Şedinţă de lucru în cadrul „Centrului transfrontalier pentru informaţii şi comunicaţii Dolj – Vratsa“

0
698

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, s-a întâlnit,  marţi după-amiază, cu o delegaţie de reprezentanţi ai Administraţiei Districtului Vratsa, din Bulgaria, formată din viceguvernatorii Irina Yordanova Ivanova şi Miroslav Petrov Komitski, în cadrul unei şedinţe de lucru din proiectul cu finanţare europeană privind „Centrul transfrontalier pentru informaţii şi comunicaţii Dolj – Vratsa”. La întâlnire au mai participat directorul Direcţiei Afaceri Europene, Ileana Măjină, directorul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, Lucian Dindirică, şi directorul Bibliotecii Regionale „Hristo Botev”, Sylvia Vrachovska.

Cu această ocazie, Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj, a evidenţiat buna relaţie de conlucrare a celor două regiuni în domeniul accesării fondurilor comunitare, precum şi necesitatea conturării unei strategii pentru dezvoltare comună în segmentul financiar 2014 – 2020. „Cunoaştem că sunteţi o echipă nouă la conducerea Administraţiei Vratsa, iar o parte din dumneavoastră se află la Craiova pentru prima dată. Să ştiți că aici, în Dolj, sunteţi printre prieteni, pentru că, de-a lungul timpului, am pus bazele unor relaţii speciale cu districtul pe care îl reprezentaţi, o zonă de care ne simţim foarte apropiaţi. Multe dintre proiectele europene pe care Consiliul Judeţean le-a accesat alături de parteneri din Bulgaria au fost realizate împreună cu autorităţile din Vratsa”, a subliniat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

Două demersuri importante

Şeful administraţiei doljene a spus că cele două demersuri importante, în care sunt parteneri şi care au o valoare totală de aproape 9 milioane de euro, se află în prezent în derulare. „Primul vizează crearea Centrului de coordonare şi conducere a intervenţiei în caz de dezastre şi dotarea cu echipamente pentru situaţii de urgenţă. Celălalt, care prilejuieşte, de altfel, şi întâlnirea noastră de astăzi, se referă la înfiinţarea Centrului transfrontalier pentru informaţii şi comunicaţii Dolj – Vratsa, în care avem alături de noi şi două prestigioase instituţii de cultură, Biblioteca Judeţeană «Alexandru şi Aristia Aman» şi Biblioteca Regională «Hristo Botev». De aceea, vreau să reiterez această invitaţie de a colabora în continuare, mai ales în contextul în care ne aflăm la începutul unui nou segment financiar al Uniunii Europene, pentru perioada 2014-2020. Ne îndreptăm toată atenţia către fondurile comunitare, pentru că dorim să continuăm proiectele pe care le avem în derulare, dar şi să iniţiem unele noi”, a susţinut preşedintele CJ Dolj.

„Primarii au deprins foarte bine această lecţie a finanţărilor nerambursabile”

Ion Prioteasa le-a spus partenerilor bulgari că în curând o să le înainteze o listă cu propunerile de investiţii comune pe care  vor putea dezvolta prin intermediul programului de cooperare România – Bulgaria. „Sigur că, în acelaşi timp, aşteptăm de la dumneavoastră să ne spuneţi cum vedeţi strategia pe care o putem pune în operă împreună. Cred cu tărie într-un portofoliu comun de proiecte, pe care să fim pregătiţi să le depunem pentru a atrage fondurile necesare implementării lor. Noi vrem să lucrăm în continuare cu autorităţile districtului Vratsa. Mă bucur să pot spune că suntem unul dintre judeţele care au înregistrat performanţe notabile la capitolul atragerii de fonduri europene, având proiecte care, însumate, ajung la câteva sute de milioane de euro, bani care au intrat în Dolj. În egală măsură, primarii au deprins foarte bine această lecţie a finanţărilor nerambursabile, majoritatea putând să se laude măcar cu câte o investiţie realizată din fonduri comunitare”, a precizat şeful administraţiei doljene.

Aeroportul, proiect de suflet

Unul dintre proiectele de suflet ale conducerii CJ Dolj îl reprezintă Aeroportul Craiova, o instituţie pe care administraţia judeţeană a preluat-o de la zero, când nici măcar un avion nu ateriza aici. „Acum, cu o investiţie a Consiliului Judeţean Dolj de câteva milioane de euro, dar şi cu un proiect european pe care l-am câştigat, în valoare de peste 24 milioane de euro, prin care vizăm în principal reabilitarea pistei de aterizare-decolare, acest obiectiv cunoaşte o dezvoltare tot mai pronunţată. Trebuie să ştiţi că, în prezent, de la Craiova se poate călători cu avionul spre şase destinaţii din spaţiul comunitar şi urmează să deschidem noi rute. De altfel, am avut bucuria să constat că foarte mulţi cetăţeni bulgari aleg să zboare de la noi, Aeroportul fiind foarte aproape”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.