Educaţia rromilor constituie, încă, o problemă pentru sistemul de învăţământ românesc. Pentru remedierea acesteia, se depun eforturi, inclusiv prin planurile de şcolarizare anuale, care prevăd locuri pentru copiii provenind din etnia amintită. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a pregătit, pentru anul şcolar 2015 – 2016, locuri în învăţământul liceal, destinate rromilor. Deocamdată, nu se poate vorbi despre un număr fix al acestora, în iunie urmând să fie cunoscut totalul, după centralizarea tuturor datelor.
Se vrea, ca în fiecare an, să se dea o atenţie deosebită învăţământului în etnia rromă. În conformitate cu legislaţia din domeniu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a trimis o notă telefonică tuturor instituţiilor de învăţământ gimnazial din teritoriu, în vederea ocupării locurilor destinate etniei respective. „Până la data de 01.05.2015 să se transmită către ISJ Dolj tabelul cu locurile solicitate de către elevii rromi din şcoala dumneavoastră. Neîncadrarea în acest termen poate conduce la nerezervarea de către ISJ a unor locur solicitate de către elevii rromi, deoarece centralizarea la nivelul judeţului se face respectându-se strict calendarului repartizării, stabilit de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice”, se arată în comunicatul emis de ISJ Dolj.
„Oferta noastră este mai generoasă decât solicitarea”
Cel mai bine poate răspunde de problemă prof. Lucian Cherata, inspector de specialitate al ISJ Dolj, aflat de mai bine de 12 ani în această funcţie: „Cred că, în acest an, vom avea mai mulţi solicitanţi pentru aceste locuri, având în vedere că este vorba şi de învăţământul profesional de trei ani. Oferta noastră este mai generoasă decât solicitarea. Lucrurile nu trebuie să fie privite la modul teribilist. Aceşti copii, care provin din etnie, nu vin în detrimentul nimănui. Vin pe locurile destinate lor şi vă dau un exemplu: dacă, să zicem, la un liceu de renume din Craiova, indiferent de titulatura sa, sunt două locuri solicitate pentru rromi, dar sunt cinci canddaţi, se va merge pe linia competenţei. Mai mult, nu putem repartiza, acolo, un elev rrom cu o medie de 6, când cea de admitere este peste 9. S-a perpetuat un mit fals că rromii au locuri nelimitate, iar populaţia majoritară ar fi discriminată. Nimic mai neadevărat. ”
În 2014/2015, 90 de louri pentru rromi
În actualul an şcolar, au fost repartizate 90 de locuri în învăţământul liceal pentru copiii rromi. Pentru 2015/2016, cei din etnie trebuie să depună o cerere, la unitatea de învăţământ de care depinde, şi să solicite înscrierea pentru aceste locuri. Bineînţeles, trebuie să treacă de examenul de evaluare şi apoi să aştepte repartizarea. În funcţie de numărul solicitărilor, se va stabili şi cel al locurilor disponibile pentru rromi.