„O nouă şansă pentru educaţie, o şansă pentru viitor”

0
801

Proiectul „O nouă şansă pentru educaţie, o şansă pentru viitor” a fost lansat ieri, la Şcoala Gimnazială Podari, în prezenţa primarului localităţii, Constantin Gheorghiţă, a reprezentanţiilor ISJ Dolj, dar şi a conducerii şcolii şi a cadrelor didactice de la unitatea de învăţământ mai sus menţionată. Proiectul este cofinanţat prin Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenţie 2.2.

Proiectul este implementat în partenriat cu Unitatea Administrativ Teritorială a comunei Podari, Asociaţia Trend şi nu în ultimul rând, Uniunea Armenilor din România. Proiectul se va desfăşura până pe 11 decembrie 2015, iar valoarea eligibilă a proiectului se ridică la 5.035.8881, 82 lei, asistenţa fiannciară nerambursabilă fiind de 4.935.164 lei iar contribuţia solicitantului de 100.717 lei. Directorul Şcolii Gimnaziale Podari, Andriescu Marilena – managerul de proiect, a vorbit despre obiectivul proiectului care vizează prevenirea şi remedierea fenomenului de părăsire a şcolii prin crearea de noi oportunităţi de integrare şi reintegrare în educaţie a preşcolarilor respectiv elevilor, în special din grupurile vulnerabile şi a persoanelor sub vârsta de 18 ani ce au părăsit timpuriu şcoala, prin creşterea atractivităţii educaţiei, cu implicarea tuturor factorilor, ce includ preşcolarii, elevii sau persoanele sub 18 ani ce au părăsit timpuriu şcoala, familiile acestora, cadrele didactice şi comunitatea locală.        Grupul ţintă al proiectului este format din 150 de elevi cu risc de părăsire timpurie a şcolii; 150 de părinţi sau tutori ai acestor elevi; 75 de persoane care au părăsit timpuriu şcoala; 50 de preşcolari şi 50 părinţi sau tutori ai preşcolarilor.

Evenimente interregionale de informare cu privire la importanţa educaţiei copilului

Managerul de proiect a explicat celor prezenţi la festivitatea de lansare a proiectului că până la finele anului se vor organiza şi desfăşura 14 evenimente de informare la nivel regional şi local pentru informarea sau constientizarea cu privire la importanţa educaţiei copilului şi a familiei. Va avea loc inclusiv o conferinţă interregională pe tema diminuării fenomenului părăsării timpurii a şcolii. „Este un proiect strategic fiind o noutate şi pentru noi. Este al 7-lea program educaţional implementat de şcoala noastră şi este co-finanţat de administraţia locală. Activităţile proiectului care vor fi desfăşurate în comuna Podari şi municipiul Bucureşti includ pe de o parte,  evenimente interregionale de informare cu privire la importanţa educaţiei copilului şi a familiei, dezvoltarea şi furnizarea de activităţi de tipul „şcoală după şcoală”, dezvoltarea şi derularea programelor „A doua şansă” şi „Şcoala de duminică”, activităţi de consiliere pentru părinţi şi realizarea unei reţele la nivelul regiunilor SC Oltenia-Bucureşti-Ilfov destinate îmbunătăţirii prevenirii şi reducerii fenomenului de părăsire a şcolii…”, a precizat managerul de proiect.

***

Constantin Gheorghiţă, edilul comunei Podari :

„În comuna Podari a devenit deja un obicei să implementăm proiecte cu fonduri europene. Dacă nu erau aceste fonduri europene, noi nu ne puteam dezvolta, pentru că numai în perioada 2004-2008, am accesat peste 200 de miliarde de lei, fonduri europene, din care 60 de miliarde pentru alimentarea cu gaze şi asfaltarea a 10 km, bani pe care Primăria Podari nu îi avea, bugetul local fiind an de an mai redus. Anul acesta vorbim de un buget de 30 de miliarde, pentru că din păcate, un agent economic important, fabrica de ulei a fost închisă şi pentru noi este o pierdere însemnată. Acum au mai venit alte 8,5 milioane de euro şi vom încheia astfel cea mai importantă etapă şi anume alimentarea cu apă şi canalizare, adică, tot ceea ce a mai rămas din localitatea noastră. Vom avea apă şi canal în toată comuna. După cum aţi văzut se face şi un Centru de zi, care va fi benefic atât pentru mame, cât şi pentru copii. Se mai lucrează în acest moment şi la alte două proiecte. Este vorba de acele „Întreprinderi sociale”, prin implementarea acestora se vor înfiinţa 40 de noi locuri de muncă”.