineri din Glasgow şi Craiova. Obiectivele sunt, printre altele, promovarea egalităţii şi includerii acestora pe piaţa muncii, prin formare de calitate şi rezultate ale învăţării la manifestările publice de promovare; încurajarea tinerilor de a se antrena pentru, tatru, film, televiziune prin învăţare formală şi informală; dezvoltarea competenţelor prin învăţarea limbajului semnelor”, a declarat prof. Filomela Salahoru, cadrul didactic al Liceului „Beethoven”.

       Activităţile vor consta în trei mobilităţi – două în Glasgow şi una în Craiova – unde vor participa la ateliere de lucru cei 30 de tineri (15 din Craiova). Se va acţiona pentru dezvoltarea competenţelor artistice şi alfabetizare digitală, prin strategii de predare inovatoare. De asemenea, se are în vedere realizarea unui dicţionar de termeni de specialitate în domeniul artei şi a unor semne pentru aceşti termeni. Demnă de luat în seamă este şi perezentarea unor spectacole de teatru de către tineri cu deficienţe de auz. Toate detalii exacte vor fi stabilite astăzi, după o întâlnire a organizaţiilor partenere, astfel încât proiectul să poată demara cât mai repede.